Comuna Dumbravita-Maramures - agricol interdictie vanzare lapte

Poti accesa orice pagina a site ului din meniul de mai jos

  ANUNT IMPORTANT PENTRU FERMIERI

  De la 01.01.2014 nu se va putea vinde lapte in piete

  fara certificatul care atesta calitatea

  14.06.2013

  de la 1 ianuarie 2014, pe piata sau la centrele de colectare nu va mai putea fi vandut lapte care nu se incadreaza in normele impuse de responsabilii europeni. 

  La 31 decembrie 2013 se incheie perioada de gratie, iar maramuresenii nu vor mai putea vinde lapte neconform in piete, la centrele de colectare sau la procesatori. Pentru a putea sa-si comercialize acest produs ei vor fi obligati sa se alinieze standardelor europene. Conditiile pot fi cunoscute in cadrul campaniei care se deruleaza pana la finele lunii iunie in judet, specialistii subliniind ca se va pune accent pe igiena. 

     Este un complex de masuri care trebuie aplicate - incepand de la fermier si pana la procesator , pentru a ne alinia standardelor europene care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2014, in sensul ca nu va mai putea fi vandut pe piata sau spre procesator decat lapte conform, care se incadreaza la parametrii de germeni si celule somatice, a declarat purtatorul de cuvant al DSVSA Maramures, Marius Sima. 


  Producatorii sustin ca noile norme ii vor pune la cheltuieli serioase pe tarani. Ei acuza totodata Ministerul Agriculturii ca nu a promovat programe de informare si indrumare a crescatorilor de vaci de lapte, pentru ca acestia sa acceseze fonduri europene, astfel incat sa poata beneficia de conditii moderne de productie a laptelui. 


  “In piata si in Romania nu va mai putea fi procesat sau oferit spre vanzare niciun litru de lapte neconform cu normele sanitar-veterinare.

  Ce inseamna acest lucru?

  In special pentru acel producator mic, acel taran care vine cu sticla in piata. Nu faptul ca laptele lui nu e bun, ci faptul ca va trebui sa obtina certificatul care atesta calitatea. O proba costa 80 de lei. Ganditi-va cat lapte trebuie sa aduca in piata sa ateste prin minimum doua probe, cum cere legislatia. Deci ii va trebui 160 de lei/luna pentru a dovedi ca laptele lui este conform, a punctat presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, Claudiu Franc. 

  Romania beneficiaza de o perioada de tranzitie pentru imbunatatirea calitatii laptelui crud pana la 31 decembrie 2013, iar incepand cu 1 ianuarie 2014 este interzisa livrarea catre centrele de colectare sau catre unitatile de procesare, precum si comercializarea laptelui crud care nu respecta cerintele legislatiei UE

   

  sursa : emaramures si video

   

  SFATURI:

  Printre sfaturile oferite fermierilor se numara cele legate de curatenia din adaposturile animalelor, mai ales pe timpul mulsului, dar si de folosirea unor vase impecabile pentru mulgere si pentru depozitarea laptelui. Este nevoie ca laptele sa fie racit imediat după mulgere, la o temperatura de 8 grade, iar daca fermierul nu are posibilitatea de a face acest lucru este sfatuit sa duca cat mai repede laptele la centrele de colectare, unde exista posibilitati de racire.....usor de zis...

   

  Voi ce credeti ?

   

  Comentarii