Comuna Dumbravita-Maramures - alunecare teren in dumbravita 2012

ALUNECARE DE TEREN

Pasune comunala afectata de o alunecare de teren

500 metri afectati, la Dumbravita

18.04.2012

 

Prefectul Sandu Pocol a fost anuntat despre producerea unei alunecari de teren, pe raza administrativ-teritoriala a comunei Dumbravita. In calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, reprezentantul Guvernului in teritoriu, a dispus deplasarea, la fata locului, a unei comisii alcatuite din reprezentanti ai Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures, Institutiei Prefectului-Judetul Maramures si Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta Dumbravita.

 

“Comisia a constatat ca alunecarea de teren s-a produs intr-o zona impadurita de pe raza unitatii administrativ-teritoriala a comunei Dumbravita si a afectat o suprafata de aproximativ 500 metri patrati de pasune comunala. Nu sunt amplasate locuinte sau anexe gospodaresti in apropierea terenului afectat de alunecarea de teren.

 

Cel mai probabil, alunecarea de teren s-a produs conform specialistilor urmare a precipitatiilor sub forma de ploaie cazute in ultima perioada si a faptului ca apa rezultate din precipitatii, dar si apa freatica  nu este drenata corespunzator. In zona pasunii comunale exista un parau colmatat, iar atunci cand ploua scurgerea apei nu mai este asigurata si balteste pe teren. Specialistii au solicitat plantarea de tarusi martori in zona afectata, in scopul monitorizarii fenomenului de alunecare a suprafetei de teren.

 

De asemenea, se impune realizarea unui studiu geotehnic a zonei afectate de alunecare, in vederea stabilirii lucrarilor care trebuie realizate pentru punerea in siguranta si stabilizarea pasunii comunale”, a spus Dan Buca, purtatorul de cuvant al Prefecturii Maramures.

 

sursa : ziarmm.ro