Comuna Dumbravita-Maramures - articole Morar Ioan

 

MORAR IOAN

Rus

Numar articole - 1

 

 

 

Articolul 1

 

Poluarea din Dumbrăviţa într-o viziune pe termen lung

         

Despre conflictul de la Dumbrăviţa s-a mai publicat în media scrisă şi audio-vizuală. Argumentele pro şi contra au fost selectate şi prezentate până acum numai de oameni din presă şi poartă în prea mare măsură amprenta subiectivismului, arbitrarului, ignoranţei şi cinismului. Funcţionează şi în presă dezinformarea, prezentarea trunchiată a informaţiilor şi manipularea cetăţenilor.


Pentru o cât mai bună cunoaştere a problemelor de la Dumbrăviţa, generate de fabrica de componente pentru avioane, prezentăm pentru reflecţie şi înţelegere câteva date şi argumente:

 

Acordul pentru amplasarea fabricii în Dumbrăviţa, la 1 km de centrul satului, nu s-a dat cu acordul majorităţii populaţiei, nu s-a făcut un referendum, cum era cazul.

 

S-a minţit când s-au dat asigurări că nu se va face topire şi rafinare sau turnare de aluminiu, ci numai extrudare şi aşchiere. Aşa s-a obţinut avizul de mediu, prin ascunderea adevărului. Dacă se ştia atunci, populaţia ar fi blocat proiectul de plasare a uzinei.

 

Acum se pregăteşte trecerea la topirea, rafinarea şi turnarea aluminiului, care presupune un grad de poluare foarte mare, din moment ce trebuie folosite materii auxiliare ca arseniul, clorul etc.

 

S-au promis pentru început 300 de locuri de muncă. Era o mare speranţă... După doi ani şi jumătate de activitate productivă se vorbeşte de 200 de angajaţi dintre care vreo 50 sunt din satele comunei.

 

Salariile pornesc de la nivelul minim pe economie. Dacă uzina este una de vârf la nivel european, de ce nu se dau şi salarii europene? Un român căştigă în vestul Europei 1000 – 2000 E, iar la UACE Dumbrăviţa, 200 – 500 E.

 

Pentru obţinerea acordului populaţiei, conducerea UACE Dumbrăviţa,
sprijinită de unii reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, s-a lansat de cca trei luni într-o campanie agresivă şi costisitoare de adormire a conştiinţelor, de neutralizare a voinţei locuitorilor din comună, de apropiere a tuturor liderilor politici şi a managerilor de instituţii din Baia Mare care au tangenţă la starea mediului şi sănătatea populaţiei.

 

S-a promis construirea unei biserici pentru confesiunea ortodoxă din Rus (mulţi ortodocşi sunt împotrivă).

 

S-a promis şcoală profesională în Dumbrăviţa(o şcoală profesională se justifică atunci când o uzină are cel puţin 1000 de angajaţi).

 

Numeroase alte facilităţi pentru tineri.

 

S-au lansat acţiuni de voluntariat, care erau de datoria primăriei.

 

Lunar UACE Dumbrăviţa editează şi distribuie noaptea, pe ascuns, prin curieri misterioşi(secreţi) „Gazeta de Dumbrăviţa”, revistă de intoxicare şi anesteziere a conştiinţelor. Revista nu are o casetă tehnică, articolele nu sunt semnate

 

De ce se opun oamenii  din  comună  la  punerea  în  funcţiune  a  topitoriei?  Câteva argumente:

 

Metalurgia aluminiului este toxică iar în caz de avarii tehnice produce dezastre. Casele unor locuitori sunt la câteva sute de metri de uzină.

 

Dreptul la sănătate şi la viaţă nu este negociabil.

 

Modul agresiv în care se încearcă obţinerea acordului pentru topirea aluminiului aminteşte de începuturile industrializării barbare, capitaliste sau socialiste.

 

În ultimii 2-3 ani, de când s-a închis combinatul, au început să se facă din nou legumele şi fructele – aproape ca pe vremuri, frumoase, aromate şi bune. De ce trebuie să ne întoarcem la poluare?  Mai trebuie să treacă timp mult până să dispară complet poluarea din sol.

 

Zona Fisculaşului are valenţe agricole multiple datorită diversităţii solurilor şi climatului blând, de adăpost, cu precipitaţii suficiente. Depresiunea Baia Mare apare în manuale ca zonă renumită pentru pomicultură şi zootehnie. Există documente istorice care atestă că în secolul XIX Viena se aproviziona cu fructe şi din această comună.

 

Când funcţiona combinatul de la Baia Mare, nu se mai exportau fructe din zonă. Astăzi sute de familii îşi desfac produsele agricole(lactate, fructe) pe pieţele bucureştene. Ce s-ar întâmpla dacă ar apărea poluarea cu aluminiu? Noi am consuma alimente poluate şi ar dispărea veniturile de bază sau complementare a mii de oameni. Sănătatea populaţiei s-ar degrada şi mai mult iar longevitatea ar scădea.
         

Dacă şi acuma se producve poluare la UACE Dumbrăviţa, zilnic sau accidental (exemplu cazul din 14.08. 2011), când se face numai extrudare şi aşchiere, care ar putea fi gradul de poluare şi riscurile ecologice dacă producţia ar creşte de 3-4 ori şi s-ar prelucra prin topire până la 19 tone/zi? Cine poate să afirme că nu se va produce poluare trebuie să fie total ignorant(indiferent de studii), ori să mustească de cinism şi dispreţ faţă de oameni şi mediu.


Niciun studiu de impact nu va alunga temerile populaţiei conştiente de riscurile poluării cu aluminiu. Cine poate să creadă în angajamentele şi „cuvântul de onoare” al unor oameni ai zilei că nu va fi poluare? La noi nici legile nu prezintă garanţie.


Ba, s-a mai găsit şi un ciocoi al judeţului să jignească populaţia majoritară a comunei, care se opune topirii aluminului. Au semnat memoriul pentru interzicerea prelucrării prin topire peste 1400 de persoane cu drept de vot, care împreună cu membrii familiilor lor, reprezintă peste 50% din populaţia din comună...Şi mai are tupeul să vină în faţa oamenilor să cerşească voturi!


În concluzie, dorim să se reţină:

Suntem pentru dezvoltare prin programe şi tehnici nepoluante. Exemplu: complexul de la Curtici(cifra de afaceri: 18.000.000 dolari/an).

Nu acceptăm sub nicio formă topitoria la Dumbrăviţa.

Administraţia şi politicienii au obligaţia să găsească soluţii sănătoase şi convenabile populaţiei, căreia îi datorează poziţiile. Numai votul populaţiei le conferă autoritate.

 

Avem nevoie de gospodari cu suflet pentru viaţa oamenilor.

Semnează: Codruţa Cadar, Marcel Cadar, Angela Chici, Vasile Chici, Ioan Moraru, Mitruţ Şovago, Vasile Paşca, Suzana Pop, Dacian Pop, Dumitru Pop, Trandafir Pop, Ioana Roman, Ciprian Roman.

 

MORAR IOAN

 

PS : Materialul de mai sus este scris de dl.prof. Morar Ioan si semnat de cei amintiti mai sus.

 

comentarii

 


 

Comentarii facebook