Comuna Dumbravita-Maramures - articole Sovago Ioana

SOVAGO IOANA

Rus

Numar articole - 3

 

 

Articolul 3

 

Inainte, dupa si ce ne-am dori

 

A observa o problema si a o dezbate este un prim pas spre identificarea lumii in care traim. Al doilea punct important in rezolvarea acestor probleme este gasirea solutiilor, strategii si modul lor de apicare. Exista insa problemele in lant precum reactiile chimice care par momentan de domeniul fabulosului pentru a putea fi rezolvate, dar nu si imposibil. O sosea se poate obtine prin turnare de asfalt care este un amestec natural sau artificial format din bitum.

 

 

Acest bitum poate fi preparat prin bitumizarea unor substante organice sau prin oxidarea si polimerizarea petrolului si pietrisului. In consecinta pretul asfaltului pe tona se poate estima la  ~ 70 euro pentru o garantie de 6 luni. Cine sa toarne asfaltul si cine sa-l plateasca? Dupa cum reiese din simpla inspectie vizuala la fata locului firmele care se ocupa de aceste lucrari au intrat in inertie. Pentru o adevarata rezolvare a acestor probleme ar trebui sa stim exact daca nu sunt bani sau daca cineva nu-si face datoria. Iar daca nu sunt bani, de ce nu sunt bani? Asa incepe un lant si un cerc in care ne putem invarti inca mult timp de aici inainte. Solutiile si aplicarea lor trebuie sa fie clare si rezolvate intr-un timp cat mai rapid si calitativ posibil. Reabilitarea unui drum national costa 761.000 euro/km spun ziarele. Daca avem nevoie de 5 km de asfalt ne costa 3805 euro. Un astfel de drum poate fi realizat de simpla contributie a cetatenilor care isi doresc o sosea mai de calitate chiar daca trebuie sa-si sacrifice din propriile venituri. A face volutariat este un drum deschis pentru noi toti astfel ca ideile transpuse se pot concretize in solutii aplicate la fata locului.

 

comentarii

 


 

Articolul 2

 

Acoperis in doua culori.

 

Intr-o lume cenusie este bine sa-ti colorezi casa in roz si acoperisul in doua culori. Asta ca sa nu te impiedici in praguri. Sufletele adormite se plimba rebel prin gropile de gheata. Problemele se rezolva doar la insistenta si interventia rusinelui. Realitatea oglindita straneste mai multa percepere. Lista problemelor nerzolvate este insa lunga, iar oglinzile nu se pot pune la fiecare colt.

Asa ca pantofiorii rosii se vor prafui inca multa vreme de acuma inainte. Ivizibilitatea este transtofmata in ignoranta pana la apogeu. O barca poate fi un refugiu chiar si pentru un mic izvor daca vrei sa vaslesti. Daca inafara de ganduri nu-ti ramane alta alintare inseamna ca traim sub aceasi bolta. Elanul si curajul nu au varsta.

A traversa prin viata sub povara lasitatii n-ar trebui sa fie un drum prioritar pentru nimeni. Maruntele actiuni facute dupa lunga amanare sunt evident reflectia unei societati intrate in repaus. In plus, s-ar putea face mult mai mult, incredibil de mult. Delasarea in masa a unor oameni ce se pretend harnici devine o rusine generala. A critica este  prima masura. A fi un exemplu este un al doilea act care trebuie luat in considerare. Nu este insa necesar sa-ti faci poze atunci cand imparti cadouri. As compara societatea noastra cu niste haine cu etichete colorate intr-o casa darapanata.


Am fost intrebata despre diferenta dintre noi si alte societati. Ma rezum azi la puburile colorate in alb si negru dand o nota de eleganta. Un loc in care oamenii pot sa socializeze. Va las pe voi sa comparati imaginile cu cele ale satului in care traim fiecare dintre noi. Eu propun sa nu ne rezumam la astupatul unei gropi. Am putea ornamenta si infrumuseta centrul satului in care traim cu flori si alte culori care sa ne faca mai eleganti. Daca mai sunt doritori imaginea de mai jos ar putea reprezenta un real viitor.

 

comentarii

 

 


 

Articolul 1

 

Oglindeste-ti viata intr-un suflet curat

Ma plimbam prin umbra noptii
Singur pana-n rasarit

Categoriile sociale, premiile si alte arbitraje sunt facute de catre oameni. De ce unii sunt arbitrii iar alti jucatori? In final depind unu de celalat. O societate nu poate exista fara ierarhii si erori. A motiva inseamna a starni competitie si ambitii. Imagineaza-ti ca esti doar un simplu personaj. Toate necazurile tale sunt similare cu a altora. Mai exista multi altii trecuti prin aceleasi fustrari si nemultumiri, suferind pentru fiecare clipa a existentei lor. Daca realizezi toate astea, simturile tale incet s-ar atrofia.

 

Ti-ai da seama ca nu poti sa traiesti fara intamplari, fara sa ai un rol pe care sa-l joci in societate, in familie, in viata de zi cu zi. Fiecare dintre noi e speriat de timp. Insa timpul ne e decat un arbitru, iar noi jucatori. A intra in conflict cu timpul inseamna a nu fi instare sa te sincronizezi cu regulile impuse intr-un joc. Timpul este limitat, iar numarul de ore se scurge printr-o clepsidra. Ultimul bob de nisip este ultima picatura de sange si ultima bataie de inima. Atunci incep sa-ti arda toate simturile.

 

Toti jucatorii stiu ca orice joc se termina. Invingator sau invins sunt cele doua sentimente care ne urmaresc. Eu i-as considera pe toti invingatori in sensul c-au avut sansa sa vada lumea, sa priveasca picaturile de ploaie si lumina care se difracta prin ele. In acelas timp suntem toti invinsi, egali, goi si fara ajutor. Nu stiu calea de-a iesi invingator din viata. Nu stiu nici calea spre perfectiune. Cei puternici par mai aproape de reusita. Ca sa fii puternic nu inseamna sa-ti sacrifici neaparat mila ci sa stai darz in fata ispitelor. Moralitatea, virtutile si lipsa viciilor sun singurele care iti vor sta alaturi si te vor conduce spre reusita. Lasitatea si lipsa de caracter se vor transforma mai tarziu in regrete. Noi toti stim asta, dar putini sunt cei care isi pot modela viata dupa propriai ratiune si nu din instincte. As combate pe multi si as incepe cu mine. Intr-un joc nu toti jucatorii sunt la fel de talentati. Oare pentru perfectiune iti trebuie talent? Intreba-te in fiecare zi care sunt ultimele tale ambitii. Eu vreau sa construiesc caractere si cu ele sa prindem aripi, apoi sa zburam.

 

comentarii

 


Comentarii facebook