Comuna Dumbravita-Maramures - festivalul de datini de la chechis 2013

   

  CHECHIS

  Festivalul de datini

  Prima editie

  05.04.2013

  Datinile si traditiile stravechi sunt duse mai departe de generatia tanara. Asta au demonstrat astazi, 5 aprilie, cativa tineri din Maramures, dar si din judetul Mures, care au participat la prima editie a festivalului de datini si obiceiuri “Datina, suflet in sufletul nostru”, organizat de Scoala Generala din Dumbravita.

   

  Tineri de varste diferite au urcat pe scena Caminului Cultural din Chechis si i-au incantat pe cei prezenti cu cantece, uraturi si versuri populare specifice fiecarei zone. 


  Prima sectiune a proiectului-festival s-a desfasurat in urma cu o luna, atunci cand a fost organizat un simpozion de referate stiintifice, adresat profesorilor. Cea de-a doua sectiune, prin care au fost puse in scena obiceiuri populare, a reunit grupuri de dansatori si cantareti de muzica populara din doua judete. 

     “Astazi se desfasoara cea de-a doua sectiune a proiectului-festival «Datina, suflet in sufletul nostru». Avem copii de la 4 ani pana la facultate, ceea ce ne bucura foarte mult, ansambluri din Baia Mare, de la Scoala Populara de Arta, de la Palatul Copiilor, avem trupe de la Reghin, dar si din zona noastra, a Dumbravitei”, a aratat coordonatorul proiectului, Mihaela Span. 

  Peste 10 ansambluri si grupuri de tineri au raspuns invitatiei de a participa la festival.Imbracati in port traditional, tinerii de pe scena i-au incantat pe cei prezenti la spectacol, smulgand ropote de aplauze dupa fiecare reprezentatie. 


  Organizatorii au pastrat traditia si in privinta meniului, astfel ca pe parcursul festivalului,participantii, dar si spectatorii au fost “omeniti” cu sarmale, gogosi si cozonac, oferite de sponsori.

   

  sursa : emaramures.ro

   

  video