Comuna Dumbravita-Maramures - scurt istoric al satului chechis

  CHECHIS

  Scurt istoric

  15.02.2011

   

  Chechisul ,sat situate pe paraul cu acelas nume , la S-V de comuna D-vita , este pomenit in documentele vremii la inceputul sec. al 15-lea .Piatra de altar confirma vechimea.Din toate documentele existente reiese ca locuitorii din aceasta parohie erau de credinta ortodoxa. La 1517 juratii Chechisului  alaturi de alti jurati depun si ei  marturie referitor la hotarele  orasului Baia mare ‘iar in aceste documente este amintit si Chechisul.


  In anul 1566 Chechisul facea parte din cele 14 sate ce apartineau “Domeniului Baia  Mare “.In acest an satul este pustiit de turci. Ei  au incercat sa fure clopotele  din clopotnita manastirii de calugari (azi e de maici ),dar clopotnita s-a scufundat ,  iar mlastina formata  mai este si azi. Tot in aceasta perioada Mihai Viteazul  a calcat peste  meleagurile noastre eliberand satul si manastirea Habra de sub stapanirea turcilor .


  Satul figureaza inscris in registrul “ Tretine” in anul 1584. In 1630 se cladeste o alta biserica din lemn ,tot pe deal, locuitorii spunindu-I “In  Coasta “, azi ea fiind monument istoric , transportata si recladita pe Dealul florilor din Baia Mare., in anul 1938 de fosta episcopie greco-catolica din Baia  Mare .

   

  Apele râului Chechisel strabat centrul Dumbravitei, unde se mai adauga apele vailor Ograzi si Burzasului. În apropierea hotarului satului Chechis, în locul numit ''Hotara'' se mai adauga apele din valea Bîrgaului formata din mai multe vai si pâraie, cele mai importante sunt valea Padurii si valea Gresului. Afluent al râului Lapus, Chechiselul trece prin centrul satului al carui nume îl poarta, iar din Carbunar apare Valea lui Mihai, afluentul stâng al Chechiselului.

   

  Pentru turistii care doresc cazare în Chechis, exista pensiunea turistica Milena