Comuna Dumbravita-Maramures - preotul bogdan ciocotisan interviu glasul

DUMBRAVITA

Interviu cu pr.Bogdan Ciocotisan

In ziarul Glasul Maramuresului

26.03.2010

 

 

PAROHUL ORTODOX DIN DUMBRĂVIŢA DUCE MISIUNEA PASTORALĂ DINCOLO DE ZIDURILE BISERICII

 

De aproape un an, parohia ortodoxă din Dumbrăviţa s-a procopsit cu un preot tânăr, ce şi-a luat în serios misiunea pastorală.

 

Părintele Bogdan Ciocotişan a fost instalat ca preot la Dumbrăviţa, în luna mai a anului trecut.

 

Odată ajuns aici, nu numai că a adus un suflu nou în ceea ce priveşte viaţa religioasă a comunităţii, dar a iniţiat o serie de activităţi menite să adune şi să trezească interesul, în special al tinerilor, către lucrurile ce ţin de domeniul spiritualului.

 

Părintele Ciocotişan mărturiseşte că nu face altceva decât să pună în practică proiectele catehetice pe care Patriarhia Ortodoxă Română le are.

Într-un context în care generaţia tânără are tendinţa de a se îndepărta din ce în mai mult de cele sfinte, abordările catehetice, atipice (în aparenţă) pentru cultul ortodox, ale părintelui Ciocotişan oferă posibilitatea de a redescoperi valorile bisericii.

 

Preotul de aici a reuşit să coboare misiunea bisericii dincolo de pupitrul amvonului, arătând prin aceasta că valorile spirituale promovate de Sfânta Evanghelie pot fi actualizate la vremurile în care trăim, fără ca acestea să sufere vreo alterare.

 

Proiectul iniţiat de părintele Ciocotişan are în vedere încercarea unui dialog cu tinerii din comunitatea pe care o păstoreşte, pentru a se descoperi care sunt problemele ce îi frământă, în special din punct de vedere spiritual.

 

• "Tinerii vin la biserică doar formal"

Părintele Ciocotişan mărturiseşte că ideea de a avea o altfel de abordare pentru tineri i-a venit pornind de la faptul că şi el face parte din generaţia tânără.
"Am fost hirotonit relativ curând, prin anul 2006. Proaspăt ieşit de pe băncile facultăţii, n-am pierdut relaţia cu tinerii şi cu felul lor de a se raporta la problemele lumii actuale.

 

Mi-am dat seama că tinerii au nevoie şi de altceva, în afară de prezenţa duminicală la Sfânta Litughie, la care, din păcate, mulţi vin doar formal, dintr-un soi de inerţie. Am realizat că adolescenţii trebuie astăzi implicaţi pe mai multe planuri: social, filantropic sau al catehizării. Am vrut să-i aduc pe tinerii de aici şi într-un alt context decât cel al bisericii, pentru a discuta cu ei şi de a le da un răspuns la problemele care îi frământă", a spus părintele Bogdan Ciocotişan.


Totodată, preotul spune că tinerii gândesc altfel în afara zidurilor bisericii, aceştia scapă de inhibiţia, emoţia şi pietatea pe care le-o induce spaţiul lăcaşului de cult.

• Seri catehetice, în premieră

 

Pentru asta, părintele Ciocotişan a organizat, în luna decembrie a anului trecut, cu sprijinul primăriei, "Serile Catehetice pentru Adolescenţi şi Tineri". Manifestarea a inclus o conferinţă cu tema "Tinerii şi Biserica" şi s-a încheiat cu proiecţia filmului duhovnicesc "Ostrovul".

 

Locul de desfăşurare a acestor activităţi a fost Casa de Cultură din localitate. Iniţiativa catehetică a părintelui s-a bucurat de succes în rândul tinerilor, aşa că acesta a hotărât să organizeze o astfel de manifestare şi în Postul Mare.

 

Aşadar, în 21 martie, Casa de Cultură din Dumbrăviţa a fost gazda unui nou eveniment de acest gen. De data asta, tema de dezbatare a fost "Biserica şi probleme ale lumii contemporane", iar filmul ales spre vizionare a fost "Patimile lui Iisus", în regia lui Mel Gibson.

 

• Tinerii de la sat, apropiaţi valorilor Bisericii

 

Părintele Ciocotişan susţine că, atunci când a ajuns în parohia de la Dumbrăviţa, a găsit un grup de tineri cu potenţial spiritual, lucru care l-a convins că merită să creeze un spaţiu favorabil pentru a dezvolta un dialog duhovnicesc cu generaţia tânără de aici. "Tinerii de la sat sunt oarecum dornici să experimenteze lucruri noi.

 

Nu vreau să fac o diferenţă între tinerii de la oraş şi cei de la sat, dar cei de la sat încă mai au noţiunea aceea de duhovnicie, de spiritualitate pe care au moştenit-o de la bunici şi părinţi. Când am ajuns aici, era un pic plafonată ideea de preot. Am venit cu un suflu nou.

 

Acest lucru i-a atras foarte tare pe tinerii de aici. După primele slujbe pe care le-am oficiat, i-am oprit într-o duminică după Liturghie şi le-am propus proiectul cu serile catehetice, care a fost foarte bine primit", povesteşte părintele.

 

• Sprijin deschis din partea Episcopiei

 

Părintele Ciocotişan a spus că tot ceea ce face el nu este altceva decât o punere în practică a proiectelor de catehizare pe care BOR le are. "La nivel de Patriarhie, se desfăşoară mai multe programe catehetice care includ tinerii. Este programul intitulat: «Hristos împărtăşit copiilor», care se adresează celor cu vârste între 6 şi 17 ani. Un alt program urmăreşte implicare bisericii în înlăturarea fenomenului de abandon şcolar şi se desfăşoară sub genericul «Nu abandona şcoala!»

 

Şi mai există proiectul Serilor catehetice, care se adresează în special adolescenţilor şi tinerilor, în majoritate elevi de liceu şi studenţi. Văzând acest proiect al Patriarhiei, m-am gândit că ar fi binevenit să-l pun în practică aici, în comunitatea pe care o păstoresc", a mărturisit părintele Ciocotişan.

 

Acesta spune că l-a consultat pe părintele Florin Stan, responsabil cu catehizarea tinerilor în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, de la care a primit undă verde. Părintele Ciocotişan a hotărât să organizeze aceste Seri Catehetice în perioada celor două posturi mari de peste an. "Nu vreau să cadă în rutină această activitate.

 

Am observat că tinerii din ziua de azi se plictisesc foarte repede, de aceea, trebuie să fii mereu actual şi să îi abordezi mereu cu lucruri interesante", spune preotul din Dumbrăviţa.

 

• Adolescenţii se plâng de marginalizare

 

Serile catehetice organizate de părintele Ciocotişan la Dumbrăviţa urmăresc, în esenţă, realizarea unui dialog transparent şi sincer între preot şi tineri. Părintele Ciocotişan susţine că taina spovedaniei oferă un dialog care de multe ori este guvernat de trac şi inhibiţie din partea tinerilor. "Am urmărit să-i scot pe tineri în afara zidurilor bisericii, ca să-i provoc la dialog şi să văd care sunt problemele lor concrete.

 

În spatele unui tânăr rebel se ascunde, de multe ori, un tânăr cu probleme şi cu anumite frustrări care trebuie identificate şi vindecate, iar aşa ceva doar prin comunicare şi dialog sincer se poate reuşi", a explicat preotul.

 

Din cele două întâlniri pe care le-a avut cu tinerii, părintele Ciocotişan mărturiseşte că a identificat două mari probleme care îi preocupă pe tineri. În primul rând, aceştia se revoltă că nu sunt băgaţi în seamă şi că mai tot timpul sunt arătaţi cu degetul. Iar în al doilea rând, adolescenţii se plâng de relaţia mereu conflictuală pe care o au cu părinţii.

 

"Am observat că tinerii caută de multe ori răspunsuri la foarte multe întrebări pe care ei susţin că nu prea se interesează nimeni să le răspundă. Foarte mulţi tineri susţin că au probleme cu părinţii, mai ales cei de la sat, pentru că de multe ori au contact cu oraşul şi vin de acolo cu idei care nu mai rezonează cu cele ale părinţilor şi de aici apare conflictul", spune părintele Ciocotişan.

 

Toate aceste probleme, spune el, pot fi rezolvate dacă preotul devine prietenul de suflet al tinerilor şi coboară de pe amvon lângă inima lor, ascultându-le problemele şi încercând să le fie alături în încercarea de a depăşi momentele critice din viaţa lor.


sursa informatiei + fotografia sunt preluate din www.glasulmaramuresului.ro