Comuna Dumbravita-Maramures sarbatoarea comunei fisculas 2011

FISCULAS 2011

Festivalul Portului, dansului si cantecului

Desfasurat in perioada 2 - 3 iulie 2011

04.07.2011

 

 

Prima zi a Fisculasului (02.07.2011) a fost un succes, vremea a tinut cu cei prezenti, in unele momente soarele facandu-si aparitia.

Festivalul prezentat de dl. Octavian Butuza a inceput cu, cuvantarea primarului comunei dl.Ciceu Felician, cuvantarea preotului localitatii Dumbravita Ciocotisan Bogdan, lansarea de carte "Monografia localitatii Dumbravita", autor Gheorghe T.Pricop (91 ani) si deschiderea expozitiei de fotografii vechi din colectia Stefan Mihali.

A urmat inmanarea in cadru festiv a diplomelor de cetateni ai comunei, tinerilor care implinesc 18 ani si familiilor care serbeaza nunta de aur. Cel mai aplaudat cuplu a fost al sotilor Vasile si Aurica Pricop casatoriti in 1946. La scoala din Rus a avut loc expozitia de icoane pe sticla. La final un program folcloric prezentat de ansamblurile din comuna si concert Sweet Kiss & Lally.

 

A doua zi (03.07.2011) a debutat cu dezvelirea si sfintirea placii de la primarie cu ocazia implinirii a 600 de ani de la atestarea documentara localitatii Dumbravita (1411-2011), parada portului popular, deschiderea oficiala a "Festivalului cantecului si dansului de pe Fisculas".

Dupa discursul primarului comunei si binecuvantarea preotului Ciocotisan Bogdan a urmat cuvantarile personalitatilor politice prezente. Au mai fost invitati Simon Jozsef primarul unei comune din Ungaria infratita cu Dumbravita, pr.Nechita Florian din Bontaieni, pr.Claudiu Pop din Unguras, pr.Tarta din Rus, pr.Muresan Daniel din Sindresti.

Programele folclorice au fost prezentate de ansamblurile si solistii din comunele : Copalnic Manastur, Coltau, Sisesti, Culcea, Coruia, Surdesti, Cernesti, Coas, Mara, Desesti, Dumbravita (Ansamblul Dumbraviceana), Ansamblul Tulnicu (coregraf Grigore Simionca), Dumitru Dobrican, Sorin Rad, Teofil Rad si Valer Foris (ultimii 3 din Sindresti) impreuna cu Dantausii de la sura (Grosi), Ansamblul folcloric Transilvania, Corul din Chechis, tinere talente din comuna (Adriana Prelucan, Marcela David, Pop Cezar si altii), Ansamblul Codrisoru al Casei de Cultura a Sindicatelor Bistrita Nasaud impreuna cu Sergiu Vitalian Vaida si Nanasii, Florentina si Petre Giurgi, Nicolae Sabau, Titus Perse, etc.  

Pata de culoare a festivalului a fost prezenta unui “Indian” venit din America de Sus (Ecuador) care a interpretat muzica sudamericana. Focul de artificii de la ora 22:10 a incheiat o zi frumoasa din viata comunitatii noastre.

 

In prima si a doua zi au fost impartite gratuit un numar semnificativ de reviste "Gazeta de Dumbravita" (numarul 1). Mai jos puteti vedea aceasta revista.

 

Per total a fost un festival reusit, iar Primaria Dumbravita cu sprijinul Universal Alloy Corporation Europe a reusit organizarea unei editii care s a ridicat la importanta momentului. Felicitari tuturor pentru acest festival.

 

 

Un motaj video de la Fisculas 2011 puteti vedea mai jos.

 

Un montaj video de la Festivalul Portului, dansului si cantecului de pe Fisculas editia a V-a 2011. Calitatea sunetului nu este cea mai buna din cauza distantei de la care s-a filmat. Sper totusi ca acest material video sa va placa si sa va aduceti aminte cu placere de aceasta editie a Fisculasului.

 

 

 

 

Dantausii din Preluca Noua

 

 

 

 

 

Dans tiganesc la Dumbravita - Coltau

 

 

 

50 de fotografii de la acest eveniment puteti vedea mai jos (cateva sunt dubluri cu rezolutie mare..."click pe foto de mai jos")

 

click pe foto de mai jos

 

 

 

 

"Monografia localitatii Dumbravita", autor Gheorghe T.Pricop (90 ani) si coperta cartii (foto de mai jos)

 

 

Coperta cartii

 

 

Inmanarea in cadru festiv a diplomelor pentru tinerii care implinesc 18 ani pe parcursul anului 2011

 

click foto de mai jos

 

 

 

click pe foto de mai jos

 

 

click pe foto de mai jos

 

 

 

Inmanarea in cadru festiv a diplomelor "Nunta de aur" a familiilor care serbeaza 50 de ani de la casatorie

 

20 de familii au primit diploma "Nunta de aur" (click pe foto de mai jos)

 

 

 

 

Familii din Sindresti care au participat la inmanarea diplomelor Nunta de aur (click pe foto de mai jos)

 

 

Program folcloric cu ansamblurile si solistii din comuna

 

click pe foto de mai jos

 

 

Adriana Prelucan - Dumbravita

 

 

Lally

 

 

Sweet Kiss

 

 

 

Cateva fotografii din ziua a 2-a a festivalului (03.07.2011) :

 

Dezvelirea si sfintirea placii de la primarie cu ocazia implinirii a 600 de ani de la atestarea documentara localitatii Dumbravita (1411-2011)

 

click pe foto de mai jos

 

 

click pe foto de mai jos

 

 

Noua fatada a Primariei

 

 

Parada portului popular

 

 

click pe foto de mai jos

 

 

click pe foto de mai jos

 

 

click pe foto de mai jos

 

 

Deschiderea festivalului

 

 

 

Dumitru Dobrican, Sorin Rad, Teofil Rad, Valer Foris si Dantausii din Grosi (click pe foto de mai jos)

 

 

Corul din Chechis

 

 

Ansamblul Dumbraviceana : Saliscan Florin, Muresan Daniela, Talos Marian, Talos Aurora, Muresan Florin, Prelucan Adriana, Dobrican Florin, Vari Alexandra, Muresan Florin, Dradean Mihaela, Muresan Costica, Saliscan Simona, Dobrican Gheorghita, Vari Daiana.(click pe foto de mai jos)

 

 

Solistii vocali

 

 

click pe foto de mai jos

 

 

Pop Cezar - Sindresti

 

 

Ansamblul Codrisoru al Casei de Cultura a Sindicatelor Bistrita Nasaud

 

 

Sergiu Vitalian Vaida si Nanasii (click pe foto de mai jos)

 

 

Un "indian" din Ecuador (America de Sud)

 

 

Spectatorii...click pe foto de mai jos

 

 

Revista Gazeta de Maramures (click pe fiecare foto de mai jos)

 

click pe fiecare foto