Comuna Dumbravita-Maramures - comuna dumbravita jud timis

Poti accesa orice pagina a site ului din meniul de mai jos

  COMUNA DUMBRAVITA

  Cea mai dezvoltata localitate

  Sub aspect social din Romania

  22.05.2013

  NU ESTE VORBA DE COMUNA NOASTRA CI DE....COMUNA DUMBRAVITA DIN JUDETUL TIMIS

  Comuna Dumbravita, jud.Timis, a fost infiinfata in 1891 si este situata in centrul judetului Timis.  Are o suprafata de 20 de km patrati si opt mii de locuitori.  

  Are:
  - padure,
  - balta privata,
  - 4 biserici,
  - supermarket,
  - o carmangerie,
  - un producator mare de pantofi
  - o firma de transport.

  Cea mai bogata localitate din Romania e intinsa pe 20 de kilometri si e la un pas de Timisoara (pe locurile doi si trei se afla comuna Corbeanca aflata la 15 km de Bucuresti si orasul Voluntari, din proximitatea Capitalei).

  biserica ortodoxa


  Dumbravita e cea mai dezvoltata zona periurbana, arata un studiu elaborat de Consiliul Consultativ pentru Regionalizare.


  Ipoteza de la care a plecat acest studiu este că: "o localitate cu statut administrativ, comună sau oraș, este cu atât mai dezvoltată, în condițiile actuale din România, cu cât :
  nivelul mediu de educație al locuitorilor săi este mai ridicat,
  starea medie de sănătate este mai ridicată,
  vârsta medie a populației este mai redusă,
  starea materială a gospodăriilor componente este mai bună,
  consumul public pentru o bună locuire este mai ridicat."

   

  Cu timpul, orasenii au inceput sa-si ridice case la Dumbravita. Unii case, altii vile. Cativa ansambluri rezidentiale. Localitatea s-a umplut de constructii noi. 

   

  Aici se gasesc si cele mai scumpe locuinte. Pretul unei case porneste de la 90.000 euro si poate ajunge si la 300 sau chiar 400.000 euro. 

   

  Astazi Dumbravita are scoala si o gradinita - noua, dar si un parc pentru copii.

  Scoala 

   

  Afacerile s-au dezvoltat odată cu popularea comunei. Cei care vor să mezeluri proaspete le cumpăra de la carmangeria din localitate. Pentru alte produse, oamenii nu mai merg pînă la Timişoara. Au supermarket la un pas de casă.  


  O firmă de transport şi o sală de fitness sunt alte două afaceri care s-au dezvoltat.


  În plus, la fabrica de pantofi din Dumbrăviţa lucrează 200 de oameni. Toţi, localnici. 

   

  În studiul care plasează Dumbrăviţa pe primul loc în topul celor mai bogate din România, Timişoara este abia pe poziţia 10.  În realizarea clasamentului au fost luate în calcul suprafața medie, vârsta, numărul de autoturisme şi  venitul locuitorilor.
  Cel mai bogat om din Dumbrăvița are elicopter și 500 de TIR-uri, cel mai sărac – o pensie de 100 de euro. Comuna este împânzită de vilele milionarilor în euro din Timiș. „Ulițele” moderne sunt circulate de Porsche și Maserati

  Biserica reformata


  Comuna nu are niciun metru pătrat de teren agricol.
  Milionarii în euro din Timiş, prezenţi în Top 300 îşi au vilele aici. Emil Cristescu, unul din fondatorii Bega Grup, e unul dintre ei. „Regele asfaltului” din Banat, Georgică Cornu, avocaţi, doctori, judecători, procurori, vameşi, funcţionari publici corupţi, întregesc lista. Toţi cei care au făcut bani mai corect sau mai puţin corect au simţit nevoia să se mute într-un spaţiu nou, elitist.
  Advertisement
  Superbogatul comunei: elicopter şi 500 de tiruri

   

  „Boom”-ul a avut loc între 2004 şi 2008, când terenul se vindea cu 100 de euro/ mp. Din 2005 până acum populaţia din Dumbrăviţa s-a triplat. Unul dintre cei care s-au mutat în comună este şi Romeo Dunca, 45 de ani, - acţionar majoritar la una dintre cele mai mari companii de transport rutier din România, cu peste 500 de TIR-uri.

   

  Dunca şi-a adus „logistica” în comună, pentru a scăpa de impozitele costisitoare ale Timişoarei. Şi-a deschis şi o firmă de imobiliare. A ridicat câteva vile în localitate, unde, în final, s-a şi mutat, cu familia. „Avem firmele şi vreo două case.Numai de la noi primăria încasează anual o căruţă de bani din impozite pe profit, pe salarii, pe parcul auto, în total 1,7 milioane de lei.”, a declarat afaceritul Romeo Dunca. Milionarul în euro şi-a permis luxul să meargă la serviciu cu elicopterul personal.

   

  Săraci cu brăţară
  500 de persoane sunt asistate social de primărie, din care 38 sunt bătrâni singuri. Aceştia poartă la mână o brăţară electronică cu buton pe panică, pe care îl pot apăsa dacă li se întâmplă un accident. Ajutorul le vine imediat, graţie programului HELP, realizat cu fonduri comunitare.

   

  Expertă în economisire
  Vizavi de Primărie, Maria Lupşan trăieşte cu o pensie de 100 de euro pe lună. „Îmi duc viaţa de pe o zi pe alta. Primesc 440 de lei, după bărbat, cu tot cu ajutorul de la stat pentru că a fost veteran de război”, spune femeia de 87 de ani. Maria e văduvă de opt ani şi, după 16 ani de muncă la „colectivă”, abia îşi târâie bătrâneţile.

   

  E prea bolnavă ca să mai poată lucra grădina sau creşte animale, aşa că a devenit expert în economie. Numai ea ştie cum face ca din pensia infimă să mănânce altceva decât cartofi din sezonul trecut, să îşi plătească lumina şi apa şi să mai pună şi bani deoparte, pentru lemne, la iarnă. „Mă chivernisesc cum pot. Să ştiţi că mănânc şi carne, îmi iau şi pâine, nu mă las. Acum trebuie să strâng şi bani ca să iau lemne, la iarnă”, ne spune femeia.

  Chiar daca in acest material este vorba despre o localitate din alt judet, mi-a atras atentia in primul rand denumirea ei, Dumbravita si mai ales faptul ca, fiind o comuna, a ajuns la acest nivel….uite ca se poate…daca se doreste.

   

  sursa : evz.ro si digi24.ro

  site ul comunei : www.dumbravitatimis.ro

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 

 

Meteo in comuna Dumbravita