Comuna Dumbravita-Maramures - gratian cernestean din sindresti

SINDRESTI

Cernestean Gratian

Branza si smantana pentru piata din Bucuresti

05.05.2012

 

 

Brânză şi smântână pentru piaţa din Bucureşti

 

CERNESTEAN GRATIAN DIN SINDRESTI

(candidat pentru consiliul local la alegerile din 10.06.2012 la Partidul Ecologist Roman)

 

A absolvit liceul cu profil agricol, specializarea zootehnie. S-a axat în urmă cu câţiva ani pe creşterea animalelor şi acum are una dintre cele mai frumoase ferme din comuna Dumbrăviţa.

 

Este ambiţios şi doreşte să-şi dezvolte afacerea. Graţian Cerneştean (41 de ani) poate fi considerat drept un exemplu pentru toţi tinerii care doresc să se implice în relansarea agriculturii româneşti.

 

A decis să se ocupe mai intens de agricultură în urmă cu trei ani. A început cu patru vaci, iar acum şi-a mărit efectivul la 58 de capete. Munceşte 6 ha de teren pe care le are în proprietate.

 

În acest an (2011), a mai cultivat alte 16 ha pe care le-a luat de la sătenii care nu au putere să muncească pământul. 
"Toate le-am face mai cu drag, dacă am avea şi recompensă pe măsura muncii. Nu-i uşor, dar mergem înainte, dacă am intrat în horă", asigură fermierul.

 

• "Livrăm brânză şi smântână pentru piaţa din Bucureşti"

 

O altă problemă de care se lovesc cei care activează în sector este desfacerea produselor. "Vindem la piaţă, iar o parte o prelucrăm. Săptămânal livrăm pentru bucureşteni circa 80 kg de produse. Noi vindem la intermediari cu 3,5 lei kilogramul de brânză şi cu 4 lei cel de smântână, iar la Bucureşti trec cu 7 lei brânza şi 10 lei smântâna. N-avem ce face, că nu avem posibilitate să stăm noi pe piaţa din Bucureşti", povesteşte zootehnistul.

 

• De ce scârţâie agricultura?

Fermierul ne-a spus că una dintre marile probleme întâmpinate de agricultori este fărâmiţarea terenurilor. În altă ordine de idei, tinerii nu pot încheia contracte de concesionare pe terenuri şi sunt nevoiţi să le muncească la mica înţelegere cu proprietarii.

 

Material preluat din glasul.ro