Comuna Dumbravita-Maramures - Micii constructori de avioane din Dumbrăviţa

UACE DUMBRAVITA

Micii constructori de avioane din Dumbrăviţa

12.04.2012


În fiecare an, la 12 Aprilie, se sărbătoreşte ziua mondială a aviaţiei şi a cosmonauticii. În preajma acestui eveniment, UAC Europe a invitat toţi elevii şcolilor din Dumbrăviţa să-şi “piloteze” imaginaţia şi talentul într-un concurs inedit: avioane de hârtie. Deliberarea a fost dificilă, dar premianţii au fost răsplătiţi cu premii inedite.

Avioane uriaşe, cu fluturaşi, cu mâini şi picioare, cu desene, din carton, hârtie sau pur şi simplu albe. Pe scurt, un adevărat “show aviatic” pregătit cu grijă de elevii şcolilor din comuna Dumbrăviţa.

 

În preajma Zilei Aviaţiei, UAC Europe a lansat o provocare pentru toţi elevii din comuna Dumbrăviţa. Tocmai în cadrul săptămânii “Şcoala Altfel”, cu o săptămână înainte de Paşte, holurile instituţiilor de învăţământ din comună s-au transformat în săli de expoziţii pentru avioane de hârtie ale copiilor.
Ideea de a construi un avion şi premiile care cu care urmau să fie recompensaşi, au atras numeroşi participanţi, în fiecare şcoală. Aşa că, la vizita “în teren” din 5 aprilie, Corina Mulea, reprezentantul UAC şi directorul şcolii Mariana Manea, au avut de unde alege cele mai frumoase şi mai rapide avioane.

 


“Deliberarea” a fost dificilă şi a avut la bază două criterii: designul cât mai frumos şi mai original, dar şi viteza de zbor. În prima etapă de “selecţie” au fost alese din fiecare şcoală 3 avioane, cele mai interesante, inedite şi frumoase. Apoi, “constructorii lor” au fost invitaţi să le lanseze.

 

Avionul care a zburat cel mai mult a primit locul I, iar celelalte, în ordine, s-au clasat pe locurile II şi III. Astfel, în total au fost acordate câte 5 premii I – avioane cu telecomandă marca Airbus, 5 premii II – radiouri pe care copiii le pot asambla singuri şi 5 premii III – atlase interesante şi educative. Toate avioanele câştigătoare au fost colectate de organizator şi expuse în holul fabricii, astfel că, în 1 Iunie, când elevii claselor primare din comună sunt invitate la desene pe asflat, vor putea admira creaţiile colegilor lor.