Comuna Dumbravita-Maramures - cultura comunei

Poti accesa orice pagina a site ului din meniul de mai jos

  CULTURA COMUNEI DUMBRAVITA

   

   

   

  Cultura

   

  Din vremuri îndepărtate locuitorii localităţii Dumbrăviţa au aparţinut cultului religios ortodox, singurul şi primul mijloc de cultură. Odata cu trecerea localităţii la districtul Baia Mare în anul 1411 s-a trecut şi la cultul religios care aparţinea căpitanului Biharia din Oradea. La 7 octombrie 1698 locuitorii localităţii Dumbrăviţa, prin preotul lor, semnează Manifestu de Unire şi astfel Parohia este anexata Episcopiei Balgradului (Alba Iulia).

   

  In anul 1701 Biserica din lemn din Dumbrăviţa este cumparată de preoteasa din Libotin şi transportata în Dobricul Lăpuşului, unde se găseşte şi azi ca monument istoric.
  In anul 1713 Episcopia Balgradului este desfiinţată, iar Parohia din Dumbrăviţa şi satele din jur sunt anexate Episcopiei Oradea. 
  Conform dematismului eparhiei Muncaciului în limba ruteana din anul 1785, este numit paroh al Dumbravitei între anii 1757-1768 părintele Anastasiu, întemeietorul şcolii confesionale româneşti în 1781 în localitatea Dumbrăviţa.

   


  Al doilea episcop al Gherlei este Ioan Vancea de Buteasa în anul 1860 pana în 11 aprilie 1869, când a fost ales Mitropolit al Blajului. Mihai Iavel originar din Lecea, este ales drept al treilea episcop al Gherlei din anul 1869 până în 29 ianuarie 1879.
  La 14 februarie 1870 este numit preot al Dumbrăviţei Nicolae Pop. In luna mai 1871 este numit paroh al Dumbrăviţei Alexandru Pasean, care în anul 1872 pune temeliile actualei biserici din piatra în centrul localităţii.

   


  La 18 august 1879 este întronat al patrulea episcop al Gherlei Ioan Szabo. La 1 iunie 1889 este numit preot al Dumbrăviţei Dimitrie Ciontea originar din Siseşti. În aceleşi an, funcţia de paroh este preluată de fiul său Romul D. Ciontea, care s-a străduit ca localităţiile Rus şi Sindreşti, care de sute de ani au fost filiale ale parohiei Dumbrăviţa, să-şi înfiinţeze parohie, la care este numit preot Vasile Bârsan. Din activitatea preotului Romul Ciontea, ştim că la data de 13 octombrie 1948, semneaza actul de trecere la vechea religie ortodoxă.