Comuna Dumbravita-Maramures - geografie fauna suprafata

Poti accesa orice pagina a site ului din meniul de mai jos

  SUPRAFATA COMUNEI DUMBRAVITA

  Geografia

  Fauna

   

  Suprafata : 5167 ha

  Agricola : 4303 ha, din care arabil : 1620 ha, pasune + fanete 2370 ha, livezi 307 ha

  Silvica : 588 ha

   

   

  Reteaua hidrografica

  Reteaua hidrografica a comunei Dumbravita este alcatuita din raul Chechis format din apele vaii Sasca, care vine din hotarul orasului Baia Sprie siValea Morii, care intalneste valea Sasca in satul Unguras. La sud est de Mogosa izvoraste paraul Bulzului care strabate satele Danesti, Bontaieni si Sindresti si se aduna in satul Rus cu apele de la Unguras, formand raul Chechisel.

   

  Diversitatea conditiilor de relief, clima, hidrografice si de sol ale comunei, explica varietatea vegetatiei si faunei : paduri de stejar si foioase, fanete, culturi de grau, porumb si catofi, de asemenea pomicultura, avand suprafete intinse cu meri si pruni. Dintre speciile de interes vanatoresc intalnim :vulpea, caprioara, mistretul si iepurele.

   

  Geografie

  Comuna Dumbravita este situata in partea de sud a municipiului Baia Mare, la o distanta de 11 km de acesta, in frumoasa depresiune prin care trece raul Chechisel si care se deschide in fata ochilor ca o panorama fermecatoare de la poalele Mogosei, la malul raului Lapus.

   

  Ca asezare geografica Dumbravita face parte din zona morfologica si climatica de tranzitie dintre ses si zona premontana, cu terenuri plane, terase favorabile cerealelor si unor plante tehnice si cu terenuri situate pe versantii dealurilor cu pante line, favorabile pomiculturii.

   

  Localitatea Dumbravita este situata între coordonatele 47° 39’ – 47°48’ latitudine nordica si 21°10’ – 21°30’ longitudine estica, la o altitudine medie de 195 m fata de nivelul marii.

   

  Dumbravita este resedinta unei dintre cele 63 de comune ale judetului Maramures, întinsa pe o suprafata de 54 km2, în componenta careia intra satele Dumbravita – resedinta comunei, Carbunar, Chechis, Rus, Sindresti si Unguras.

   

  Comuna se învecineaza la nord cu orasul Baia Sprie, la sud cu comuna Copalnic Manastur, la est cu comuna Sisesti iar la vest cu comunele Grosi si Sacalaseni.

   

  Fauna

   

  Fauna dintre speciile de interes vânatoresc al caror habitat permanent este teritoriul comunei amintim: vulpea, caprioara, mistretul si iepurele. Mai rar, de regula iarna, îsi fac aparitia cerbul si lupul, dar numai în numar mic.

   

  Veveritele pot fi vazute nu numai în paduri si crânguri, ci si prin livezile cu pomi mari. Tot aici se afla si o bogata avifauna formata din pasari comune, autohtone si migratoare: cotofana sau sarca, gaita, cioara, vrabia, porumbelul, barza, pitigoiul, cinteza, ciocanitoarea, mierla, sturzul, potârnichea, fazanul, rândunica, graurul, cucul, si multe altele.

   

  Dintre reptile amintim: sarpele comun, sarpele de apa, salamandra, gusterul (maroniu si verde) broasca râioasa, brotacelul, broasca de balta si altele.

   

  Fauna frunzisului, extrem de bogata si variata , este reprezentata de insecte, viermi, miriapode, carabusi, lacuste etc.

   

  În zonele de ses si colinare mai pot fi gasite soarecele de câmp, melci, ariciul, cârtita, dihorul, nevastuica, vidra, etc. Tot aici se mai afla si pasari nocturne: cucuveaua, sorecarul, bufnita si altele.

   

  Efectivul de animale releva o pondere însemnata de bovine, porcine, ovine si pasari precum si familii de albine.