Comuna Dumbravita-Maramures - invatamant in comuna dumbravita

Poti accesa orice pagina a site ului din meniul de mai jos

  INVATAMANTUL IN COMUNA DUMBRAVITA

  Scolile comunei

  Activitati

   

  Invatamantul

  Invăţământul în comuna Dumbrăviţa, ca şi pe întregul teritoriu locuit de români în Austro-Ungaria, se dezvoltă în ulitimele decenii ale sec.al XVIII-lea, sub prescripţiile absolutismului luminat al împăraţilor din Viena. Astfel se înfiinţează în 1760 Comisia de Învăţământ.

   

  Învăţământul era făcut de către preoţi şi călugări. Împăratul Iosif al-II-lea stabileşte ca limba de predare în şcolii este germana. În 1781 preotul Anastasie înfiinţează prima şcoală confesională şi prima clasă de predare în limba română.

   

  În localitatea Chechiş, şcoala era o casă cu o singură cameră la o distanţă de 50 de metri de râul Chechişel, în care pe la inceputul sec.al-XX-lea copii au învăţat îndrumaţi de învăţătorul Ion Cherechesi.

   

  In anul 1937 are loc adunarea generală a locuitorilor din Dumbrăviţa, unde se hotărăşte construirea unei şcoli şi alegerea unui comitet. Membrii comitetului au construit o scoala cu 4 clase. In anul 1941 se hotărăşte ca în Dumbrăviţa materia se va preda în limba maghiară. În 1945 are loc o nouă adunare generala în cadrul căreia se hotărăşte ca limba oficială de predare să fie limba română.