Comuna Dumbravita-Maramures - serviciile medicale

Poti accesa orice pagina a site ului din meniul de mai jos

  SERVICIILE MEDICALE IN COMUNA DUMBRAVITA

  Dispensarul local

  Circumscriptia sanitar veterinara

   

  Serviciile medicale

   

  Serviciile medicale şi de asistenţă socială

  De la aşezarea primilor locuitori în localitatea Dumbrăviţa şi până în secolul nostru, sănătatea oamenilor era ocrotită doar de însăşi natura. Oameni încercau să se apere de boli prin cunoştinţele lor rudimentere: descântece, farmece şi vrăjitorii. Sub influenţa unei moaşe aproape nevăzătoare, se desfăşurau naşterile la domiciliu, total neasistata medical, soldate cu numeroase decese infantile şi materne, care au determinat o infuenţă negativă asupra sporului natal al populaţie. 


  Epidemiile de ciuma şi holera din anul 1824, în Dumbrăviţa din totalul de 453 de locuitori 40 au murit în cursul acelui an. 
  Dupa 1918 şi după împărtire administrativă a ţării, au fost stabilite circumscriptiile sanitare. Localitatea Dumbrăviţa a aparţinut de oraşul Baia Mare, apoi de Baia Sprie, iar în 1937 de localitatea Cavnic, existând doar un medic la 30 de sate.

   

  În 1946 se înfiinţează o circumscripţie sanitară în Dumbrăviţa. Primul medic fiind Bota Vasile urmat de alte cadre medico-sanitare. În anul 1953 în localitatea Dumbrăviţa se înfiinţează circumscriptia sanitara-veterinară fara sediu.

   

  Primul medic veterinar a fost Titu Demian, sediul se construieşte în 1965 odată cu dezvoltare sectorului socialist.