Comuna Dumbravita-Maramures - primaria interviuri primar consilieri

PRIMARIA DUMBRAVITA

Interviuri primar

Interviuri viceprimar si consilieri locali

01.07.2011

 

 

In numarul 7/2011 (septembrie) al Gazetei de Dumbravita este prezentat interviu cu primarul comunei Dumbravita Ciceu Felician . Cine nu a reusit sa citeasca revista puteti sa va informati pe acest site despre realizarile alesilor locali. La finalul interviului aveti un link catre paginile revistei Gazeta de Dumbravita.

 

FELICIAN CICEU - primar

 

Nascut in comuna Dumbravita, a urmat scoala generala in satul natal, apoi cursurile liceului Economic.

 

In 1997 a absolvit cursurile postliceale de contabilitate, iar ulterior in 2001 a absolvit Facultatea de Stiinte Economice. Si-a continuat studiile cu un masterat in “Drept administrativ”.

 

A fost angajat initial in Primaria Baia Mare, la Directia Venituri, apoi in perioada 2004-2008 a fost viceprimar al comunei Dumbravita, iar din 2008 ocupa functia de primar.

 

Spune ca principalele realizari din mandatul sau sunt : “Ca am reusit sa finalizam extinderea retelei de apa potabila catre toata populatia din toate localitatile.

 

Apoi, au fost aproape 20 km de canalizare plus statie de epurare, inclusiv punerea in functiune a acestui sistem de canalizare si cu bransamente pe acest sector de drum. Satisfactiile sunt obtinerea unor finantari pentru anumite proiecte care deserves comunitatea. Pentru ca, in fond , asta ramane in urma muncii de primar.

Nu am calculat cati bani s-au dus de cand sunt primar. Dar le-as putea enumera ca acum le stiu pe de rost.


Pe Ordonanta 7, retea de canalizare, sectia de epurare a fost o investitie de un milion de euro. Extindere retea de canalizare pe fonduri PHARE, 589 mii euro.

 

Camin Cultural Multifunctional la Carbunari, aproape 6 miliarde,  prin Ministerul Culturii (foto de jos).

 

 

Pe Ordonanta 7 pentru infiintare baza sportiva in comuna Dumbravita, 5 miliarde lei vechi (foto de jos).

 

Pe masura 322 am mai semnat un contract de 2,5 milioane euro. Iar daca Ministerul Mediului da raspunsul, mai avem o cerere de finantare pentru canalizare la Rus, Sindresti, Unguras si Carbunari, care se ridica la circa 2 milioane de euro. Aceasta e solicitare de finantare in curs cu mari sanse sa le obtinem. Acestea sunt fonduri atrase de primaria Dumbravita in aceasta perioada.

 

Am mai avut o finantare la Scoala Unguras, unde este lucrare finalizata si a vizat extinderea scolii. O lucrare de circa 4,5 miliarde de lei vechi. Tot in acest mandat am avut pietruiri de strazi in Dumbravita, Carbunari doua strazi, Unguras si Sindresti.


Camine culturale modernizate in aceasta perioada a fost Caminul de la Sindresti si finalizari la Rus. Acum avem in plan la Dumbravita sa gasim o varianta sa fie la Camin si o bucatarie si o camera frigorifica. Asa ca vrem sa facem o extindere, inclusiv un Centru civic.

La scoli, din bugetul local s-a facut scoala de la Rus. Aici a fost reabilitata sarpanta plus grupuri sociale. Cand am ajuns primar nu erau grupuri sociale in incinta unitatilor de invatamant si am insistat sa se rezolve problema. Asa ca am alocat bani din bugetul local pentru acest lucru si s-au facut grupuri sociale la Dumbravita, atat la scoala noua cat si la scoala veche. La scoala Sindresti a fost mai mult o contributie a parintilor in colaborare cu comitetul de initiativa a introducerii gazului metan in localitate si Primaria deopotriva. La scoala Rus suntem acum in executarea acestor grupuri sociale.

 

Mai pot aminti bransamentele la reteaua de canalizare. Pe toata reteaua, oamenii nu au de suportat cheltuielile de bransare. Saptamana aceasta incep lucrarile pe tronsonul prevazut in Ordonanta 7 (Dumbravita-Chechis).

 

sursa interviului : Revista "Gazeta de Dumbravita"

 


 

In numarul 7/2011 (septembrie) al Gazetei de Dumbravita este prezentat interviu cu viceprimarul comunei Dumbravita Trif Alexandru. Cine nu a reusit sa citeasca revista puteti sa va informati pe acest site despre realizarile alesilor locali. La finalul interviului aveti un link catre paginile revistei Gazeta de Dumbravita.

 

ALEXANDRU TRIF - viceprimar

 

Alexandru Trif s-a nascut in satul Copalnic Manastur. Dupa scoala generala, si-a continuat studiile la Lic.”Gheorghe Sincai” din Baia Mare .

 

A urmat apoi cursurile Facultatii de Horticultura din Iasi si cursurile postuniversitare ale Facultatii de Agronomie din Cluj. A intrat in politica in 1992 si pana in 1996 a fost viceprimar al comunei.


A fost primar in perioada 1996-2008. Iar in perioada 1992-1996 am fost viceprimar. Apoi, timp de trei mandate a fost primar al comunei, iar din 2008 a devenit viceprimar.

 

Realizarile importante din timpul mandatelor sale sunt extrem de numeroase : „Le-as enumera pe cateva in ordine cronologica, nu neaparat in ordinea importantei pentru comunitate.

 

Pana in 1998 s-a terminat de introdus reteaua de gaz metan in intreaga comuna. In 1995 s-a deschis in Chechis, in 1996 in Dumbravita si Rus, in 1998 in Carbunari, Sindresti, Unguras. As mentiona ca o contributie majora la investitiile de gaz au avut comitetele de cetateni impreuna cu localnicii care au sustinut 50% din valoarea investitiilor, exceptand Chechisul unde s-a lucrat integral din contributiile localnicilor (mai putin statia de gaz).


Din primul an de mandat am inceput demersurile pentru introducerea apei potabile in comuna. Am depus o serie de memorii impreuna cu doctorii de la Dispensarul uman Dumbravita. In urma interventiilor am fost nominalizati pe o hotarare de guvern pentru introducerea apei potabile prin programul Soleh Boneh, programul de alimentare cu apa a satelor din Romania.
Am avut de lucru serios la punerile in posesie. Au fost probleme si greutati inerente. Dar s-au dus la bun sfarsit. In 1999 ne-a vizitat domnul presedinte Emil Constantinescu. Noi am avut niste alunecari de teren in Dumbravita si la Carbunari, unde a fost distrusa reteaua de apa. Atunci am fost definitiv nominalizati pentru investitia de alimentare cu apa in Dumbravita. S-a facut proiectul si in 2001 au inceput lucrarile, iar in 2004 am pus in functiune reteaua de alimenatre cu apa in toate cele 6 localitati. Ulterior am facut extinderi in toate satele comunei, putatnd spune ca astazi e alimentata in proportie de 99% intreaga comuna.

 


In 2005 am inceput demersurile pentru executia retelei de canalizare. In 2006 a fost aprobata finantarea pentru acest obiectiv. In 2010 s-au incheiat lucrarile retelei de canalizare pe 8 km si statiei de epurare in Chechis si Dumbravita.


In 2007 a fost depus un proiect pe programul PHARE pentru extindere canalizare in Dumbravita si Chechis prin care s-au executat extinderile de retea de canalizare in Dumbravita si Chechis pe o lungime de peste 9 km, impreuna cu bransamentele aferente.

 

Tot in 2007 s-a depus pe un program guvernamental pentru asezaminte culturale, o cerere de finantare pentru Caminul Carbunari. In 2008, dupa ce mi-am terminat mandatul de primar, s-a acordat finatarea. Acest obiectiv este aproape de finalizare acum si din fonduri proprii. Am facut consolidari de maluri pe raul Chechisel, pietruiri de drumuri, renovare camin Unguras, Chechis, iluminat stradal,etc.


In 1996 au inceput lucrarile de executie la Caminul din Rus. Din 2006 am avut reabilitari si extinderi de scoli.


In 2005 am organizat prima editie a Sarbatorii comunei si un festival al Cantecului si Portului de pe Fisculas, care a contribuit la redescoperirea traditiilor si obiceiurilor strabune.

 

 

In 2008 am avut, dupa parerea mea, cea mai mare realizare din perioada mandatului : aducerea investitorului american in comuna.

 

 

Bineinteles ca nu singur ci ajutat de persoanele care au facut lobby : domnul subprefect de atunci, Gheorghe Achim, cei din primarie si oamenii din Dumbravita. Consider ca am facut un lucru bun pentru comuna, demonstrat prin faptul ca in conditiile crizei economice la noi s-au creat locuri de munca si s-au creat conditii pentru cresterea veniturilor la bugetul local. De-a lungul anilor am avut si satisfactii si neimpliniri, dar consider ca perioada cat am fost primar a fost o perioada buna pentru Dumbravita. Acum privesc cu nostalgie acea perioada, dar si cu bucurie ca am pus bazele dezvoltarii viitoare a comunei.
Am colaborat foarte bine cu viceprimarul Gheorghe Campan, din Chechis si cu actualul primar, Felician Ciceu. Vreau sa le aduc multumiri pentru tot ce au facut si fac astazi. A fost foarte important sprijinul pe care l-am avut din partea Primariei si din partea consilierilor locali. Cea mai mare satisfactie a fost ca am incercat sa rasplatesc increderea pe care mi-au acordat o oamenii din comuna, prin tot ce am facut, sau macar printr un sfat sau o vorba buna”.  

 

sursa interviului : Revista "Gazeta de Dumbravita"


 

Nichita Aurora - Dumbravita

 

 

Reporter : Cand, cum si de ce ati decis sa va implicati in administratia locala ?

 

Nichita Aurora : Sunt singura femeie din Consiliul local. Sunt consilier local din anul trecut.
Am decis sa ma implic pentru ca mi face placere sa ajut comunitatea daca mi sta in putinta. Nu sunt genul de om care sa stau intr-un loc, iar daca fac munca de teren imi place sa ma implic in orice.

 

Reporter : Care sunt cele mai importante realizari, proiecte in care v-ati implicat ?

 

Nichita Aurora : Sunt de putin timp in Consiliul local dar m-am implicat pe partea de reparatii de drumuri, imi place sa I intreb pe oameni ce probleme au si sa aduc la cunostinta autoritatilor locale. Ma preocupa sa stiu pe fiecare „ ce l doare”. In cazul meu nu vin oamenii la mine sa mi spuna ce probleme au pentru ca merg eu la ei. Asta pentru ca lucrez la posta si facand munca de teren aflu mult mai usor ce nevoi au oamenii. Deci, prin natura meseriei aflu problemele oamenilor.

 

Reporter : Ce probleme va doriti sa rezolvati pe viitor pentru comunitatea pe care o reprezentati ?

 

Nichita Aurora : Eu imi doresc sa se rezolve cat mai repede drumurile si sa fie curatenie in localitate. Este importanta si extinderea Caminului Cultural in Dumbravita. Este prea mic pentru nevoile comunei si trebuie sa se extinda. De asemenea mi-ar placea sa se faca la scoala cursuri de engleza si sa se faca ore suplimentare de matematica. Poate se va reusi acest lucru prin Centrul After School ce urmeaza sa se deschida. Imi place sa fiu consilier, o sa candidez si data viitoare. Acum sunt mai la inceput dar m-am obisnuit. Oricum, eu am lucrat cu oamenii dintotdeauna si nu mi fac probleme ca n o sa ma descurc si pe viitor.


 

Milan Peter - Dumbravita

 

 

Reporter :  Cand, cum si de ce ati decis sa va implicatI in administratia locala ?


 
Milan Peter: Sunt consilier local din 1990,  fara intrerupere. M-am implicat in administratia locala pentru ca am simtit nevoia sa sprijin toate activitatile care sunt desfasurate in cadrul comunei, in care erau atatea goluri, nu erau modernizate caminele, drumurile, la fel o serie de obiective culturale. Am decis sa ma implic in permanenta, pentru ca daca nu te implici in problemele organizatorice, raman nerezolvate, trece timpul si acestea se agraveaza.

 

Reporter : Care sunt cele mai importante realizari, proiecte in care v-ati implicat ?

 

Milan Peter : Primul proiect important a fost introducerea gazului. Am fost prima persoana care a stabilit comisii de lucru cu cetatenii. Cand am introdus noi gazul nu era pe nicaieri in zona. Ne trebuia cota de gaz, am mers la fostul combinat Phoenix dupa cota, erau mai multe greutati. Apoi, m-am implicat impreuna cu primarul la introducerea apei. M-am implicat apoi si am sustinut toate proiectele care s-au derulat. Si comunitatea a simtit nevoia ca cineva sa se implice in problemele comunitatii. Eu m-am implicat fara discriminare pentru nici un sat. Am lucrat ca tehnician veterinar si cunosteam fiecare sat din comuna , stiam fiecare ce nevoi are. Am sustinut ceea ce era necesar si s-a realizat.

 

Reporter : Ce probleme va doriti sa rezolvati pe viitor pentru comunitatea pe care o reprezentati ?

 

Milan Peter: Acum, printre prioritatile noastre se numara un proiect pe masura 322,
pentru care avem aprobata finantarea, dar mai trebuie niste demersuri. Mai avem in vedere  pietruirea unor drumuri. 0 alta problema este legata de cadastru funciar. Acum, daca un om are trei parcele de teren, una trebuie sa o vanda ca sa Ie poata intabula pe celelalte doua.  Astea sunt probleme de Guvern, dar noi ar trebui sa fim initiatorii, sa pornim odata si odata de jos si sa rezolvam odata problema si sa ne bucuram ca oamenii sunt harnici si muncesc.  Nu e vorba numai de hartii, astea Ie face omul. E vorba de delegatul de la OCOT, care trebuie sa vina pentru dezmembrari sau intabular. E o cheltuiala foarte mare. In linii mari in raport cu alte comune, sunt multumit de realizarile primariei si consiliului local. E un ajutor si contributia fabricii la plata taxelor si impozitelor. Noi in viitor o sa fim numai beneficiari. Daca nu era fabrica de avioane noi eram anemici din punct de vedere financiar. Noi trebuie sa fim foarte multumiti de acest lucru.


 

Balaj Florea - Chechis

 

 

Reporter: Cand, cum si de ce ati decis sa va implicati in administratia locala?

 

Florea Balaj: Din' 92 ma implic in problemele locale. Am fost consilier in mandatul '92 - '96, a urmat o pauza de 4 ani si din 2000 sunt din nou consilier, pana acum. Am decis acest lucru pentru ca mi-am dorit sa ajut comunitatea.

 

Reporter: Care sunt cele mai importante realizari, proiecte in care v-ati implicat?

 

Florea Balaj: Sunt multe lucruri despre care pot spune ca m-am implicat si eu. Am fost preocupat de introducerea gazului in localitatea Chechis. De fapt, m-am implicat pe toata comuna, ca am adus hotarare de guvem. Eu m-am preocupat direct de chestia asta. De asemenea, acum vreo 5 ani m-am implicat in asfaltarea a 5 km de drum in Chechis (si aici nu-i yorba de drumul judetean, ci de drum comunal). A fost primul asfalt in localitate. Am facut 15 km de balastare in camp, pe drumuri agricole, pentru ca era nevoie sa poata intra oamenii pe terenuri. Sunt mai multe. M-am implicat si in renovarea Caminului Cultural, s-a facut camera frigorifica, bucatarie. Se poate spune ca eu am fost omul de legatura cu administratia locala pentru tot ce a insemnat investitii in Chechis. Fac acest lucru din 92 incoace.

 

Reporter: Ce probleme va doriti sa rezolvati pe viitor pentru comunitatea pe care o reprezentati?

 

Florea Balaj: Sunt mai multe probleme, . dar cele mai importante sunt sa rezolvam cu pasunea care a fost a Chechisului si care trebuie sa se retrocedeze. Este vorba de 92 ha, care sunt pe orasul Baia Mare. Vrem sa punem la punct scurgerile pentru apele pluviale, cu santuri si tot .ce trebuie. De asemenea, este nevoie de inca 3 km de canalizare in Cheehis, refacerea drumurilor in camp, iluminatul etc. Cred ca incet se vor realiza, dar asta in timp, pentru ca e greu. Dar cel mai important este sa ajutam oamenii cat mai mult, pentru ca ei ne-au ales. Oricum, din 92 si pana acum pot spune ca a evoluat foarte mult comuna noastra. Speram sa evolueze lucrurile tot la fel si putem spune ca suntem pe drumul cel bun. Oamenii sunt intelegatori si harnici, ne ajuta mu1t. De exemplu, cand i-am rugat sa iasa la vot, au iesit 65%. Avem in sat oameni responsabili care se implica atunci cand sunt probleme.

.


Octavian Petrisan - Chechis

 

 

Reporter : Cand, cum si de ce ati decis sa va implicati In administratia locala?

 

Octavian Petrisan : Sunt consilier de 5 ani. La mine a fost o conjunctura, pentru ca a pIecat un consilier si eu am fost urmatorul pe lista. M-am implicat mai mult pentru ca, fiind tanar, mi-am dorit sa pot ajuta tinerii In mod special, dar si sa rezolv problemele satului Chechis.

 

Reporter: Care sunt cele mai importante realizari, proiecte in care v-ati implicat?

 

Octavian Petrisan : In primul an pot spune ca a fost mai mult o perioada de acomodare, pana m am Invatat. Dar acum am reusit sa ma implic In programul cu canalizarea. De asemenea, m-am implicat alaturi de ceilalti doi consilieri din sat, atunci cand au fost probleme cu Urbisul la noi. Au vrut sa ne suspende cursele. In rest, m-am implicat In problemele care s-au ivit. Sunt multi oameni care vin si-mi spun ce probleme au. Mai mult sunt probleme personale si In masura In care poate Primaria sa ajute se raspunde cererilor. In limita posibilitatilor ajutam. Acum m-am implicat Intr-un proiect pentru echipa de fotbal, dar nu as vrea sa dau detalii pentru ca vreau sa fac o surpriza. In general Incerc sa ma implic In problem ce tin de tineri. De exemplu, Ie mai dau cate un sfat cand imi spun de locuriie de munca. Noi avem mare avantaj cu Fabrica de avioane si cu Aramis-ul. Dar fabrica de avioane e o oportunitate mult mai buna. Eu chiar am discutat cu multi si ii Indrum spre cate o scoala tehnica. Sunt multi care au luat bacalaureatul si i-am sfatuit sa mearga  la o facultate cu profil metalurgic, pentru ca, avand fabrica aici, au posibilitari mari de tot de angajare daca se specializeaza. De asemenea, Ie spun sa Invete limba engleza pentru ca cineva a stiut ca vor veni americanii. Eu Incerc sa-i constientizez ca au o deschidere si o posibilitate de locuri de rnunca. Chiar i-am spus baiatului meu sa Invete engleza ca si daca n-o sa-i placa sa lucreze fizic, are sanse sa-si gaseasca un loc de munca Intr-un birou.

 

Reporter : Ce probleme va doriti sa rezolvati pe viitor pentru comunitatea pe care o reprezentati?

 

Octavian Petrisan : Mai este problema drumurilor, dar deocamdata nu sunt bani. Acum avem un proiect in destasurare si s-ar putea sa Ie mai aducem la adevar, ­dar nu In totalitate. Mai avem o problema ca avem un teren In zona Italsofa si sper sa-l recuperam. In rest, sunt mici probleme, obisnuite pentru fiecare localitate. Problema este ca banii sunt putini, ne mai ajuta UACE-ul cu ce se poate.


Medan Gavril - Sindresti

 

 

Reporter: Cand, cum si de ce ati decis sa va implicati in administratia locala?

 

Gavril Medan: Am fost consilier dupa Revolutie, un singur mandat nu am fost. Nu am fost consilier in perioada '96 - 2000, in rest, in toti acesti ani am fost consilier local. Practic am vrut sa fiu consilier local pentru o mai buna gospodarire, pentru a ajuta populatia, pentru a se face ceva in comuna. Satul nu era reprezentat de nimeni si m-am hotarat sa incerc eu sa fac treaba asta.

 

Reporter: Care sunt cele mai importante realizari, proiecte in care v-ati implicat?

 

Gavril Medan: Am reusit sa aducem Caminul Cultural la un standard bun. L-am utilat, am schimbat interiorul, o bucatarie, un grup social pe care nu-l avea, incalzirea, geamuri termopan. Am prins acum un proiect pe masura 322 cu asfaltare si un pod peste vale unde era necesar (spre horincie). Cu partea de canalizare suntem iar "in top" si cred ca vom prinde proiectul, am bagat apa si gazul in zona. Deci, treaba este destul de buna. Acum mai avem cateva zone de asfaltat si putem spune ca starn bine. Dar aceste lucrari se fac pe etape, pentru ca intai trebuie terminate sapaturile si apoi se asfalteaza. Pe masura 322 am prins asfaltare integrala in zonele cu canalizare, Dumbravita - Chechis unde e canalizarea realizata, iar pe celelalte sate numai niste ulite mai importante, pana se va face canalizarea. Bineinteles ca ma implic nu numai pentru ce tine de Sindresti, ca din moment ce suntem consilieri comunali inseamna ca pentru fiecare sat trebuie facut ce trebuie.

 

Reporter : Ce probleme va doriti sa rezolvati pe viitor pentru comunitatea pe care o reprezentati?

 

Gavril Medan : Prioritara e canalizarea, pentru ca atata timp cat exista apa curenta, obligatoriu trebuie canalizare. Reteaua de apa in Sindresti este finalizata. Apoi urmeaza asfaltari. Ar fi necesara o bucatarie mai mare la Caminul Cultural din Sindresti cu camera frigorifica. Iluminatul este satisfacator. Cam astea sunt problemele de interes. In general drumurile spre terenurile oamenilor sunt practicabile. Am mai pietruit din ele, dar ar mai fi necesare unele pietruiri. Lumea inca nu-i obisnuita sa conlucreze cu consilierii locali, vin mai putini sa ­mi spuna ce probleme au, dar in timp cred ca se vor schimba lucrurile. Important este sa reusim sa facem rost de bani, ca mai sunt multe lucruri de facut. Pot sa spun ca de-a lungul timpului am reusit sa facem lucruri si fara bani. Am facut cate o "claca".  Asa s-a reusit intretinerea pasunii. Sunt cateva persoane care vin la astfel de actiuni de voluntariat, pe care-i pot mobiliza. Dar sunt tot cam aceiasi in toti anii, pe ceilalti nu-i prea intereseaza. Important este ca sunt oameni pe care ne putem baza. As mai putea aminti ca am facut un teren de sport pentru tineret in Sindresti, anul viitor o sa-l inauguram, l-am inierbat, I-am imprejmuit si precis o sa fie gazonul mai bun decat cel de la televizor unde joaca echipele mari (hohote).


Bele Nicolae - Unguras

 

 

Reporter: Cand, cum si de ce ati decis sa va implicati in administratia locala?


Nicolae Bele: Eu reprezint Ungurasul in Consiliul Local.Eu m-am  implicaf tot timpul in problemele satuluLChiar acum am venit de la scoala ca  a fost o sedinta. Eu ma implic in toate problemele satului meu si, daca trebuie, si cand este vorba de celelalte sate ce apartin de comuna. Sunt consilier local din 1990,cel mai vechi consilier din comuna. M-am implicat sa fac tot ce s-a putut pentru sat. Si pentru comuna m-am zbatut mult, de exemplu, cand s-a facut Caminul din Rus, dar si cand s-au facut alte treburi.


Reporter : Care sunt cele mai importante realizari, proiecte in care v-ati implicat?


Nicolae Bele : Dintre cele mai importante realizari as aminti deschiderea drumului din Rus pana in Tauti. Bineinteles ca asta s-a facut, cu sprijinul Primariei, dar a fost nevoie de cineva care sa se implice direct in problema. De asemenea, am reabilitat Caminul din Unguras. Sunt multe de spus, daca le-am lua pe rand.
Prima data m-am implicat in consolidarea raului sa se faca aparari de maluri impotriva inundatilor. Apoi, m-a preocupat, Introducerea gazului in sat si introducerea apei. Cam tot ce sa facut aici s-a facut si prin mine. Pentru ca eu m-am implicat in toate problemele. Ni s-a acordat o suma in baza unui proiect si am inceput  sa extindem scoala cu doua sali de clasa. Pentru ca avem nmai 2 sali de clasa si una e gradinita. Este, de fapt o singura sala,in care invata 4 clase. Am facut fundatia, dar de anul trecut ne-au stopat continuarea constructiei.
Asa ca m-am implicat pe tot locul si am obtinut promisiuni sa continuam. Copii avem in Unguras si am vrea sa finalizam cat de repede constructia. Bineinteles ca eu am venit cu aceasta idee. Vin oamenii din sat si mi spun ce probleme au. Nu-s eu ca un primar local, dar fac legatura cu autoritatile la cererea oamenilor. Eu le duc mai departe nevoile si cu sprijinul Primariei le solutionam cand se poate. Ma inteleg bine si cu conducerea Primariei, nu este nicio problema.


Reporter : Ce probleme va doriti sa rezolvati pe viitor pentru comunitatea pe care o reprezentati ?


Nicolae Bele : Prioritara ne este scoala. Nu ma las pana nu vad scoala rezolvata sa poata copii sa invete si sa aiba un grup social. Pentru ca elevii de clasa I si cei de gradinita trebuie sa mearga 200 m pana la toaleta.Este greu pentru saracii copii, mai ales iarna. Chiar zilele trecute a fost dl. Iulian Gheorghe, directorul de la Fabrica de avioane, la noi, si am discutat. In limita posibilitatilor ne vor ajuta si ei. La biserica facem un altar de vara. Dl.director de la UACE ne-a promis ca ne au in evidenta si cu cat pot ne ajuta si ei. Nu se pune problema autoritatilor locale, ca ei saracii ar da, si intotdeauna am impartit banii cum se cade, numai ca daca nu i de unde, nu poti da.Oricum eu pot spune ca a inflorit comuna noastra. La noi in comuna s-au facut cam de toate pana acum. Sunt foarte multumit cum se conduce comuna si ce se face. S-a facut in toate satele ce trebuie si am ajuns sa fim invidiati de toata zona. Noi avem toate facilitatile. Mai sunt mici lucrari, este adevarat dar ce i esential s-a facut. Mai mult noi ne putem mandri ca avem locuri de munca. Daca am mai avea macar un investitor ca UACE am fi cei mai tari. Stiti ce se intampla? Bugetul de la stat e putin, iar o fabrica precum cea de avioane aduce bani frumosi la bugetul local. Iar asta se simte enorm. Numai cel care nu stie si nu vede bine spune ca nu i asa.


 

Cadar Dumitru - Rus

 

 

Reporter : Cand, cum si de ce ati decis sa va implicati in administratia locala ?

 

Dumitru Cadar :  Pe partea de administratie  locala pot spune ca e o dezamagire pentru mine din cauza politicului, vreau sa ma fac om serios. Ca vedeti ca cine face politica e catalogat altfel. Pe de alta parte la nivel de comunitate mica nu se considera ca faci politica, ci reprezinti comunitatea. Dar, pana la urma politicul decide. Eu am fost prima data delegat satesc. Consilier sunt din 2006, ca era cineva care si-a dat demisia si am intrat eu. Ce inseamna delegat satesc? S-au facut alegeri si n-a fost nici un consilier din Rus. Asa ca, pe langa consilierii cu mandat trebuia sa fie reprezentat satul de cineva. Eu nu puteam vota dar eram acolo pentru a le aduce la cunsotinta situatia din sat. Eram un fel de consultant local, cu toate drepturile, in afara de dreptul de vot. Delegatul se alege cu adunare absteasca, jumatate plus unu din voturi. Iar consilier local sunt din 2006. Eu m-am ocupat din' 94 de problemele comunitatii, n-a fost ceva nou.

 

Reporter : Care sunt cele mai importante realizari, proiecte in care v-ati implicat ?

 

Dumitru Cadar : M-am implicat inca de la inceput de introducerea gazului metan. Pentru comunitate m-am zbatut si inainte sa fiu consilier.M-am implicat si cand s-a introdus telefonia, am avut un merit si pentru demararea lucrarilor la Caminul Cultural. Cand s-au dat primii bani, 250 milioane pentru inceperea lucrarilor am avut mare rol acolo. Am fost la Bucuresti si am discutat de finantare ca proiectul era facut si aveam nevoie de bani. Acum ma implic foarte mult la un drum. Vreau sa facem drumul Rus - Satu Nou. Este una dintre dorintele mele. Promisiunile sunt clare, I-am trecut in categoria de drum comunal, ca nu era, apoi am facut proiectul si acum cautam finantarea. Ma implic, atata ca sunt scarbit de politica. Din pacate in Romania daca mergi pe linia politica poti sa nu te tii de cuvant. Dar oamenii stiu ce am facut, ca nu am facut pe ascuns. La mine vin oamenii cand au probleme. De exemplu, cand e nevoie de un podet, sa trimitem o masina de piatra pe un drum, etc. Sunt unele lucruri marunte care trebuie insa rezolvate. Iar eu trebuie sa fac legatura dintre oameni si autoritati. Nu vreau sa ma laud dar ce am promis m-am tinut de cuvant. De exemplu, cand era denivelat imasul am rezolvat cu cei de la Primarie sa se niveleze zona.

 

Reporter : Ce probleme va doriti sa rezolvati pe viitor pentru comunitatea pe care o reprezentati ?

 

Dumitru Cadar : In afara de drumul Rus - Satu Nou, mai este nevoie de extinderea canalizarii in Rus – Sindresti – Unguras.
De asemenea, mai este pe masura 322 asfaltarea a 1200 m care merge tot in Rus in interiorul localitatii. Sigur ca mi-as dori sa fie cat mai bune drumurile din extravilan.
Vrem sa fie asfaltat tot intravilanul, iar la extravilan sa fie bune drumurile de acces.


 

Pasca Gheorghe - Rus

 

Reporter: Cand, cum si de ce ati decis sa va  implicati in administratia locala?


Gheorghe Pasca : Sunt la primul mandat de
consilier local. Partidul a fost liantul sa ajung in aceasta functie, desi pe plan local nu conteaza partidul ci omul. Am fost propus si de primar si dupa primar am avut cele mai multe voturi, deci am avut increderea oamenilor pentru aceasta functie. Ca pentru oameni faptele vorbesc. Pe mine nu ma intereseaza politica
Eu, daca fac ceva, fac pentru oameni si sa ramana ceva.

 

Reporter: Care sunt cele mai importante realizari, proiecte in care v-ati implicat?


Gheorghe Pasca : Da, eu sunt din Rus si m-am implicat in amenajarea unor drumuri, definitivarea Caminului la partea de incalzire si grupuri sociale. Dar cel mai mult m-am implicat sa punem la punet scoala. Am reusit sa o invelim, sa inlocuim niste geamuri, acum facem grupurile sociale. Totusi, este o institutie de care este nevoie zi de zi, asa ca trebuie sa fie pusa la punct. Scoala e prioritara si noi avem perspective mari cu Ungurasul si Sindrcstiul. M-am. implicat si penrru casa parohiala. 0 parte din bani
s-au obtinut de la Primarie si urmeaza ceva si de la UACE.  Ca nu se poate sa facem numai din banii care se aduna din impozite la Primarie. Sa stiti ca la noi nu, se tine cont de culoarea politica. Consilierii suntem foarte uniti si suntem invidiati si de alte comune si chiar orase. Si putem spune ca toate s-au facut intr-o perioada scurta. A fost implicare in proiecte, s-a adus apa, s-a extins reteaua de apa, canalizarea. Sunt obiective importante. Pentru ca noi ne-am permis sa facem proiecte, ceea ce altii n-au putut. Am avut mare noroc cu venirea la noi a fabricii de avioane. Ca numai din taxele pe dadiri si teren de la ei strangem mai mult decat strangem noi impozit de pe toate satele. Si atunci e mare avantaj. De asemenea, pentru situatia actuala a ajutat mult §i primarul si viceprimarul pentru ca s-au implicat In proiecte. Sunt preocupati de asa ceva si asta conteaza mult. Cum am castigat increderea oamenilor sa ajung consilier? Lumea ma stia de la serviciu si s-a stiut ca suntem o familie serioasa. Asa am castigat "omenia" si increderea in sat. De asemenea, am mai realizat un pod. Era o punte pe care ne-a luat-o apa si pana la urma, cu ajutorul Primariei, am finalizat. Si acolo m-am implicat personal. Primaria a fost cu banii, eu am luat materialele si cu ajutorul vecinilor din sat am turnat placa. Am facut "claca" asa cum se facea pe vremuri ca le-a fost dor si oamenilor. Podul i-am facut acum doi ani. Mai avem de consolidat picioarele, ca e pe structura de tevi. De asemenea, am mai facut un drum catre Biserica. Noi n-am ayut drum la Biserica.

 

Reporter: Ce probleme va doriti sa rezolvati pe viitor pentru comunitatea pe care 0 reprezentati?


Gheorghe Pasca: Pe viitor vrem sa avem un teren de Fotbal, ar fi vorba sa mai facem o biserica, sa fim fiecare cu biserica lui, pentru ca acum slujesc alternativ ortodocsii si catolicii. Cred ca incet vom reusi sa Ie facem pe toate din moment ce este dorinta si implicare.