Comuna Dumbravita-Maramures - rus - prezentarea satului

  RUS

  Prezentarea satului

  Informatii utile despre Rus

   

   

  Satul Rus se întinde pe o suprafaţă de 583 ha, incluzând terenuri arabile, fâneţe, păduri, şi islazuri. În partea nordică se învecinează cu satul Unguraş, la est cu satul Şindreşti, la sud-vest cu Dumbrăviţa – centrul de comună – iar la nord-vest cu Satu Nou de Sus.

   

  Localitatea Rus este situata la 15 km de municipiului Baia Mare, avand acces si dinspre Tauti de Sus (prin Unguras) .Satul este traversat de raul Chechis, din aria depresionara a Lapusului. Hidrografic, bazinetul Rus – Sisesti tine de Baia Mare, dar ca relief el se apropie mai mult de Copalnic, fiind atasat acesteia printr-o captare.

   

  Satul Rus este asezat in zona în cadrul ariei depresionare Baia Mare - Copalnic, Depresiunea Baia Mare. Temperatura medie anuala este de 8-9 grade Celsius, cea a lunii ianuarie de -2 grade Celsius, iar a lunii iulie de 18-20 grade Celsius.

   

  Precipitatiile medii anuale sunt cuprinse între 700-800 mm. Satul Rus este traversat de raul Chechis, din aria depresionars a Lapusului. Hidrografic, bazinetul Rus – Sisesti tinde de Baia Mare, dar ca relief el se apropie mai mult de Copalnic, fiind atasat acesteia printr-o captare.

   

  In luna februarie 2007, în satul Rus, alunecarea pamantului, ca urmare a ploilor abundente, a distrus 3 ha de culturi pomicole si terenuri agricole. Vegetatia specifica a Depresiunii Baia Mare este cea a padurii de stejar.

   

  Pana relativ recent (secolul XIX) existau mai multe paduri de stejar si gorun, dar care au fost supuse defrisarilor intense. Stratul ierbos este, în schimb, foarte bogat. Fauna : vulpea, dihorul, iepurele de camp, Soarecele de camp, diferite pasari. Numele satului, Rus nu este însa atat de vechi.

   

  Desi este cuvânt latinesc insemnand “rural”, satesc, o legenda istorica locala spune ca ar veni de la numele unui inginer ce lucra la topitoriile de aur din comuna. Intr-adevar, la Rus au existat candva topitorii si spalatorii de aur, materialul fiind exploatat din Dealul Negreia, iar coborarea la Rus realizându-se pentru apa cu cadere potrivita.

   

  Acel loc purta denumirea de “Zgura”. Prin Rus si Sindresti a trecut candva o linie ferata care transporta minereu de la Targu Lapus la Baia Mare, dar pe la 1930-1931 linia s-a desfiintat. Satul Rus a apartinut fisculasului.

   

  In 1620 existau în Rus o familie de libertini, 14 familii de iobagi si 6 familii de iobagi fugiti, marturie a vietii chinuite a taranului roman de odinioara. Intre 1812-1820 a fost o perioada de foamete, în 1872 o epidemie de holera care a secerat vietile unor oameni, iar în 1893-1894 a facut ravagii tifosul.

   

  In primul razboi mondial (între 1914-1918) au murit pe front 16 persoane din Rus Perioada interbelica este una de calm relativ si de prosperitate economica. Rusenii sunt descrisi ca fiind oameni muncitori, cu credinta în Dumnezeu, in mare masura greco-catolici potrivit mărturisirilor celor care au trait în acele vremuri.

   

  In ceea ce priveste tinuta, aceasta era formata din caciulă, guba, cioareci- pantaloni de lana si opinci (iarna), iar vara pantaloni lungi, destul de largi, camasi albe si palarie. Femeile purtau pe cap marama neagra, iar fetele de diverse culori, rochii de panza si opinci.

   

  Casele rusenilor, cladite din barne de lemn si acoperis de sindrila erau formate din cate trei odai încapatoare: una în care îsi duceau traiul zilnic, o altă camera pentru oaspeti si tinda.

   

  Scoala din sat a fost edificata în anul 1910, fiind initial tot din lemn. Se pare ca a folosit o vreme ca si casa parohiala sau anexa a acesteia.

   

  Perioada interbelica este si o perioada de avant economic pentru satul Rus, aici existand deja pomenitele topitorii si spalatorii, precum si o linie ferata ce transporta minereu de la Targu Lapus la Baia Mare.

   

  Rusenii au avut si un drapel minier foarte frumos si pretios care din pacate s-a pierdut. Perioada celui de-al doilea razboi mondial este si cea a instalarii comunismului care i-a urmat este, probabil cea mai agitata din întreaga istorie a Rusului.

   

   

  Am facut un rezumat al celor transmise site ului http://ro.wikipedia.org de catre profesorul Alec Portase.


   

  Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1411 şi este cuprinsă într-un document urbarial, copie după un act emis de cancelaria regală a Ungariei, prin care se confirmă privilegiile oraşului regal Baia Mare (Nagybánja), ce menţiona cele 11 sate aparţinând de domeniul oraşului – satul Rus figurând printre acestea.

   


  Temperatura medie multianuală este cuprinsă între 8º C şi 9º C, media temperaturii din luna ianuarie fiind  -2ºC  iar a lunii iulie de peste 20ºC. Minima absolută înregistrată a fost de -31ºC, iar maxima absolută, 39ºC.


  La 1620 satul Rus avea 21 familii: 14 familii de iobagi, una de libertini şi 6 familii de iobagi fugiţi. Înmulţind cu 5, cît se consideră media numărului de membrii într-o familie, obţinem pentru Rus 105 persoane.

  In primul razboi mondial (între 1914-1918) au murit pe front 16 persoane din Rus. Perioada interbelica este una de calm relativ si de prosperitate economica. Rusenii sunt descrisi ca fiind oameni muncitori, cu credinta în Dumnezeu, in mare masura greco-catolici potrivit mărturisirilor celor care au trait în acele vremuri.

   

   

  Perioada interbelica este si o perioada de avant economic pentru satul Rus, aici existand deja pomenitele topitorii si spalatorii, precum si o linie ferata ce transporta minereu de la Targu Lapus la Baia Mare, urme ale acestei linii ferate se mai pot vedea pe imas la Sindresti si Rus.
  Rusenii au avut si un drapel minier foarte frumos si pretios care din pacate s-a pierdut. Perioada celui de-al doilea razboi mondial este si cea a instalarii comunismului care i-a urmat este, probabil cea mai agitata din întreaga istorie a Rusului.