Comuna Dumbravita-Maramures - rus - interviu cu sovago dumitru - mitrut din rus

  RUS

  Interviu Sovago Dumitru

  Alias " Mitrut din Rus "

  11.03.2008

   

   

  S-a nascut in 1943, in localitatea Rus, comuna Dumbravita, zona Fisculas, Maramures.

  Cunoscut in mediul cultural si boem local si din tara pentru verva sa orala si pentru discutiile purtate cu oameni politici si scriitori importanti din Romania. Culegator si iubitor de folclor, prieten al multor artisti contemporani de pe o arie intinsa de spatiu, autodidact, posesor al unei culturi cuprinzatoare.
  “MITRUT NU TREBE SA SCRIE, EL TREBE SA FIE”


  Mitrut din Rus nu are o opera scrisa, asa cum se intelege indeobste prin acest termen. “Opera” sa este risipita in discutii lungi si in conversatii cu prietenii sau cu cunoscutii oriunde sunt intrunite conditiile minime: o ceasca de cafea, o masa si starea de spirit corespunzatoare. El a gasit in conversatie o vocatie si incearca intotdeauna sa transmita sau sa acumuleze ceva. Tumultuos si iubaret in tinerete, molcom si intelegator cu lumea si cu oamenii, acum, cand asteapta nepoti de la cele doua fiice ale sale, plecate la studii in strainatate.

  Convingerile sale crestine, felul de a fi, inspiratia si dorinta sa de a comunica l-au dus in preajma unor mari oameni politici si scriitori, cum ar fi Petre Tutea, Corneliu Coposu, Nichita Stanescu sau Ioan Alexandru care il acceptau cu placere in preajma si cu care a purtat lungi si pline de substanta conversatii. A militat constant si vehement pentru cauza credintei greco-catolice, pe care o considera de mare importanta pentru neamul romanesc.


  Nicolae Scheianu: Mitrut din Rus de Dumbravita, zona zisa a Fisculasului, ceea ce nu prea suna bine, un bun si apreciat cozeur dar si ceva mai mult, greu de definit.
  Cum a fost copilaria unui prunc de taran roman de pe malurile Chechiselului, intr-un sat transilvan abia iesit din razboi si de sub ocupatia ungureasca, repede invaluit de agresiunea stalinista si comunista?

   

  Dumitru Sovagau: M-am nascut in 1943, in satul Rus, a carui denumire nu-mi prea place, mai bine s-ar fi numit Ruscuta. Copilaria mi-a fost vesela si plina de joaca, dar intr-o perioada de crunta saracie lasata de razboi, apoi instalarea stalinismului cu ororile sale - cote de cereale, carne, lapte, lana, impozite care nu puteau fi platite, dar si cu o sete de a supravietui. Hrana era scoasa cu dintii dintr-un sol nu prea fertil care nu rodea decat amendat cu balegar si polochin sapat cu multa truda din gropi de pana la cinci metri adancime. Imbracaminte din lana si panura de canepa semanata, culeasa, topita in rau, spalata, melitata, periata, toarsa, rastieta in grebnica trebuiau inmuiete-n ciubar sub cenusier in lesie, apoi laute cu maiul in rau ca sa iasa galbene si mandre, ca sa “nu sa tape cainii pa ele”.

   

  Dapanate, urzate, puse la razboi, tasute in panura, care, din nou, se muia in ciubar si intinsa pe iarba verde din spatele casei in primavara, cand ieseau mielutii la pascut si topaiau pe langa sanura, da, aveam grija sa nu o calce s-o hazasca din respect pentru truda continua a maicutelor noastre. De-abia apoi se puteau croi si coase cu indreaua de mana in rupturita, chemesa lunga sau pana la brau in care a crescut generatia mea din Valea Sisestiului.  In case cu doua camere cresteau cate sapte prunci, cu paturi cu paie, lipideu su cerga, pe jos pamant lipit cu lut amestecat cu balega de cal, in grinda se legana lompa cu fotoghin a carei oiaga se spargea minten-minten. Prunci mici in belceu, miei si vitei legati la picioarele patului. Barbatii cam beutori, femeile epuizate. S-apoi, trai! Despre zilele de azi, nu mai vorbesc. Au case de cate zece camere si cate un copil sau doi, sau nici atat.
  NOI AVEM MAI MULTA DORINTA DE DEMOCRATIE DECAT VOCATIE

   


  N.Sch.: Intalnirile tale de la Bucuresti sau de aiurea cu mari oameni - cum era Coposu, Tutea.? Cum te comportai tu in preajma lor? Care sunt “invataturile” lor catre Mitrut?
  D.S.: Am avut marea sansa de a cunoaste mari personalitati ale culturii si vietii sociale din Romania: Corneliu Coposu, Petre Tutea, Nichita Stanescu, Ioan Alexandru, Liviu Petrina, Iftene Pop, N. Carandino, Nicolae Breban, Pitut, Ion Iuga si inca multi altii. Pe scriitori ii intalneam la localul lor de la Casa scriitorilor din Bucuresti, unde filozoful crestin Petre Tutea avea un abonament la masa de pranz pe viata oferit de presedintele de atunci al scriitorilor, Zaharia Stancu. Pe Corneliu Coposu il vizitam la locuinta sa de langa Piata Unirii.

   

  ne-cenzurat.ro