Comuna Dumbravita-Maramures - sarbatoarea comunei - fisculas 2012

FISCULAS 2012

Festivalul portului, cantecului si dansului

Desfasurat in 8 iulie 2012

09.07.2012

 

 

Festivalul portului, cantecului si dansului de pe Fisculas a avut loc duminica 8 iulie 2012. Fata de anii precedenti cand acest festival era pe durata a 3 zile , in acest an s- a desfasurat numai intr o singura zi.

A fost o sarbatoare reusita, lume multa, personalitati politice si administrative din judet, Ungaria si Ucraina. Caldura sau mai corect spus canicula a fost pe alocuri insuportabile, din acest motiv felicit formatiile si solistii vocali care au participat la acest eveniment si au avut de indurat nu numai emotiile normale cat si caldura de peste 35 grade.

 

Fisculasul a început la ora 13 cu parada portului popular si s-a desfasurat din fata Primariei Dumbravita până la Scena amplasată, şi în acest an, în curtea Şcolii din Dumbrăviţa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nelipsitele tarabe

 

 

La 13. 30 a avut loc deschiderea oficială a Sărbătorii.

 

 

 

 

Recital corul din Dumbravita

 

 


Urmatoarea etapa a fost acordarea de diplome tinerilor ce împlinesc 18 ani si pre
mierea celor care sărbătoresc în acest an 50 de ani de căsnicie (Nunta de Aur), in comuna fiind 10 cupluri care au ajuns la Nunta de Aur, şi 35 de tineri care împlinesc 18 ani.

 

 

 

 

 

 

 

Lansarea cărţii „Monografia de pe Fisculaş”, realizată de dr. Ilie Gherheş şi Janeta Ciocan de la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară. Va fi aranjat şi un car, cu un mire şi o mireasă, îmbrăcaţi în costume tradiţionale vechi”, spune Ionuc Cetăţean, directorul Căminului Cultural Dumbrăviţa.

 

 

Programul artistic va începe cu ansamblurile din comunele: Recea, Şişeşti, Ieud, Gârdani, Şomcuta Mare, Ansamblul „Tulnicul” al Casei de Cultură a Sindicatelor din Baia Mare, Bicaz şi Dumbrăviţa.


De asemenea, vor urca pe scenă Tinerele Talente ale comunei Dumbrăviţa. Mai exact, vor evolua toţi soliştii şi instrumentiştii din comună.

 

 

Aceştia vor fi acompaniaţi pe scenă de orchestra Ansamblului Naţional Transilvania..

 

 

În această parte a programului vor fi două puncte inedite. Mai exact, vor evolua două trupe de dans modern, formate din tinerii din comună. Va fi prima ocazie când tinerii din Dumbrăviţa vor avea ocazia să demonstreze ce au învăţat în cadrul cursurilor de dans modern organizate gratuit în localitate.

 


De la ora 18 intră în scenă Ansamblul Naţional Folcloric „Transilvania”. Ansamblul este invitat de onoare.

 

 

De asemenea, printre invitaţii de onoare sunt Lavinia Goste, Sava Negrean Brudaşcu, profesorul Nelu Berci.

 


Tarziu in noapte a avut loc un frumos foc de artificii, iar în încheiere , dans în aer liber cu maestrul Foriş Valer

.

Felicitari organizatorilor

 

PS : Cateva foto realizate de Vasile Luput

 

 

Ciocotisan Daniel Ovidiu