Comuna Dumbravita-Maramures - tabara pictura scoala rus

SCOALA

Tabara de pictura

Cu elevii de la Scoala Rus

28.08.2010

 

 

Sub motto-ul "Lasă-ţi copiii să vină la Mine, căci unora ca aceştia este Împărăţia Cerurilor" (Mt. 19, 14), s-a desfăşurat săptămîna aceasta tabăra  de pictură pe sticlă "Lasă-ţi copiii să vină la Mine", în cadrul unui proiect educaţional aflat sub cupola Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, Inspectoratului Judeţean Şcolar Maramureş  şi în grija părinţilor Vasile Tarţa şi Nechita Florian.

 

35 de copiii au luat parte anul acesta la tabăra găzduită în localitatea Rus şi aflată deja la cea de a treia ediţie. Timp de patru zile, participanţii au pictat pe sticlă, urmînd ca lucrările lor să fie expuse în şcolile şi bisericile de unde provin.
Startul acestei tabere a fost dat luni, prin Sfînta Liturghie şi explicitarea proscomidiei la Biserica Ortodoxă din Rus, localitate care de altfel a fost şi gazda acestui eveniment.

 

În prima zi, copiii au luat parte la activităţi recreative, au vizitat Băile de la Dăneşti şi biserica de acolo, urmînd ca seara, după programul de rugăciuni şi masă, să vizioneze filmul "Ostrovul". Marţi, participanţii au început lucrul, atelierele de pictură fiind coordonate de către educatoarea Nadia Ghiţ şi învăţătoarea Valeria Făt.

 

Pe lîngă programul obişnuit, au avut parte de un concurs de proverbe şi ghicitori religioase, iar seara au urmărit o altă proiecţie, "Patimile Mîntuitorului". În cea de a treia zi de tabără, copiii participanţii, atît din localitatea gazdă, cît şi din Bontăieni şi Culciu (judeţul Satu Mare), s-au bucurat de o frumoasă excursie în Maramureşul Istoric, unde au vizitat principalele obiective turistice.

 

Nu au lipsit din program orele alocate creaţiei, iar seara s-a încheiat cu filmul "Quo Vadis". Ieri, copiii şi-au primit răsplata, lucrările lor au fost premiate. Pe lîngă acordarea de diplome, ei au primit cărţi pline de învăţătură ale părintelui Nechita Florian.

 

Parteneri de nădejde ai acestei ediţii au fost: Biserica ortodoxă "Sfinţii Arhangheli" (Rus), Biserica Ortodoxă "Naşterea Maicii Domnului" (Bontăieni), Biserica Ortodoxă "Adormirea Maicii Domnului" (Culciu Mare), Şcolile cu clasele I-VIII Rus, Culciu Mare, Dumbrăviţa, Primăria comunei Dumbrăviţa.

 

sursa : www.graiul.ro

 

 

In informatia-zilei (24.09.2009) am gasit articolul : "26 de elevi din Rus, Bontaieni si Culciu Mare (judetul Satu Mare) au participat la activitati religioase, artistice si distractive

Parohia Ortodoxa Rus, in parteneriat cu scoala din localitate a organizat a doua editie a taberei interjudetene de pictura pe sticla intitulata “Lasati copiii sa vina la Mine”.

 

Este un proiect educational in cadrul parteneriatului. Perioada de trei zile, 26 de elevi din satele Rus (14), Bontaieni (4) si Culciu Mare, judetul Satu Mare (8) au participat la activitati religioase, artistice si distractive.

 

 

Tabara a fost organizata cu binecuvantarea Prea Sfintitului Justin Sigheteanul. Pe tot parcursul taberei, copiii au fost indrumati de educatoarea Nadia Ghit.

 

Ideea organizarii unei astfel de tabere a venit din partea preotilor parohi din Rus si Bontaieni, Vasile Tarta, respectiv Florian Nechita. Contributie importanta au adus in acest an cadrele didactice Lidia Tarta, Liliana Bunu, Monica Codreanu, Orsolya Fulop, Firuta Borcuti si Valerica Fat.

 

Copii au realizat 26 de lucrari

 

Participantii au avut parte de un program concentrat pe diferite actiuni. Dimineata – rugaciuni, apoi ateliere de pictura pe sticla.

 

Nu au lipsit nici activitatile recreative, Sfanta Liturghie si o prezentare si explicare a Prescomidiei, rugaciunile de seara, excursiile la biserici si manastiri din Sisesti, Surdesti, Plopis, Rohia si Lapus.

 

Copii au realizat 26 de lucrari, care au avut ca tema, aleasa chiar de ei, Maica Domnului cu Pruncul, Mantuitorul, Sf. Nicolae etc.

 

Icoanele pictate vor fi expuse la scolile din care provin acesti elevi talentati, iar la finele vor putea fi admirate in holul Primariei Baia Mare.

 

 

De remarcat este faptul ca materialele si toate cele necesare au fost asigurate de preotul Vasile Tarta, ajutat si de autoritatile locale.

 

Copii din Satu Mare, impreuna cu cei doi insotitori, au fost cazati la Casa Parohiala din satul Rus. Cei mici au primit diplome de participare, iar cele mai bune lucrari au fost premiate.

 

“Tabara a fost o reusita totala, reprezentand o relatie de prietenie si comunicare”, a precizat preotul Tarta.

 

sursa informatiei + fotografiile : informatia-zilei.ro