Comuna Dumbravita-Maramures - preotul liviu petrescu la biserica sindresti

SINDRESTI

Biserica ortodoxa

Preot profesor Liviu Petrescu (1944 - 2009)

 

 

 

Mai jos un articol aparut in ziarul Graiul Maramuresului din 14.09.2009 despre preot profesor LIVIU PETRESCU (scris de Radu Tolas)

 

"Vestea trecerii spre Eternitate a celui care a fost profesor si preot LIVIU PETRESCU a mahnit multa lume. I-au trecut pragul casei si al parohiei multe personalitati din tara si strainatate. Era un OM deosebit, cu harul prieteniei. Am vazut multe din momentele in care un om isi arata adevarata personalitate. Am admirat cum era el de apreciat de catre locuitorii Sindrestiului. Care l-au cerut inapoi in parohie cand a vrut sa lase locul unui preot mai tanar. Dar boala l-a facut sa lase in urma locurile in care a slujit cu sufletul si cu credinta. Era pretuit de gazetarii cu care se cunostea si glumea adesea. Ovidiu Ioanitoaia (GSP TV) a fost unul dintre ei. Multe ganduri ma incearca in aceste momente.

 

Preotul Liviu Petrescu s-a nascut la 6 iunie 1944, in localitatea Suaras, comuna Bobalna din judetul Cluj. A absolvit Facultatea de Biologie, cariera didactica incepand-o in comuna natala, unde a fost profesor si director timp de 10 ani. Tot acolo a fost profesor timp de 7 ani si sotia Elena. In Suaras se nasc si cei doi copii ai fam.Petrescu : Alin si Mihaela. In Baia Mare vine in anul 1976. Lucreaza la Liceul nr.4, casa Corpului Didactic, Scoala de la Valea Borcutului, iar in ultimii ani ai carierei de dascal a slujit cartea la Scoala "Al.Ioan Cuza", fosta 17. In anul 1991 , este hirotonisit preot, la inceput fiind preot misionar si slujind la multe biserici din judet - Cetatele, Sisesti, Buzesti - iar in ultimii 16 ani a fost preot-paroh la Sindresti.

 

Pentru meritele sale deosebite a primit doua inalte distinctii preotesti deodata : cea de iconom , cu dreptul de a purta brau rosu si cea cea de stavrofor, dreptul de a purta Sfanta Cruce, devenind protopop onorific. Cand un om se naste, plange, noi cei de langa el ne bucuram. Cand un om moare, zambeste , noi toti ceilalti plangem. Liviu Petrescu zambeste acum.A lasat in urma momente, fapte minunate si oameni deosebiti.Suntem convinsi ca nepotelele lui pe care le-a iubit mult vor zice Ingerasul. Asa cum au promis. Si pentru bunicul lor.

 

Il conducem astazi (14 septembrie 2009) pe ultimul drum. Ce coincidenta!. Tocmai cand suntele cristaline ale clopoteilor se aud in fiecare scoala. Si pentru profesorul LIVIU PETRESCU. Sunt convins ca si cerul va varsa o lacrima...Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! Fie-i memoria binecuvantata !

 

articol aparut in ziarul Graiul Maramuresului din 14.09.2009 despre preot profesor LIVIU PETRESCU (scris de Radu Tolas)

 

Material video de la INVIERE-19.04.2009 - Biserica ortodoxa Sindresti - primit de la colaboratorii site-ului www.sindresti.nvn.ro)