Comuna Dumbravita-Maramures - virtuozii satului sindresti

SINDRESTI

Virtuozii satului

Teofil Rad, Foris Valer, Sorin Rad, Nichita Nicu

2012

 

 

Sindrestiul se mandreste cu virtuozii

Teofil Rad – vioara ;

Sorin Rad – acordeon, orga ;

Foris Valer – vioara ;

Nichita Nicu,

Chira Grigorita - contrabas , toti din Sindresti , dintre ei la Ansamblul Transilvania (vezi foto mai jos).

 

 

 

 

 

 

27.08.2009 - SINDRESTI - INTERVIU CU TEOFIL RAD

 

Teofil Rad a început să cânte de la 6 ani, iar de aproape 20, face parte din cadrul Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania.

 

Vioara, braciul (n.r. viola), contrabasul – toate aceste instrumente muzicale îi erau mai mult decât familiare lui Teofil. „Am crescut cu ele. În clasa I, deja cântam la ele după ureche”, spune Teofil. Patru ani mai târziu şi-a început ucenicia la maestrul Victor Negrea, iar liceul l-a „prins” cu Şcoala Populară de Artă absolvită.Uite-aşa, la vârsta de 14 ani, Teofil cânta pe la balurile din sat şi le ţinea isonul dansatorilor ce se prezentau, duminică de duminică, la jocurile la şură. „Prima dată am cântat la un joc ce s-a ţinut în curtea unui gospodar din Călpiniş. Am aflat ulterior că tatăl meu a stat ascuns toată noaptea după şură să vadă cum mă descurc. A venit la mine dimineaţa şi m-a felicitat”, îşi aminteşte muzicantul.

 


Din acel moment, tatăl lui nu a mai vrut să cânte şi i-a „predat ştafeta” fiului cu toată încrederea. „Spunea că i s-a împlinit visul. Îi era destul să ştie că eu voi continua ceea ce începuse el cu ani în urmă”, povesteşte Teofil. După primul joc la şură, a urmat şi prima nuntă, iar faima lui Teofil a trecut graniţele zonei Fisculaş. „Prima nuntă a fost în Fânaţe. Nu făceam bani mulţi, dar nici nu mă interesa. Era o plăcere pentru mine”, explică Teofil.


În armată a câştigat „Cântarea României”

 


Imediat după terminarea liceului, Teofil a fost „cooptat” în armată. A ajuns tocmai în Braşov, iar după câteva luni de cazarmă, a participat la „Cântarea României”, unde a obţinut locul I. „Am beneficiat de o permisie de 7 zile”, spune zâmbind Teofil. Titlul obţinut la festivalul din 1988 nu i-a adus doar câteva zile libere, ci şi onoarea de a face parte din cadrul fanfarei militare, fiind gornist. „După ce am câştigat, mi s-a propus să vin în Baia Mare, însă eu am vrut să continui armata în Braşov”, spune solistul.
Zeci de albume scoase pe piaţă

 


Din 1990 activează în Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania ca solist instrumentist, lucru cu care se mândreşte foarte mult. „Anul trecut am făcut majoratul. Nici nu mă gândesc să nu prind nunta de argint”, spune Teofil.Mulţi interpreţi de muzică populară din Maramureş vor să-şi înregistreze albumele împreună cu primaşul. Mărturie stau zecile de albume realizate împreună cu alţi artişti din judeţ şi nu numai. Printre aceştia de numără Paraschiv Oprea şi Ana Hossu. Dorinţa lui este să cânte atâta timp cât îl vor ţine puterile şi nu exclude posibilitatea ca băieţelul lui de 6 ani să-i calce pe urme.


Întrebări şi răspunsuri:


De unde această dragoste pentru cântul popular?
T.R.: E o moştenire de familie pot să spun. Tatăl meu era „ceteraşul satului”. Originar din Şindreşti, el cânta la nunţile din localităţile de pe Fisculaş.
Un sfat părintesc pe care l-aţi urmat cu sfinţenie.
T.R.: Tata mi-a spus să păstrez tradiţia şi obiceiul, să nu mă abat de la cântecele din zona Fisculaş, ci să le duc mai departe şi să le fac cunoscute şi generaţiilor următoare. L-am ascultat. Majoritatea dintre melodiile pe care le cânt sunt cântece interpretate de tatăl meu.
Ce-i place
Este înnebunit după muzica de orice gen, în special cea populară. Îi place culoarea albastră şi se declară un gurmand. Adoră să se scalde în apă, dar aşteaptă şi anotimpul rece, fiind încântat de omătul care se aşterne pe acoperişurile caselor şi pe uliţele satului.
Ce nu-i place
Nu are răbdare să stea la rânduri şi să aştepte după ceva. Nu-i plac extremele meteo. Încearcă pe cât posibil să nu aibă de-a face cu oameni răutăcioşi, egoişti sau egocentrici, care, în opinia lui, atrag energii negative.

 

Născut: 1 noiembrie 1969, în judeţul Maramureş
Studii: Şcoala Populară de Artă, Baia Mare
Familie: Căsătorit, are un băiat

 

sursa : www.adevarul.ro