Comuna Dumbravita-Maramures - interviuri cu oameni din sindresti

SINDRESTI - Interviuri cu oameni din sat

Cernestean Onica, Ciocotisan Onisim,

Nicoara Artenie, Ciocotisan Florin

25.08.2011

 

 

Ziarul Glasul Maramuresului de joi 25.08.2011 ne prezinta un interviu cu Onica Cernestean de 90 de ani din Sindresti.

O nonagenară din Şindreşti este nemulţumită de vremurile pe care le trăim. Am găsit-o gârbovită în pragul casei şi am întrerupt-o din activităţile casnice pe care le desfăşoară zilnic cu multă conştiinciozitate, în ciuda anilor mulţi care o apasă.

 

Onica Cerneştean a împlinit 90 de ani, dar este sănătoasă şi munceşte în gospodărie.

 

Deşi pare greu de crezut, are o vacă, pe care o scoate zilnic la păscut, o hrăneşte şi o mulge. Mai mult, îşi cultivă în grădină cartofi şi zarzavat.
Pe vremea războiului a fost cel mai greu de trăit, deoarece oamenii rămâneau într-o clipă fără agoniseala de-o viaţă şi nu se puteau împotrivi. În plus, bărbaţii erau duşi pe front cu forţa şi mulţi dintre ei nu şi-au mai văzut niciodată familiile.


"Io de mică am cuştulit năcazul. Când o fost pă vremea războiului, ruşii şi nemţii strângeau marhăle de la oameni din grajduri şi le mâncau. Am văzut drumul spre Baia-Sprie plin de iosaguri şi oamenii plângând în poartă. Omul meu o stat în Rusia un an şi două luni şi numa printr-o minune o scăpat teafăr şi o venit înapoi acasă. Cei care s-o dus deodată cu el o murit gazaţi. Nemţii o fost tare a dracului, că ei o pornit războaiele.

 

Mi-s urâţi şi-amu şi nu înţeleg un lucru: de ce să facă omu’ rău pe pământ dacă numa’ un ptic trăieşte? O fost vremuri grele oarecând, dar pe vremea lui Ceauşescu am dus-o cel mai bine. Amu s-o făcut mulţi vagabonzi, că la tăţi li-i lene a lucra. Le trebe la tăţi poptiroş în mână, să nu lucre nimeni, să fie domni. Aşe nu să poate trăi în lume, că nu-i modru", asigură cu hotărâre tanti.

 

• "Îi tare mare curvuşag în lumea asta"

 

Cât despre femeile moderne din ziua de azi, aceasta are o părere foarte proastă:
"Nu-mi place că-i tare mare curvuşag în lumea asta. Da’ ele nu-s bune, femeile.

 

Ar fi bune să le ducă la concentrare şi să le puie la lucru, că-s tare buiece. Aşe n-ar mai avea vreme de făcut măgării şi ar sta să-şi grijească de familie. Păcatul îl duce pă om la pierzanie. Tăt aud la televizor de SIDA. Nu ştiu de unde s-o adunat atât SIDA în Bucureşti şi la Constanţa.

 

No, numa ele-s de vină că umblă pân tăte ţările şi vin de acolo cu fel de fel de năcazuri. Amu la oameni nu li-i dragă pacea şi liniştea şi le place numa’ sfada şi îmbrânceala."
Ea mai crede că tinerii "ar trebui strânşi cu şurubul şi trimişi la lucru."

 

• "Am stat bugăt şi pă întuneric şi am răbdat şi foame"

 

Îşi aminteşte că a răbdat foame, deoarece nu erau posibilităţi de câştig, iar lumea n-avea din ce trăi: "De avea mama două ouă, mă trimitea să le vând ca să putem lua fotoghin să ne vedem sara. N-aveai doi lei să-ţi iei on ptic de fotoghin, aşe o fost lumea de săracă.

 

Am stat bugăt şi pă întuneric şi am răbdat şi foame, că n-am avut ce face. Amu lumea-i buiacă şi nu ştie de binele ce-l are. Nu-mi place că tineretu’ nu-şi face ani de pensie. Or vedea ei din ce-or trăi când or ajunge la bătrâneţe."

 

• "Până mă pot mişca, n-oi muri de foame"

 

Când era fecioară, mergea la sapă o vară întreagă la gazdele din sat pentru a-şi putea cumpăra un şurţ sau "o zadie-n cap". Are o pensie de 600 lei pe care o drămuieşte cum poate să-i ajungă de la o zi la alta.

 

A muncit 20 de ani la grajdurile Colectivului şi nu i-a fost uşor. Zilnic se îngrijea de un lot de 20 de vaci pe care le hrănea şi le mulgea. La sfârşitul zilei nu-şi mai simţea mâinile, dar nu s-a plâns niciodată de ceva. S-a mulţumit cu cât a avut şi cu cât i-a dat Dumnezeu.


"Şi-amu lucru bugăt, că nu pot sta într-un loc. No, ce să fac? Mă poartă mai mult hirea, că puterile mi-o cam slăbit. Şi moartea asta tăt umblă de sus în jos şi pă la mine încă nu s-o oprit. Mă mai lasă. Până când, nu ştiu. No, nu-i bai. Când a vrea să vină, m-a afla. Mă rog numa’ să fiu sănătoasă, să mai pot lucra şi să nu zac la pat.

 

Până mă pot mişca, n-oi muri de foame", mărturiseşte cu speranţă bătrâna.

 

sursa articolului + fotografia : www.glasulmaramuresului.ro


 

17.11.2009 - SINDRESTI - DR. VETERINAR CIOCOTISAN ONISIM

 

Dupa 37 de ani de munca, veterinarul Onisim Ciocotisan nu renunta la meserie chiar daca s-a pensionat.

 

Alaturi de fiul cel mic, are grija de sanatatea animalelor din Dumbravita, Unguras, Sindresti, Rus si Carbunari


A absolvit Facultatea de Medicina Veterinara din Cluj-Napoca in 1972, dupa care a fost repartizat in localitatea Ivesti, judetul Galati, pentru a-si face stagiatura. In ciuda faptului ca avea un salariu foarte bun, ajungand la 3.030 de lei, la insistentele mamei a revenit in localitatea Rus, comuna Dumbravita. Este vorba de medicul veterinar Onisim Ciocotisan. Care si in prezent, desi este pensionar raspunde la solicitarile crescatorilor de animale din localitatile Dumbravita, Unguras, Sindresti, Rus si Carbunari.


- De ce ati revenit in localitatea Rus avand in vedere salariul pe care l-ati avut?


- Pe vremea cand eram in facultate a decedat tatal meu, iar mama era casnica. La insistentele ei am cerut sa fiu transferat pentru a fi alaturi de familie. Asa se face ca, pe la inceputul anului 1975, am venit ca sef de ferma in Rus. Deoarece am venit prin transfer am avut avantajul sa am acelasi salariu. Acest lucru nu m-a ferit de invidiile colegilor. Eram tanar, novice in aceasta meserie, si in scurt timp am ajuns la un salariu foarte mare.


- De ce ati optat pentru medicina veterinara?


- Intotdeauna mi-a placut sa am grija de animale si de gospodarie. Asa ca la recensamantul din 1984 am avut 2.400 de bovine, la care se adaugau efectivele de la patru CAP-uri. Nu a fost usor, dar daca iti place ceea ce faci totul este mai simplu. Nici in prezent efectivele nu au scazut. Se ruleaza aproximativ 3.000 de bovine. Oamenii cresc animale si le sacrifica. La 1 mai 2009, dupa 37 de ani de activitate m-am pensionat. Dar sunt medic concesionar.


- Va mosteneste cineva?


- Cu toate ca mi-am dorit foarte mult ca fiul cel mare, Onisor, sa imi calce pe urme, nu a fost asa. A absolvit Facultatea de Drept si este angajat la Penitenciarul Baia Mare. Totusi, fiul cel mic, Toma Ciocotisan, este cel care va duce mai departe aceasta meserie. A absolvit Liceul Teoretic “Emil Racovita” din Baia Mare. Initial a vrut sa meaga la Sibiu, dar in cele din urma a optat pentru Facultatea de Medicina Veterinara din Cluj, unde a intrat cu 9,11. Este harnic si acest lucru conteaza.


- Crescatorii de animale pot acum sa va contacteze mai usor.


- Inainte mergeam foarte mult pe jos pentru a ajunge la fiecare solicitare. Acum speram sa reusim sa dotam dispensarul cu o ambulanta. Acest lucru ne-ar ajuta mult la interventii, mai ales ca trebuie sa ne deplasam la gospodariile oamenilor. Se fac campanii de vaccinare si, la fel ca si la oameni, este mai usor sa previ decat sa tratezi anumite boli.


- Ati reusit sa cumparati dispensarul din localitate?


- Nu. Din nefericire, sunt multe persoane care au interese. Asa ca nu reusesc sa cumpar cele aproximativ 30 de ari. Am intretinut de ani de zile casa medicului veterinar, grajdul, am reusit sa fac aductiune de apa si de gaz. Am fost in audienta si la :tefan Gonczi, fostul subprefect, dar tot nu am reusit sa cumpar terenul respectiv, cu toate ca legea imi da acest drept. Cei de la primarie mi-au cerut intre 10.000 si 15.000 de euro/ar, in urma cu doi ani, ceea ce mi se pare foarte mult, pentru ca pe valoarea terenului as putea sa construiesc o gospodarie foarte frumoasa.


- Care sunt cele mai mari satisfactii pe linie profesionala?


- Cele mai mari bucurii in aceasta meserie ti le dau momentele in care reusesti sa rezolvi fatarile laborioase. Sa scoti vitelul care nu are o pozitie normala in momentul fatarii. Am raspuns la toate solicitarile, indiferent de ora. Niciodata nu am fost comod cand a venit vorba de lucru. Acasa am trei vaci cu lapte, un vitel, 14 oi, doi porci si 25 de pasari. Sunt ajutat de nevasta mea, Rodica, impreuna cu care dam mancare la animale in fiecare dimineata la 5, pentru ca trebuie sa fim exemplu pentru tineri.

sursa : informatia-zilei


 

11.05.2007

 

SINDRESTI - INTERVIU CU ARTENIE NICOARA

 

 (vezi aici la pag.14)

 

sursa : jdv.ro (vezi pagina 14)

 

 


 

23.07.2005

 

SINDRESTI

 

INTERVIU CIOCOTISAN FLORIN

 

 

Nascut sub zodia Taur, Florin Ciocotisan se considera un om norocos. Prin munca multa a reusit sa isi indeplineasca, in mare parte, toate dorintele. A intrat in lumea modei printr-o intimplare, dar sustine ca nu regreta acest lucru. A semnat un contract pe cinci ani cu Model Linda Agency. In acest an s-a implicat mai putin in prezentarile de moda, punind accent pe invatatura. A reusit acest lucru, dovada fiind media de la bac: 9.30.


Data nasterii: 24 aprilie 1986
Inaltime: 1,81 m
Greutate: 72 kg
Palmares: titlul de Mister Adolescent - la concursul Miss Adolescent 2003; Mister Sponsor la Concursul de frumusete "De 3X Miss si Mister" - 2003; Mister Catharsis la "De 3X Miss si Mister" - 2004.


- Cum ai intrat in lumea modei?
- Eram in clasa a X-a si s-a organizat o selectie de catre o agentie nationala cu filiala in Baia Mare. Inainte cu 30 de minute m-am decis sa imi incerc si eu norocul. Au fost 300 de participanti, iar agentia avea nevoie doar de 50 de persoane.

A fost o adevarata provocare pentru mine si surpriza mea a fost mare in momentul in care am aflat ca ma numar printre cei selectati. Au inceput prezentarile de moda, participarea la concursuri si asa am fost remarcat de instructorul Dorin Pop.

Mi-a propus sa urmez cursurile Fundatiei Culturale Catharsis, am acceptat, dupa care am primit oferta din partea agentiei Model Linda.


- Ai avut emotii la bacalaureat?


- Mi-am facut griji pentru proba de la matematica. Dar a trecut cu bine si in prezent ma pregatesc pentru a sustine examenele Universitatii din Bucuresti, Facultatea de Jurnalistica. Imi place foarte mult aceasta meserie. Am scris citeva materiale pe tema ecologiei si am avut materiale in revista Colegiului National "Vasile Lucaciu".

Sper ca din anul I de facultate sa colaborez cu ziarele centrale, dupa care sa lucrez la o televiziune sau la un post de radio. Imi doresc sa nu depind financiar de nimeni si mai ales sa impletesc meseria de reporter cu lumea modei. Sper ca intr-o buna zi sa am ocazia sa prezint o colectie de moda semnata de Catalin Botezatu.


- Crezi ca trebuie sa ai muschi pentru a atrage privirile fetelor?
- Baietii nu trebuie sa fie "umflati" cu proteine pentru a arata bine.

 

Eu am facut natatie cinci ani si asa am reusit sa imi formez masa musculara. Valabil si pentru baieti si pentru fete este inteligenta. Din pacate multa lume asociaza frumusetea cu prostia.

Adica se gindesc ca daca arati bine, esti frumos, in momentul in care trebuie sa porti o conversatie nu esti capabil.

Nu vreau sa schimb mentalitatea nimanui, dar cred ca persoanele respective trebuie sa ne cunoasca inainte de a ne cataloga.


- Cum stai cu viata sentimentala?
- Nu caut femeia perfecta. Stiu ca pentru a realiza acest lucru as avea nevoie de mai multe fete la un loc, asa ca... Fiecare femeie are ceva aparte, este frumoasa in felul ei.

Nu am o prietena, dar sint sigur ca ce este al meu este pus deoparte.

 


- Cum reactioneaza femeile cind esti pe scena?
- Am avut surpriza sa primesc propuneri indecente din partea fetelor.

Noroc ca nu au avut posibilitatea sa urce pe scena, ca nu stiu cum ma descurcam cu ele... Primesc telefoane, invitatii in oras sau cele mai indraznete ma opresc pe strada si ma intreaba daca vreau sa ies cu ele prin cluburi sau baruri.

 

sursa : informatia-zilei


 

26.09.2010

Ciocotisan Florin din Sindresti in direct la Realitatea TV

 

 

Florin Ciocotisan din Sindresti a fost invitat in 25.09.2010 (ora 09:24) la postul Realitatea TV pentru a comenta pe tema mitingului politistilor.

 

Florin este jurnalist la impactnews.ro si este la prima aparitie pe un post de televiziune national.

 

Felicitari si la mai multe emisiuni.

 

Vezi mai jos materialul video