Comuna Dumbravita-Maramures - preotul bisericii greco catolice sindresti muresan daniel

SINDRESTI

Biserica greco catolica

Preotul comunitatii Muresan Daniel

2012

 

 

Preotul greco catolic al bisericii din Sindresti este Muresan Daniel nascut in 1955 in Baia Mare, paroh greco catolic in Rus si in Sindresti din 06.08.1990.
Dupa absolvirea liceului in Baia Mare a studiat matematica la Univ. Bucuresti timp de 2 ani, apoi a urmat si absolvit Facultatea de Mecanica din Cluj, iar in 1989 a absolvit Cursul Postuniversitar in Bucuresti.
A studiat Teologia, mai intai in clandestinitate la Cluj, apoi in campusul austriac al Univ.Franciscane Stenbenville (Ohio) in 1992 si 1993, dupa care a absolvit Institutul teologic Dr Alexandru Rusu.
A reprezentat Episcopia Romana Unita de Maramures la Conferinta Religioasa Leadershep in the Modern Society in Ierusalim, 1994.
A participat ca observator din partea bisericii catolice la intalnirea anuala anglicano ortodoxa in 1995 la Chester (Anglia), apoi la Saint Remy (Franta).

 

 

Arhitectura locala impresioneaza prin pastrarea stilului maramuresenesc, cu sculpturi pe lemn, porti, monumente, etc. Prin frumusetea în care este lucrata, impresioneaza astfel biserica catolica din Sindresti. În momentul de fata exista biserici ortodoxe în fiecare sat al comunei, iar în localitatea Sindresti exista si singura biserica greco catolica din comuna (vezi foto de mai jos).

 

.

 

Biserica Greco catolica
Comunitatea greco catolica din Sindresti este atestata documentar din 1764 iar biserica de lemn a fost inceputa in 1995 si terminata in 1999. In fotografia din dreapta se poate vedea constructia bisericii (anul aprox. 1997).

 

Biserica a fost sfintita in 6 iulie 2003 (vezi foto stanga).

 

Preotul comunitatii greco catolice este Muresan Daniel (vezi foto dreapta).

 

 

In unicul cimitir al satului se află piatra de altar a vechii biserici, construită din lemn, în sec.al XVII-lea şi care a fost vandută unor evrei din loc.Cufoaia-Borcut(Targu-Lăpuş), la începutul acestui secol. In capela care adaposteste piatra de altar au fost tinute slujbe de catre credinciosii Greco catolici pana la terminarea bisericii, in 1999. In fotografia din dreapta puteti vedea aspect de la Sf.Liturghie, anul aproximativ 1992-1996 (click pe foto).

 

VIZITA LA VATICAN

 

In februarie 2012 o delegatie de 6 oameni din comuna Dumbravita in frunte cu preotul Greco catolic Muresan Daniel din Sindresti au participat la Vatican la ceremonia de investire a Preafericitului Lucian Muresan ca membru in colegiul cardinalilor in 18 februarie.  

Aceasta excursie a fost facuta cu sprijinul UACE Dumbravita. 

“Este un eveniment extreme de mare, iar pentru mine personal, este foarte important ca l-am cunoscut de copil si l-am insotit in activitatea clandestine cand oficia noaptea liturghii prin Tara Oasului sau Tara Maramuresului desi era pandit de Securitate si amenintat”. 

Cardinal este titlul acordat de Suveranul Pontif celor mai apropiati colaboratori ai sai. Romania a mai avut inca 2 cardinali pana acum : Iuliu Hosu si Alexandru Todea

 

 

mai multe foto vezi pe contul facebook al site ului