Comuna Dumbravita-Maramures - sfintirea bisericii greco catolice sindresti

SINDRESTI

Biserica greco catolica

Sfintirea bisericii 06.07.2003

2012

 

 

SFINTIREA BISERICII CATOLICE IN 06.07.2003

(fotografie preluata de pe site-ul www.catholica.ro)

 

 

Duminică, 6 iulie 2003, Înalt Preasfinţia Sa Lucian Mureşan, Mitropolitul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din parohia Şindreşti, protopopiatul Baia Mare al Eparhiei de Maramureş, la invitaţia Episcopului locului, PS Ioan Şişeştean.

 

Evenimentul a fost ocazionat de sfinţirea noii biserici parohiale, purtând hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel", biserică de lemn, în stil maramureşean, ctitorită de pr. paroh Daniel Mureşan. Oficiul de sfinţire a apei, urmat de înconjurarea sfântului lăcaş şi stropirea cu apă sfinţită şi ungerea cu mir a zidurilor exterioare, a fost celebrat de către cei doi Ierarhi, continuând apoi cu întemeierea sfintei mese a altarului şi binecuvântarea interiorului bisericii.

 

La Sfânta Liturghie care a urmat, celebrată în exterior, la masa altarului s-au aflat, alături de Episcopi, pr. Simion Ilieş, Vicar general de Maramureş, pr. Ioan Fărcaş, Protopop de Blaj, alţi 12 preoţi din parohiile învecinate. În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Lucian, care până în anul 1994 a fost Episcop de Maramureş, a spus: "Isus vorbeşte în Evanghelia de astăzi despre o problemă care se cere mereu rezolvată în viaţa creştinului: aceea a dependenţei, a adeziunii inimii, a voinţei, a întregii vieţi a omului de Dumnezeu sau de altcineva. Este vorba de posibilitatea sau imposibilitatea slujirii la doi domni."

 

Mitropolitul greco-catolic a arătat faptul că "Unirea desăvârşită cu Dumnezeu presupune libertatea inimii, deci respingerea servituţii, a slujirii faţă de mamona. Mamona, în concepţia biblică, defineşte pe tot ceea ce este ban, avere, bun material sau orice altceva de care inima omului ar putea să se ataşeze peste măsură... Inima omului nu poate cuprinde două feluri de iubire. Cine se amăgeşte că poate sluji lui Dumnezeu şi altcuiva, acela slujeşte sigur numai altcuiva."

 

"Sunt deosebit de bucuros" - a continuat Întâistătătorul - "şi mulţumesc pentru acest prilej al bucuriei mele Preasfinţitului Ioan şi părintelui Daniel, care m-au invitat la această strălucită sărbătoare la Şindreşti. Orice participare, împreună cu voi, cler şi credincioşi, la celebrări sfinte, mă duce cu gândul la anii de început întru misiunea episcopală, când, de dragul lui Dumnezeu şi al Bisericii Sale, Una, Sfântă, Catolică şi Apostolică, ne-am străduit să ne reafirmăm prezenţa pe acest pământ al Maramureşului, unde credinţa catolică era atât de înfloritoare altădată şi unde, astăzi, aceasta se revigorează."

 

vezi aici sursa