Comuna Dumbravita-Maramures - Copii din Şindreşti în tabără la Durău

SINDRESTI

Biserica ortodoxa

Copii din Şindreşti în tabără la Durău

22.09.2012

 

 

Pentru că începutul unui nou an şcolar înseamnă şi revederea colegilor şi a profesorilor şi depănarea unor amintiri din vacanţa care tocmai  s-a încheiat, trei copii din Parohia Ortodoxă Şindreşti, au un motiv în plus de bucurie să-şi amintească de finele lunii august mai exact 19-24, când au avut parte de o experienţă inedită şi anume participarea într-o tabără de copii la Centrul Cultural – Pastoral, Sfântul Daniil Sihastru' de la  Durău, jud. Neamţ.

Tabăra, s-a desfășurat  în cadrul Proiectului ,,Alege Şcoala” proiect derulat de Patriarhia Română în parteneriat cu fundaţia Word Vision. Acest proiect finanţat din fonduri europene, se adresează atat preoților și profesorilor de religie cât și copiilor cu vârsta între 6 si 17 ani.


Dacă în primele două etape ale proiectului, preoţii de la parohiile înscrise în program fost informaţi şi instruiţi în sesiuni de formare la Mănăstirea Rohia, de către pr. inspector Stan Florin, responsabil cu activitatea catehetică, iată că a venit și rândul copiilor să beneficieze  de partea cea mai atractivă a proiectului și anume aceste tabere de vară, unde noţiuni legate de viaţa bisericească, dar şi aspecte legate de importanţa educaţiei în viaţa copiilor au fost deprinse prin diferite activităţi practice.


Mai exact activitatea practică a fost împărțită pe trei ateliere de creație. Un atelier de pictură, unul de lucru manual şi un atelier literar-religios. Toate acestea au avut un scop comun și au urmarit ca tinerii să-și dezvolte abilităţile practice, creativitatea, sensibilitatea estetică, dar şi motivaţia de a continua şcoala insufandu-le în același timp încredere în propria lor devenire.


Putem spune ca acest program nu este altceva decat o reusită apropiere dintre Biserică și Școală.
Suntem astăzi în fața unei mari provocări, cand riscul abandonului școlar este bine cunoscut atât în familiile nevoiase cât și în rândul celor înstărite. Comportamentul multor tineri din toate straturile sociale tinde să devină motiv de reală îngrijorare. In fața acestora Biserica nu poate sta pasivă ci caută soluții. Din acest motiv a luat ființă și ,,Alege Scoala” alături de, deja binecunoscutul ,, Hristos Impărtășit Copiilor”. Chiar dacă la noi în cadrul parohiei din fericire nu ne confruntăm cu astfel de situații e bine să-i conștientizăm pe tineri și să-i ținem departe de astfel de medii viciate.


Singurul neajuns a fost acela ca nu am putut trimite mai mulți copii la Durău, fiind stabilit un număr de maxim trei copii dintr-o parohie. Din acest motiv pentru a nu crea nemulțumiri i-am desemnat pe cei trei, in urma unei trageri la sorți din cadrul unei  grupe de nouă copii care au participat la o etapă locală a concursului  de creație Școala Mea. Totuși aceasta ne motiveaza și mai mult și ne dă  încredere să pornim în viitor într-o tabară cu toți copiii din parohie.

 

Pentru mine participarea în această tabără a fost o experienţă foarte plăcută. Mă bucur că am avut parte de nişte activităţi frumoase. După trezirea de dimineaţă mergeam  la rugăciune şi apoi la masă. În atelierul de pictură atmosfera era una destinsă, ne mai şi amuzam unii de alţii, făceam poze şi serveam câte-o gustare. După masa de prânz făceam activităţi sportive, iar searea ne uitam cu toţii la câte un film.
În aceasta tabără mi-am făcut prieteni, am cântat ne-am rugat lui Dmnezeu şi am învăţat să fim mai buni şi mai iertători.
M-au impresionat în mod deosebit profesorii care au fost foarte buni cu noi.Mi-a plăcut mult filmul ,, Viaţa lui Iisus” precum şi meciurile de volei jucate.

 Grigor Casian

Am învăţat în tabăra aceasta că trebuie să fiu credincioasă şi să mă rog în fiecare zi.
Cel mai mult m-a impresionat mănăstirea şi icoanele pictate de ceilalţi copii în anii anteriori.
Guiaş Narcisa

În primul rând m-a impresionat călătoria prin orașe și locuri pitorești necunoscute. În tabără am cunoscut mulți copii.Acolo m-a impresionat atelierul de creație în care am învățat să facem lucruri noi. În orele de sport am legat multe prietenii. A fost cea mai plăcută și educativă tabără.Tabăra a însemnat o săptămână de recreere în care am îmbinat plăcutul cu utilul, sportul cu creația, programul cu libertatea.
Pop Paul

 

Hristos împărtășit elevilor

          Vorbind atât de mult de Școală si Biserică, iată  și un mod practic de a pune un început bun și cu ajutorul lui Dumnezeu.


Sâmbătă 15 septembrie dis de dimineață, aprox.40 de copii și tineri (elevi) au venit și anul acesta la Sfânta Biserică pentru a se mărturisi și împărtăși cu Sf.Trup și Sânge al Mântuitorului Iisus Hristos în cadrul Sfintei Liturghii. A urmat oficierea unei Slujbe de Te Deum de început de an școlar prin care prin care ne-am rugat Bunului Dumnezeu să-și reverse Harul Său peste toți  elevii, spre a le fi  luminător și de ajutor la învățătură și călăuzitor spre tot lucrul cel bun și de folos, mântuirii sufletelor lor.

 

Ziua s-a încheiat la biserică, cu un scurt cuvânt de învățătură prin care s-a subliniat importanța pregătirii temeinice la școală în paralel cu cultivarea virtuților și a faptelor bune.  


Doresc pe această cale, acum la început de an școlar să le transmit tuturor elevilor mult succes, să aibă parte numai de note mari și totodată îi felicit pe cei ce în anii trecuți s-au remarcat în mod deosebit cu rezultate foarte bune la învățătură. Aceleași gânduri le transmit și acelora care prin muzică, joc și cânt popular, pictură, sau sport au adus multă cinste părinților lor și satului în care s-au născut. Profesorilor, le doresc mult ajutor de la Dumnezeu. Dumnezeu să ne binecuvinteze pe toți.

 

 

 

 

Preot paroh,Săsăran Dănuț