Comuna Dumbravita-Maramures - sindresti pelerini in tara sfanta 23.10.2013

Poti accesa orice pagina a site ului din meniul de mai jos

  PELERINI IN TARA SFANTA

  Pelerinaj in Israel

  Comuna Dumbravita reprezentata de pr paroh Sasaran Danut

  23.10.2013

  PELERINI IN TARA SFANTA

   

  Un grup de pelerini format din preoti, ieromonahi diaconi si credinciosi insotiti de Preasfintitul dr. Iustin Sigheteanul, a efectuat in perioada 10-18 oct.2013 un pelerinaj la locurile sfinte din Israel.

   

  Comuna Dumbravita a fost reprezentata de preotul paroh de la Sindresti, Danut Sasaran in calitate de component al Coralei Arhanghelii, a preotimii din Episcopia Maramuresului si Satmarului.

   

  Aceasta vizita s-a dorit a fi o rasplatire a membrilor coralei, pentru intreaga activitate artistica si religioasa, depusa sub conducerea prof.dr. Petrica Aurelian Covaciu dirijorul formatiei, si a fost posibila prin contributia substantiala a domnului europarlamentar Ovidiu Silaghi (fost ministru), si a domnului deputat Octavian Petric, ambii din Satu Mare.

   

  Transportul a fost asigurat cu avionul pe ruta Satu Mare-Bucuresti urmand ca de acolo pelerinii sa se imbarce pentru zborul Bucuresti-Tel Aviv.

   

  La sosire au fost asteptati de un autocar care le-a asigurat transportul spre locurire de cazare dar si de vizitare pe toata durata sejurului. In prima zi a pelerinajului, au fost vizitate, Sfânta Cetate a Ierusalimului - Poarta de Aur prin care a intrat Mântuitorul in ziua Floriilor, locuinta Sfintilor Parinti ai Maicii Domnului unde s-a nascut Preacurata, Drumul Crucii, temnita in care a fost închis Mântuitorul si Baraba, portiune de pe Drumul Crucii cu pavaj original, Biserica Golgotei, a Sf. Mormânt si Sf. Învieri – Golgota - locul dezbracarii Domnului si locul rastignirii pe cruce, stânca in care a fost înfipta crucea, Piatra Ungerii cu miresme înaintea înmormântarii, Capela Sf. Mormânt al Domnului nostru Iisus Hristos.

   

  In cea de a doua zi pelerinii s-au putut bucura de vederea urmatoarelor locuri sfinte: Biserica Nasterii Domnului Iisus Hristos, Câmpul pastorilor, Pestera Magilor, Manastirea Sf. Teodosie, Manastirea Sf. Sava, Pesterile Sf. Nicolae, Sava, Ioan Damaschin si ale altor sfinti, Moastele Sf. Sava.

   

  Duminica 13 octombrie Preasfintitul Iustin Sigheteanul a savarsit Sfanta Liturghie la Asezamântul Romanesc din Ierusalim iar Corala Arhanghelii a dat raspunsurile la Sfanta Liturghie, dupa care pelerinajul a continuat cu vizitarea urmatoarelor obiective: Catedrala Bunei Vestiri, locuinta Sf. Iosif si A Sf. Fecioare Maria, atelierul Sf. Iosif, Biserica Izvorului Maicii Domnului si Biserica Nuntii din Cana Galileii - locul savârsirii primei minuni de catre Domnul Iisus Hristos. In zilele care au urmat s-a vizitat Muntele Tabor – Locul Schimbarii la Fata a Mântuitorului Iisus Hristos, Tabgha- locul înmultirii pâinilor si pestilor, saturarea multimilor, Muntele Fericirilor - locul propovaduirilor Mântuitorului si al rostirii fericirilor, Biserica Aratarii Mântuitorului dupa Înviere, reasezarea lui Petru între apostoli, darea cheilor împaratiei cerurilor, Casa Sf.Ap.Petru - pe malul Marii Galileei, Marea Galileii - locul pescuirii minunate, Valea Hozevei - Manastirea Sf. Gheorghe Hozevitul, Pestera Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul unde a fost hranit de corb, Moastele Sf. Ioan Iacob Hozevitul Românul, pârâul Horat, Raul Iordan- unde s-a botezat Mantuitorul, Ierihon- Cetatea de 7000 de ani cea mai veche din lume, Muntele Carantania- locul ispitirii Mântuitorului, Dudul lui Zaheu, Asezamântul Românesc, Manastirea Sf. Gherasim de la Iordan. S-a mai vizitat Foisorul Cinei de Taina si al Pogorârii Sfântului Duh, Turnul regelui David, Muntele Sion, Biserica Nasterii Sfântului Prooroc Ioan Botezatorul, pestera Sfântului Ioan Botezatorul si Biserica Sfânta Cruce Spre finele pelerinajului s-a mai vizitat Manastirea Eleon - locul Inaltarii Domnului la cer, Biserica Tatal Nostru - unde Domnul Iisus Hristos a rostit prima data rugaciunea Tatal Nostru, Betania– Mormantul lui Lazar si Samaria – Fantana lui Iacov.

   

  La intoarcerea in tara, in semn de multumire adusa lui Dumnezeu pentru ocrotirea si purtarea de grija pelerinii s-au inchinat la moastele Sfantului Cuv. Dimitrie cel Nou ocrotitorul Bucurestilor, din Catedrala Patriarhala si au fost primiti cu parinteasca dragoste, de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel care i-a binecuvantat, le-a oferit cateva daruri vorbindu-le in final despre rostul si folosul pelerinajului, totodata i-a felicitat pe organizatori pentru activitatea misionara si duhovniceasca avuta in vedere pe parcursul acestui pelerinaj, indemnand preotii din grup sa vorbeasca credinciosilor despre ceea ce au vazut, au simtit si au trait la Locurile Sfinte.

   

  Cuvintele parca sunt sarace si prea putine pentru a exprima ceea ce am simtit si am trait cu totii. Pelerinajul are o puternica dimensiune interioara si angreneaza si mai mult adorarea lui Dumnezeu precum si venerarea sfintilor si a locurilor unde acestia au trait si s-au nevoit. El ne arata intr-un mod cat se poate de concret iubirea milostiva a lui Dumnezeu care s-a coborat din ceruri aici pe pamant ca pe om sa-l inalte la ceruri.

   

  Dincolo de toate ispitele si incercarile politice si geostrategice prin care trece astazi Tara Sfanta, incorsetata de o vizibila influenta araba si de o lume iudaica care inca mai asteapta un Izbavitor, fara sa gresesc pot spune ca intradevar acel pamant cu adevarat este sfant si Lumina Sfanta a Ortodoxiei va mai lumina pe pamantul sfant multa vreme de acum inainte.

   

  In cecea ce priveste activitatea artistica si pastoral misionara a Coralei Arhanghelii, care si de aceasta data a emotionat pana la lacrimi, inimile sutelor si miilor de pelerini din intreaga lume, aceasta vizita sfanta, vine sa intregeasca cu succes seria turneelor si a concertelor 2008-2013 din, Israel, Portugalia, Belgia, Austria si Romania.

   

  Pr. Danut Sasaran (parohia Sindresti)

   

   

   

  Comentarii

   

   

   

   

  Daca in browserul tau apar " hieroglife " la anumite articole da un refresh la pagina (CTRL R)