Comuna Dumbravita-Maramures - prezentarea localitatii bontaieni

BONTAIENI

Prezentarea localitatii

Istoric, fotografii

 

 

Localitatea Bontaieni, aflata in judetul Maramures este localizata pe harta la 47° 37' Nord, 23° 44' Est, fiind atestata documentar in 1648, cu 617 locuitori in acea vreme . Localitatea Bontaieni este asezata la 5 km de localitatea Sisesti

Harta localitatii Bontaieni - comuna Sisesti

 

 

In 1910 satul a avut 247 locuitori iar in 1992 a avut 267 locuitori iar acum mai sunt doar 249 locuitori.


Caminul din Bontaieni il poti vedea mai jos

 


 

Dascalita lui Octavian Goga

"Iar vantul spune crengilor plecate / Povestea ta, frumoasa domnisoara..." sunt versurile ce stau gravate pe monumentul funerar al Aureliei Russu, care, timp de 35 de ani a fost dascalita in Bontaieni. Potrivit cercetarilor actualei invatatoare din sat, aceasta este cea care l-a inspirat pe poetul Octavian Goga in poezia "Dascalita".


In Bontaieni sta casa "Dascalitei" lui Goga. Putini cunosc povestea din spatele poeziei... ea e bine tainuita intre peretii muti ai casei ce a servit drept scoala cateva zeci de ani. Aurelia Russu a fost prima invatatoare din Maramures, originara din partile Brasovului. In februarie 1900, Aurelia Russu participa la o nunta in apropierea Brasovului, unde-l cunoaste pe Octavian Goga, intaiul mare poet al generatiei Unirii de la 1918. Intre cei doi se infiripa o poveste de dragoste, fara un final pe masura, din cauza apartenentei religioase a familiilor lor. Pe atunci,poetul avea 19 ani, iar dascalita 18. Totusi, cei doi tin legatura prin corespondenta, pana in 1903 (in acest timp, Aurelia Russu a primit de la poet 51 de scrisori). Din cauza piedicilor dintre ei, Aurelia Russu intra intr-o manastire la Sibiu, unde a profesat ca invatatoare pana in 1904, cand a fost adusa la Negreia de catre memorandistul Atanasie Demian, membru ordinar al "Astrei". Numirea ei ca dascalita se afla intr-un document care dateaza din 23 noiembrie 1904.Din 1914, preda la scoala din Bontaieni, pana in 1938, cand se pensioneaza.


 Legatura cu poetul nu este singurul motiv pentru care dascalita Aurelia Russu a ramas in memoria celor din Bontaieni. Ea a pus pe picioare scoala din sat. Dupa cum insasi declara: "35 de ani am stat aici la Bontaieni. Domnisoara a marit cladirea scolii, construind sali de clasa, camere de locuit, anexe gospodaresti. A aranjat curtea scolii intr-un mod deosebit, in fata amenajand un parc, iar in spate, impreuna cu elevii, a plantat o livada.


Dascalita este descrisa ca o femeie deosebit de frumoasa, talentata, harnica si ordonata. Portretul prezent si azi intr-una din odaile casei sale nu face decat sa confirme eleganta si frumusetea ei. Parul balai, impletit in jurul capului, tinuta dreapta, aspectul ingrijit.Frumusetea i-a fost egalata doar de verva cu care isi gestiona resursele si viata, in general. In anexele pe care le-a construit tinea animale: vaci, oi, cai. Mana caleasca exact ca un barbat. Nici arta lucrului manual nu-i era straina domnisoarei. Tablourile care au mai ramas in vechea scoala marturisesc talentul ei in pictura.

Batranii satului isi amintesc cu placere de viata lor de elev, sub tutela domnisoarei Aurelia Russu. Le era totodata si prietena.Pensionata fiind s-a implicat cu aceeasi perseverenta in constructia noii scoli din Bontaieni, contribuind cu bani si materiale de constructie.

 

Una dintre fostele eleve ale dascalitei, Valeria Rogojan, de 78 de ani isi aminteste: "Mie mi-o fost invatatoare domnisoara. Era buna, tinea gospodarie, avea albine, animale, chiar si un cal, dar i l-au luat cand a fost ultimul razboi si l-au dus la armata. Nu i l-au mai adus veci. si caleasca avea. si-a facut de toate si pe cand a terminat, a murit. "


Casa dascalitei e in pragul colapsului, iar niste curiosi au patruns acolo, probabil cu gandul de a cauta obiecte de valoare. Pentru ochii unui profan, obiectele ramase acolo nu prezinta nici un interes. De la tablourile de pe pereti, pictate de domnisoara, pana la mobilierul mic, cochet, specific acelor vremi, toate poarta amprenta dascalitei. Se simte peste tot atingerea unei femei rafinate si culte, desi au trecut decenii de la trecerea ei in eternitate.


In semn de recunostinta pentru realizarile sale in favoarea satului, satenii i-au oferit un loc aparte in cimitirul satesc, mormantul ei fiind mereu plin de flori.Cine a fost alaturi de ea, inainte sa moara, stie ca ultimele ei cuvinte au fost: "Goga, ia-ma la tine...". Amurit la 93 de ani.

 

 

 


Biserica de zid „Nasterea Maicii Domnului”  din Bontaieni este contruita in 1930 (Hramul bisericii este in 8 septembrie)

 

 

Preotul paroh al bisericii este Florian Nechita nascut la 04.06.1950 - Preluca Noua. Numarul credinciosilor ortodocsi este de 194 (conform site ului www.episcopiammsm.ro/)

 

Casa parohiala este in constructie si este o mandrie a satului, realizata cu ajutorul credinciosilor din sat

 


 

FLORIN ROMAN din Bontaieni la vioara - un tanar de perspectiva al satului.

 

 

 


 

VIDEO BRONDOSII DIN BONTAIENI (31.12.2010)

 

 

 


 

 

Drumetii prin Maramures (Bontaieni).

 

O frumoasa prezentare a Fisculasului , a localitatilor com.Dumbravita, Sisesti, localitatii Bontaieni, Pietriceaua, etc.

 

Mai jos vezi o fotografie preluata din acest articol. Mai multe fotografii (inclusiv cea de mai jos) poti vedea aici iar articolul din emaramures.ro il poti vedea aici.

 

 Bontaieni pe youtube

 

 

 

 

Foto din Bontaieni

 

 

CASA PAROHIALA .... IUNIE 2009

 

 

CASA PAROHIALA .... APRILIE 2010

 

 

CASA DASCALITEI DIN BONTAIENI - AURELIA RUSU (1882-1975), PRIETENA SCRIITORULUI OCTAVIAN GOGA