Comuna Dumbravita-Maramures - prezentarea localitatii negreia

NEGREIA

Prezentarea localitatii

Istoric, fotografii

 

 

Localitatea Negreia, aflata in judetul Maramures este localizata pe harta la 47° 38' Nord, 23° 45' Est fiind o localitate cu trasaturi specifice  satului de munte, atestata documentar in 1648. In prezent satul numara  526 locuitori. Negreia este asezata la 5 km de localitatea Sisesti si 16 km de Baia Mare.

 

In primele documente localitatea este mentionata cu denumirea de  Nigrefalw din 1569 iar ultima, in 1913, este Niegerfalu (denumire maghiara). Denumirea Negreia vine de la asezarea satului in perimetrul Padurii Negre.

 

In traditia satului denumirea vine de la faptul ca locuitorii indeletnicindu-se cu facutul carbunelui aveau fetele innegrite, din aceasta cauza li se spuneau “oamenii negrii”.

 

Mai jos puteti vedea Dealul Blidiristea (stanga) si Poiana Arsita (dreapta).

 

 

Satul este pozitionat intr un cadru natural minunat unde s-ar putea desfasura activitati turistice ca : plimbarea cu trasura sau sania, vizite la stana de oi, excursii pe trasee marcate. Este situate la poalele varfului Mogosa (1246m), vezi mai jos Mogosa vazuta din Negreia.


La Negreia esti coplesit de bunatatea si ospitalitatea oamenilor de aici, de credinta in Dumnezeu reflectata in viata de zi cu zi. Calatorul care intra in sat este intampinat de o frumoasa grota in care se gaseste statuia Preacuratei Fecioare Maria de Lourdes (vezi foto)

 

 

La vreo 600 m de prima casă, apare la margine de drum, o sculptură în piatră realizata de Gavrilă Cusco, ajuns artist din pricină că a descoperit vocea pietrelor care devin opere de artă pentru concetăţenii lui. Negreia e populată de sculpturile lui Cusco. Fiecare operă a fost sfinţită de preot. Vezi mai jos 2 fotografii preluate de pe contul hi5 al localitatii.

 


In Negreia sunt 2 biserici :


Biserica ortodoxa, de pe Damb, din piatra, construita in 1930 si biserica Greco catolica, din lemn finalizata in 2002.  Incepand cu 1929, odata cu infiintarea parohiei Danesti, Negreia va apartine de aceasta pana in prezent. Pana in anul 1994 credinciosii ambelor culte vor merge la biserica de pe Damb iar slujbele vor fi alternative, dupa 1994, in urma unor neintelegeri, greco catolicii vor trebui sa si celebreze liturghia sub cerul liber.
Incepand cu 1995 se va renova pictura in biserica ortodoxa si se va infiinta parohie proprie avandul preot pe Gros Augustin, nascut la 01.03.1966 - Danesti. In Negreia sunt 264 credinciosi ortodocsi. (vezi sursa). Hramul bisericii este „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” 8 noiembrie.

 

Vezi mai jos biserica de pe Damb.

 Incepand cu 1994 preot al parohiei Greco catolice Danesti cu filia Negreia este parintele Pop Grigore care va demara proiectul construirii unei biserici din lemn in 1995 si terminata in 2002. Pop Grigore s-a nascut in localitatea Mesteacan Maramures, la data de 16.05.1963.Vezi mai jos foto cu biserica greco catolica (click pe foto)

 

 


teva date statistice din istoria recenta a satului :

  1. - intre anii 1993-1997 se va pietrui drumul comunal Sisesti – Negreia dar si unele portiuni din ulitele satului

  2. - spre sfarsitul anului 1998 se va racorda la reteaua de telefonie din Sisesti

  3. - din 2000 este introdus iluminatul public

  4. - inainte de izbucnirea primului razboi mondial (1914) numarul locuitorilor din Negreia era de 445 locuitori din care 430 greco catolici, 7 romano catolici, 8 izraeliti.

  5. - in 1932 erau 369 locuitori

  6. - in prezent 526 locuitori


Orasul Baia Mare vazut din Negreia (foto preluat de pe contul hi5 al localitatii)

 


 

Monografia a fost realizata de sotii Muntean Gheorghe si Muntean Margareta (educatoare in Negreia), ajutati la culegerea textelor de copiii lor Muntean Andreea & Muntean Cozmin si de Serban Ionut carora le multumesc pentru acceptul lor de a posta monografia pe site, deasemenea multumesc d-lui Gheorghe Cadar pentru ca mi-a transmis aceasta monografie, contribuind astfel la promovarea si imaginea localitatii Negreia si a comunei Sisesti.

132 de pagini in care veti vedea o istorie a localitatii Negreia din timpuri mai vechi si pana azi dar si referiri la satele vecine inclusiv la cele din comuna Dumbravita.

 

 


PREZENTAREA LOCALITATII NEGREIA

 

 

 

Fotografii din Negreia

 

 

Mogosa vazuta din Negreia

 

 

Poiana Arsita (foto preluata de pe contul hi5 al localitatii)

 

 

Dealul Blidiristea (foto preluata de pe contul hi5 al localitatii)

 

 

Baia Mare vazuta din Negreia (foto preluata de pe contul hi5 al localitatii)

 

 

Statuia Preacuratei Fecioare Maria de Lourdes (dreapta) si sculptura realizata de Gavril Cusco (foto preluata de pe contul hi5 al localitatii)

 

 

 

 

 

BISERICA CATOLICA DIN NEGREIA

 

 

 

BISERICA ORTODOXA NEGREIA