Comuna Dumbravita-Maramures - prezentarea localitatii surdesti

SURDESTI

Prezentarea localitatii

Istorie, fotografii

 

 

Localitatea Surdesti, aflata in judetul Maramures este localizata pe harta la 47° 36' Nord, 23° 46' fiind  atestata documentar in 1411. Localitatea are 1407 locuitori. Surdestiul este situat la aproximativ 20 km de Baia Mare pe traseul Baia Sprie - Cavnic.


Surdesti este o asezare cunoscuta printr-o importanta biserica construita din lemn, fiind considerată cea mai înaltă construcţie din lemn de stejar din lume, turnul măsurând 54 de metri, iar înălţimea totală de la sol fiind de 72 de metri. Frumuseţea bisericii este sporită de existenţa brâului în funie răsucită, interiorul remarcându-se prin pictura datând din 1783.
Biserica a fost construita la inceputul sec. al XVII-lea (1721) de mesterul Toma Macarie pentru comunitatea greco-catolică din Şurdeşti, iar pictura pe panza, este opera zugravului Stefan din Sisesti in anul 1781.

 

 

La exterior se observă 2 rânduri de streşină şi două rânduri de arcade. Cele patru turnuleţe de la baza turnului mare au ca semnificaţie dreptul de judecată (justiţia locală). Corespunzător fiecărui turnuleţ, în interior, la aceeaşi înălţime se găseşte câte un clopot. Şindrila de pe acoperiş se înlocuieşte la fiecare 30 de ani, ultima data a fost înlocuită în anul 1992. La toate crucile există semiluna, pentru a proteja de o posibilă invazie a tătarilor, ultima invazie fiind datată în anul 1717.

 

 

Biserica este monument istoric si face parte din patrimoniul mondial Unesco din 1999. Vezi mai jos foto cu biserica de lemn.

 

 

Parohia Greco catolica din Surdesti numara 783 credinciosi (2008) . Pictura iconostasului datează din 1783, celelalte picturi fiind mai vechi, vezi mai jost foto din biserica.

 

 

Cu prilejul praznicului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, ţinut duminică, 7 noiembrie 2010, credincioşii din parohia Şurdeşti l-au avut în mijlocul lor pe Preasfinţitul Ioan Şişeştean, Episcop de Maramureş. La intrarea în curtea bisericii, Preasfinţitul Ioan a fost primit de către Vicarul Eparhiei, pr. Simion Ilieş, alături de pr. paroh Marius Tomoş şi de pr. protopop Gheorghe Mihnea. Printre preoţii prezenţi s-au numărat pr. Augustin Butica, paroh de Cetăţele; pr. Gabrie Horţ, paroh de Şişeşti; pr. Grigore Pop, paroh de Dăneşti; pr. Daniel Bud şi pr. Anton Dobrican, care sunt şi fii ai satului Şurdeşti...mai multe detalii despre acest eveniment vezi aici.

 

În partea de sus a satului, într-un cimitir, există o mică biserică de lemn mai veche si se află în partea de sus a localitatătii Surdesti din judetul Maramures unde a fost adusă în sat de Dan Toma din Izvor, înainte de 1940, din satul Bontăieni, la numai 6 km depărtare. Dimensiunile sunt ale unei biserici mici, în care butea bisericii are aproximativ 4,3 m lătime si 7,1 m lungime iar altarul este de 3,2 m lat si de 3,8 m lung. Traditia tesută în jurul ei sustine originea sa din Moiseni în Tara Oasului, precum si un popas în Ferneziu, lângă Baia Mare. Dacă traditia este adevărată, biserica este una dintre cele mai călătoare dintre cele cunoscute în Transilvania. Această veche bisericută de lemn nu trebuie confundată cu mai bine cunoscuta biserică de lemn din partea de jos a satului Surdesti, renumită pentru turnul ei înalt, cuprinsă pe lista patrimoniului mondial. Vezi mai jos cele 2 biserici (foto preluate de pe wikipedia)

 


 

 

 

Biserica ortodoxa este noua si o puteti vedea mai jos.

 


 

Udatoriul din Surdesti. A doua zi de Paşte, la Şurdeşti este sărbătorit cel mai harnic gospodar, primul ieşit la muncile câmpului. După ritualul de celebrare, se lasă cu ospăţ şi joc la casa sărbătoritului. Un eveniment la care participa oficialitati din mai multe comune dar si multi oameni din zonele invecinate. Articolul acesta il poti comenta aici. Mai jos vezi un material video de la editia din 2010 si 2007.

 

 

UDATORIUL DE LA SURDESTI - 2010

 

 

 


 

UDATORIUL DE LA SURDESTI - 2007


 

 

Unul dintre persoanele reprezentative ale satului este profesorului de istorie Ioan (Nelu) Puţ, de loc din Plopiş - comuna Şişeşti. De 44 de ani, dl. profesor n-a lipsit nici o zi de la catedră. Dar a ajuns la final de carieră. Anul şcolar 2009 - 2010 este ultimul din cariera didactică a domniei sale. La Şcoala din Şurdeşti, a predat 40 ani, a fost şi director, vreme de 12 ani. Consătean cu Î.P.S.Sa Justinian, coleg de clasă cu Jean Bălin şi de armată cu Ion Cristoiu, profesorul Ioan Puţ s-a născut în 1946, în noaptea de 9 iulie. A urmat ciclul primar în satul natal, iar cel gimnazial la Făureşti. În paralel cu facultatea, a predat cinci ani, ca învăţător, la şcoala din Făureşti. De 39 de ani este profesor de istorie la Şurdeşti.(articol preluat din graiul.ro, click pe foto) . Articolul acesta il poti comenta aici.

 

Mai jos vezi fotografii cu elevii scolii din Surdesti primite de la prof. Schiop Maria la o actiune de ecologizare.

 


 

Drum de tara in Surdesti

 

 

Biserica greco catolica

 

 

Claie de piatra

 

 

Harta loc.Surdesti

 

 

Drumul spre Cavnic

 

 

Caminul Cultural

 

 

Scoala cu clasele I-VIII

 

 

BISERICA ORTODOXA DIN SURDESTI

 

 

BISERICA CATOLICA SURDESTI CONTRUITA IN 1721 DE MESTERUL ION MACARIE, ESTE CEA MAI INALTA BISERICA DE LEMN DIN LUME , TURNUL MASURAND 54 METRI IAR INALTIMEA TOTALA DE LA SOL 72 METRI.