Comuna Dumbravita-Maramures - uace dumbravita interviu director

UACE DUMBRAVITA

Interviul www.dumbravita.nvn.ro

Cu directorul UACE Iulian Gheorghe

iunie 2011

 

 

Sunt mandru ca am contribuit ca UAC sa investeasca in Romania

 

Reporter :
Un scurt CV al directorului UACE Dumbravita

 

Iulian Gheorghe:
Sunt roman si sunt foarte mandru de asta. Sunt bucuros ca am revenit inapoi si pot sa ajut la demararea unei fabrici in tara mea de origine. Sunt de loc pitestean, am terminat facultatea de Metalurgie din Bucuresti, mi-am inceput masterul si doctoratul acolo, dupa ce am terminat facultatea am ramas ca asistent in facultate, am lucrat pentru dl decan Moldovan din Cavnic, dupa aceea am plecat in SUA pentru a face doctoratul acolo si cu un an inainte de a termina doctoratul am inceput sa lucrez la Universall Alloy Corporation iar acum am deja 11 ani de cand sunt la aceasta companie. Am inceput ca inginer cu partea de cercetare, responsabilitatea mea era sa formez un grup de cercetare, departamentul de cercetare fiind o cheie in succesul oricarei companii. Dupa 10 ani am devenit director pe partea de cercetare pentru tot Universall Alloy Corporation, avem aliaje pe care noi le-am inventat si care acum zboara in Boeing, Airbus. Sunt mandru ca am contribuit ca o astfel de companie sa investeasca in Romania

 

 

Reporter :
Va rog sa ne prezentati ce face aceasta fabrica si istoricul ei

 

 

Iulian Gheorghe
Obiectul principal este extrudarea, turnarea fiind o parte secundara si nu reprezinta pentru noi principalul mod de bussines.

 

Compania are 4 locatii (2 SUA, 1 Elvetia si una aici). Compania a inceput practic in 1989 (exista din 1960) an in care a fost cumparata de o companie elvetiana la acea data exista doar fabrica din California si Elvetia.

 

In California era la acea data 3-4 prese de extrudare iar John Ball a fost numit presedinte inca de la data aceea, compania imbunatatindu si calitatea si livrarea la timp. Cele 2 componente cheie care mentin piata de desfacere sunt calitatea, in primul rand si apoi livrarea la timp, abia apoi vine pretul.

 

Dupa 89 California si-a imbunatatit calitatea si a crescut foarte puternic, a avut la un momentdat 14 prese, moment in care nu mai era teren. In California fabrica se afla la 4-5 km de Disneyland fiind intr o zona foarte populata, astfel ca a existat nevoia sa ne dezvoltam pe partea de est a SUA pentru ca in acel timp Boeing-ul avea productia foarte mare iar in 95-96 s-a inceput constructia fabricii din Canton (45 km nord de Atlanta) fiind deschisa in 97.

 

Compania a crescut, a continuat sa aiba piata de desfacere, in principal de la Boeing iar in 2004 am ajuns sa fim cel mai mare producator de produse extrudate pentru Boeing (fuselaje). Pana in 2004 se prodecea produse extrudate numai pentru fuselaje (cabina avionului), nu se producea nimic pentru aripi, astfel in 2004 s-a extins fabrica din Canton cu o presa foarte mare de 16.000 tone care este cea mai mare din vest, doar in Rusia mai existand 2 prese de capacitate mai mare dar nu sunt puse in functiune. De atunci am continuat sa crestem si in 2009 am venit in Romania pentru ca trebuia sa castigam mai multa piata de desfacere in Airbus fiind cel mai mare producator european. Ca producator avioane in zboruri comerciale cele mai mari sunt Boeing si Airbus.

 

Aceasta companie este numarul 1 mondial in productia de profile extrudate din aluminiu pentru industria aviatica. Produsele noastre sunt parti structurale din avion. Cand ne uitam la avion, aceste extrudate nu se vad, sunt sub „pielea avionului”, daca ne uitam la fuselaj vedem bolturile care sunt prinse de la cap la coada, sub tabla avionului sunt aceste extrudate care incalzesc structura avionului , parti structurale fara de care avionul nu poate sa zboare.

 

In aripi produsul pleaca de la fuselaj si se duce pana la capatul aripii. Se produc extrudate pana la 30 metri lungime. Orice companie care face un avion cumpara produse de la noi : Boeing, Airbus, Bombardier (Canada), Shorts Brothers (Irlanda de Nord), America de Sud, China, Japonia, Cesna (SUA). Orice companie care construieste un avion cumpara de la noi pentru ca suntem cel mai mare producator de extrudate din lume, pentru ca sa ajungi acolo nu numai ca iti trebuie dedicatie iti trebuie si o statura care sa fie respectata.

 

Pentru noi este extrem de important sa ne tinem de cuvant si sa fim cat se poate de transparenti. Aceasta este o companie de viitor, in masura in care industria este extrem de jos, noi suntem o companie care avem comenzi pentru cel 7 ani de acum incolo. Comenzile multe pe care le avem se datoreaza calitatii si livrarii la timp.  Poti face toate astea pregatind forta de munca, scolarizand-o, pentru ca nu poti face produse de calitate fara oameni de calitate. Am avut succes in SUA si acum in Romania, iar prin deschiderea fabricii de aici avem 45% piata de desfacere a Airbus care este extrem de mult pentru o companie tinand cont ca in Europa sunt inca 3 companii care impart restul de 55%.

 

Este o companie care vom face ceea ce spunem, care am participat tot timpul in viata comunitatii si n-am avut niciodata probleme cu comunitatea. In SUA eram deja „nascuti”, stiam care sunt asteptarile comunitatii, iar la Dumbravita, ne-am nascut aici si invatam care sunt nevoile comunitatii si sigur ca vom ajunge la stadiul in care vom intelege foarte bine necesitatile ei, cum trebuie sa ne implicam in viata comunitatii ca pana la urma toata lumea sa aiba de castigat, noi sa fim o companie care sa fie profitabila iar comunitatea sa se bucure de prezenta noastra aici,. Acum am inceput sa castigam bani mai multi si vom putea sa ne implicam si mai mult. Este extrem de important pentru noi sa avem o buna vecinatate cu oamenii.

 

 

Reporter :
Cati oameni aveti angajati in total la fabrica si cati sunt din comuna ?

 

 

Iulian Gheorghe :
Din totalul de aproximativ 190 oameni, din comuna Dumbravita avem 45-50 de oameni (25% din total). 

 

 

Reporter :
Recent ati avut targuri de munca in comuna Dumbravita, cati oameni ati angajat din comuna la aceste targuri de munca?

 

 

Iulian Gheorghe :
Au fost angajate 3 persoane din comuna la aceste targuri de munca iar acum avem 9 copii care vin la practica la noi pentru 3 saptamani iar in august vor veni 10-12 copii in practica la noi. Noi ne bucuram ca reusesc sa invete ceva, ca au o idée despre aceasta fabrica, sefii de departament au instructiuni clare sa lucreze cu acesti copii, idea este ca in momentul in care acest copil termina o facultate sa aiba dorinta sa vina inapoi aici si majoritatea acestor copii sunt selectati sa fie din comuna sau din satele comunei Dumbravita.

 

 

Reporter :
50 de angajati din comuna Dumbravita din totalul de 190.... mi se par putini deocamdata

 

 

Iulian Gheorghe :
Avem o groaza de programe in care veti fi surprinsi ce vrem sa facem pentru aceasta comunitate in ceea ce priveste educatia, nu va fi pe termen scurt pentru ca nu se pot face “peste noapte”. Am inceput sa ne implicam in scoala, la fel am facut si in USA, vrem sa ajutam scoala prin echipamente, programe scolare, scolarizarea copiilor, pregatirea lor (liceul, alte forme de invatamant) in slujbe care le pot folosi ca sa poata lucra ulterior in fabrica si sa retii acesti copii. Una este sa le dai capacitatea sa aiba o educatie mai buna, al doilea este sa poti sa angajezi pe acesti copii si in felul asta numarul angajatilor din comuna sa creasca. Nici noua nu ne convine sa trimitem autobuze in alte comune departe.

 

 

Reporter :
Pentru angajarea in fabrica ce studii trebuie sa aiba oamenii si ce acte trebuie sa aduca ? Daca trebuie pentru angajare studii matematice ?

 

 

Iulian Gheorghe :
Este foarte simplu, trebuie sa stie sa adune, sa faca impartiri, sa inmulteasca, recunoasteri in tabele. Problema cu testele a fost pentru ca oamenii nu au fost obisnuiti cu asa ceva si s-au speriat. Am realizat ca aceste teste au speriat multi oamnei si de aceea am dori sa venim in intampinarea oamenilor si sa-i ajutam. V-om organiza niste cursuri pregatitoare, pentru ca oamenii sa se familiarizeze cu aceste teste.

 

 

Reporter :
Probabil ca ati pierdut oameni utili fabricii prin aceste teste

 

 

Iulian Gheorghe :
Comunitatea are posibilitatea sa vina si sa lucreze aici, dar noi nu putem sa angajam tot satul pentru ca nu sunt atatea locuri de munca; dar pentru fiecare slujba pe care o avem, interesul nostru este sa angajam personal din zona si sa pregatim oamenii ca sa treaca acel test sa poata fi angajat aici. Nu avem niciun interes sa angajam din alta parte. Ca si studii trebuie sa aiba liceul dar nu am trasat neaparat niste criterii clare, de aceea am pus si acel test, pentru ca sunt oameni care la vremea lor nu dadeau astfel de teste si nu vrem sa fie discriminati, este oricum un test mult mai simplu, sa zicem, ca un bacalaureat.

 

 

Reporter :
In afara actelor de studii mai trebuie si acte cu specializari pe anumite domenii ?

 

 

Iulian Gheorghe :
Specializarile se fac la locul de munca. Ce se cere de la (noii) angajati : sa fie doritori sa munceasca, sa fie harnici, sa aiba capacitatea sa invete si sa vrea sa invete, noi suntem dispusi sa lucram cu oamenii la diferite etape ca sa lucreze la noi, deci trebuie sa fie pregatiti inainte ca sa vina la acest test.

 

 

Reporter :
Comunicarea si comunitatea

 

 

Iulian Gheorghe :

 

Este interesul nostru sa comunicam cat se poate de bine cu comunitatea. Este extrem de binevenit faptul ca aveti un site accesat de comunitate, deoarece cautam cele mai bune mijloace de comunicare si diseminare a informatiilor. Oamenii trebuie sa inteleaga cine este aceasta companie.
Oamenii trebuie sa stie daca ne-am implicat in comunitate si in comunitatile in care mai exista fabrici de acest gen (2 USA si 1 in Elvetia). De exemplu in USA avem o casa cu copii orfani sau cu probleme in familie pe care UAC i-a sponsorizat de 10 ani de zile, s-a donat teren, s-au construit cladiri. Bineinteles ca nu ne putem implica masiv de la inceput, totul se va desfasura treptat. Fabrica din Dumbravita a inceput sa produca bani din decembrie 2010, dar chiar si inainte de aceasta ne-am implicat in comunitate.

 

 

Reporter :
Este foarte importanta comunicarea, este foarte important ca oamenii sa stie ce se intampla in jurul lor, pas cu pas, cu atat mai mult cu cat orice investitie straina poate fi privita la inceput suspicios pana reuseste sa cunoasca intentiile acelei companii. Aceasta informare din partea cui trebuia sa fie, a companiei, a primariei ?

 

 

Iulian Gheorghe :
Informarea trebuia sa fie din partea tuturor. In primul rand nu stii ce sa astepti de la vecinul, nu stii care sunt doleantele, nici oamenii din sate nu au stiut ceea ce vrem noi, nici noi nu am stiut ceea ce vor oamenii dar niciodata nu e prea tarziu, fiind o multime de puncte si de interese comune. Toate se vor rezolva in timp, cu atentie si respect.

 

 

Reporter :
Ati avut inainte si alte locatii in afara de Romania ?

 

 

Iulian Gheorghe:
Ne-am uitat in Cehia, Polonia si Romania

 

 

Reporter:
Ce va determinat sa alegeti Romania?

 

 

Iulian Gheorghe:
In primul rand faptul ca aveam in companie romani care erau dispusi sa revina in Romania.  Romani sunt oameni primitori, toti americanii care vin aici spun ca asa oameni primitori nu au mai vazut. Ne-am uitat si la faptul ca exista un domeniu ingineresc prezent in zona (Univ din Cluj, Baia Mare). In aceasta zona nu era acaparata de alte firme cum ar fi de exemplu in alta parte din tara. In ce priveste zona, ne-am uitat sa fim mai aproape de vest, tot ce producem fiind pentru export.

 

 

Reporter :
Din cate stiu au mai fost locatii (comune sau orase) in jud Maramures unde se dorea sa se construiasca (Tautii Magheraus, Somcuta Mare, Recea, etc), ce v-a determinat sa alegeti Dumbravita ?

 

 

Iulian Gheorghe:
Unul din lucrurile importante care l-am avut in vederea cand am cautat un loc pentru fabrica a fost sa fim aproape de o retea electrica; din punct de vedere al mediului electricitatea este cea mai curata. Acesta a fost lucrul primordial in a reusi sa gasim un loc, dar bineinteles ca trebuie sa ai o colaborare cu autoritatile locale, la acea data si primaria si consiliul judetean s-a zbatut sa ne aduca, sa ne atraga in zona.

 

 

Reporter :
Beneficiile aduse primariei si comunitatii ?

 

 

Iulian Gheorghe:
In 2010 UAC Europe a contribuit prin taxele platite cu jumatate din bugetul primariei, dupa cum am inteles de la dl.primar.

 

 

Reporter :
Aveti o suma cat a intrat in bugetul primariei ?

 

 

Iulian Gheorghe:
Dl.primar are aceste cifre si dumnealui poate sa va spuna. Noi platim taxe la stat iar din aceste taxe vin taxele locale catre primarie. Jumatate din acel buget a fost acoperit intr-o perioada in care compania nu a avut incasari extrem de mari. Primaria va avea posibilitatea ca de la an la an bugetul sa fie mai mare din taxele pe care le platim noi si celelalte firme din zona. Primarul Ciceu Felician a afirmat public ca bugetul primariei este mai mare decat in perioada de dinaintea crizei financiare, datorita companiei noastre. Practic, in acest fel comunitatea a dobandit o oarecare autonomie finaciara si nu mai depinde exclusiv de fondurile judetene sau guvernamentale, putand sa-si rezolve singura o parte din probleme.

 

 

Reporter :
Ce imagine v-ati facut despre comuna si locuitorii ei ?

 

 

Iulian Gheorghe :
Sunt oameni deosebiti si extrem de primitori, am tot respectul pe acesti oameni, ma simt ca acasa. Nu cunosc toate obiceiurile zonei, fiind pitestean. Sunt oameni credinciosi si primitori, oameni care dupa ce te cunosc te respecta daca vad ce valori ai, sunt oameni care trebuiesc respectati, sunt oameni harnici. Asta cred ca constituie si succesul acestei companii aici, pentru ca sunt harnici, stiu ce inseamna munca si sa o aprecieze.

 

 

Reporter :
Ce le transmiteti cetatenilor dupa primul interviu ?

 

 

Iulian Gheorghe:

Va multumesc ca ne-ati primit in randul dvs. aici si aveti incredere ca  ne vom tine de cuvant, ca tot ce se va face aici se va face pentru binele comunitatii si impreuna cu comunitatea. Numai impreuna vom putea construi ceva durabil si in beneficiul tuturor.