Comuna Dumbravita-Maramures - uace dumbravita uace partener al fiecarui locuitor

UACE DUMBRAVITA

Partener al fiecarui locuitor al comunei

Implicare, promovare

01.08.2011

 

 

Dacă pînă acum locuitorii comunei Dumbrăviţa se întrebau cu curiozitate ce se întîmplă între zidurile uzinei din comunitatea lor, cea mai modernă fabrică din lume pentru producerea extrudatelor de avioane, iată că ceaţa  începe să se ridice.

 

Pentru că UACE nu doreşte să fie  doar un partener de lungă durată şi loial comunităţii, cu implicaţii în toate sferele socio-educative, ci şi să lucreze cu transparenţă, sub ochii cetăţenilor, pentru ca să nu se ivească legende, ci să se vadă exact ce se face aici.

 

 

 

 

De aceea a pornit acţiunea "Zilele porţilor deschise" la Universal Alloy Corporation Europe Dumbrăviţa. Vinerea trecută, uzina şi-a deschis porţile pentru ziarişti, autorităţile judeţene şi locale şi mediul de afaceri. 

 

Directorul general al UACE, Iulian Gheorghe, a vorbit asistenţei despre promptitudine, calitate şi implicare civică, despre istoricul uzinei, înfiinţată în 1968 în Canton, California, SUA. 
Calitatea oamenilor înseamnă şi respectarea cuvîntului dat. Nouă, românilor, ne vine mai greu să înţelegem asta, după un regim care 50 de ani ne-a minţit mereu. 

 

Cu această mentalitate au venit americanii la Dumbrăviţa: să-şi respecte cuvîntul dat. Dacă se spune că cuptorul prin inducţie şi nu prin topire nu poluează mediul înconjurător, atunci acel cuptor cu inducţie nu poluează, pentru că are filtre de calitate, de   ultimă generaţie. Din acest an, la şcoala din localitate se face o clasă ce va pregăti muncitori specializaţi în muncile din fabrică şi nu pentru alte fabrici. Dacă s-a spus că numărul angajaţilor va fi de 300, atunci aflaţi că va fi şi mai mare: 200 de angajaţi la anul, 370 (deci mai mult ca angajamentul) în 2013 şi 500-600 angajaţi  în 2018.

 

Am aflat că acel cuptor va topi nu toate materialele pentru piesele produse în fabrică, ci doar resturile ce rezultă din procesul de fabricaţie (căderi tehnologice, rebuturi). Şi acest lucru, pentru a nu le duce  în America şi a le aduce iar la Dumbrăviţa. Costă foarte mult transportul. Vaporii de aluminiu NU xantaţi, conţin cianură, sulf, arseniu, plumb, substanţe  periculoase. Vaporii de aluminiu se pot reţine în întregime la filtrele cuptorului. 

 

Uzina se implică în sănătate, în promovarea şi păstrarea tradiţiilor locale, în ecologizarea comunei. Se doreşte o "Dumbrăviţă verde",  iar prima acţiune va începe în luna august, cu ecologizarea Chechişelului. Săptămîna viitoare, vor fi porţile deschise pentru toţi locuitorii comunei. Vom fi şi noi acolo, să stăm de vorbă cu cetăţenii.

 

articol preluat integral de pe : www.graiul.ro