Comuna Dumbravita-Maramures - uace dumbravita poluarea de pe chechisel

UACE DUMBRAVITA

Poluare pe Chechisel

Scurgeri de ulei hidraulic

15.08.2011

 

 

In aceasta dimineata a fost semnalata telefonic o poluare accidentala a paraului Chechisel, urmare a scurgerilor de ulei hidraulic provenit din interiorul fabricii de profile extrudate de la Dumbravita.

 

Imediat, prefectul Sandu Pocol a dispus investigarea producerii situatiei de urgenta si masurile care trebuie luate pentru eliminarea efectelor produse de poluarea accidentala.

 

La fata locului s-au deplasat membrii grupului de suport tehnic pentru situatii de urgenta generate de inundatii, fenomene meteorologice periculoase si poluari accidentale din cadrul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta.

 

Specialistii au investigat cauzele si au ajuns la concluzia ca, in ultimele ore de activitate ale zilei de 14 august a.c., o presa de ulei utilizata in fluxul de productie s-a defectat.

 

Uleiul hidraulic s-a scurs intr-o zona de colectarecare a fost umplutapeste capacitatea de colectare, iar acesta s-a devarsat intr-un canal ce deserveste retele tehince ale societatii comerciale Universal Alloy Corporation Europe. 

 

Aceste retele tehnice au fost construite cu element de legatura cu reteaua de canalizare a apelor pluviale ce deserveste cladire fabricii. Uleiul hidraulic a ajuns in aceasta retea de canalizare a apelor pluviale, iar de aici in canalul deschis care se varsa in paraul Chechisel.

 

Pentru diminuarea efectelor, angajatii societatii comerciale au oprit functionarea presei de ulei, respectiv au pus saci cu nisip si baloti de paie, pe canalul deschis, in scopul de a nu permite deversarea uleiului hidraulic in paraul Chechisel. De asemenea,au fost amplasate materiale absorbante la evacuarea apelor pluviale din incinta societatii.

 

“Efectul poluarii accidentale asupra paraului Chechisel a fost observat vizual, in zona de devarsare a canalului deschis, sub forma unei pelicule slabe de ulei (irizatii) pe o banda de lungime doi metri latime si pe lungime de aproximativ 10 metri.La podul situat la intrarea in localitatea Dumbravita nu se observa fenomenul de poluare pe cursul apei”, a declarat Dan Buca,purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures.

 

Angajati ai Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures au prelevat trei probe din apa evacuata in paraul Chechisel care vor fi analizate in  laborator. Societatea comeciala a fost obligata sa efectueze, pana la data de 20 august, lucrari pentru curatarea intregului sistem interior si exterior de canalizare afectat de scurgerea de ulei hidraulic.

 

Au fost dispuse masuri de realizare a unui sistem care sa previna producerea unui incident care favorizeze o noua poluarea accidentala cu ulei hidraulic. O alta cerinta impusa este de construire a unor sisteme de pre-epurare a apelor pluviale, inainte de evecuarea acestora in emisar, dar si a apelor de pe platforma unitatii care pot ajunge accidental in canalele tehnice.

 

“Toate zonele de colectare a scurgerilor accidentale (base) vor fi verificate si vor fi executate lucrari de remediere a deficentelor constatate pentru a preveni scurgerile accidentale de produse petroliere in retele de canalizare menajera, tehnica sau pluviala. Termenul stabilit pentru realizarea acestor masuri este data de 20 septembrie 2011”, a mai precizat Dan Buca.

 

Directorul tehnic al societatii, Iulian Gheorghe, a dat asigurari ca cerintele solicitate de catre specialistii CJSU vor fi duse la indeplinire. Pentru poluarea accidentala cu ulei hidraulic a mediului inconjurator, dar si a paraului Chechisel, vor fi aplicatesanctiuni contraventionale societatii de catre institutiile abilitate (Comisariatul judetean al Garzii Nationale de Mediu si Sistemul de Gospodarire a Apelor Maramures)

 

sursa :ziarmm.ro

 

 


 

23.08.2011 UACE COMUNICAT DE PRESA

 

Universal Alloy Corporation Europe şi-a respectat angajamentele de mediu

Universal Alloy Corporation Europe a finalizat prima etapă a lucrărilor efectuate cu scopul înlăturării efectelor cauzate de incidentul de săptămâna trecută, când, defectarea unei prese de extrudare a provocat scurgerea unei cantităţi mici de ulei hidraulic în apele pluviale:


* Neutralizarea cu materiale absorbante pentru produse petroliere.


* Raşchetarea vegetaţiei şi solului contaminat


* Depozitatrea materialelor contaminate în spaţiu închis, în containere ermetice, în vederea constituirii platformei de bio remediere, cu sprijinul unei societăţi comerciale specializate în acest sens.


* Toate suprafeţele contaminate (canalizări, rigole, base, şanturi) au fost spălate cu soluţii neutre, care au agerement tehnic declarat pentru deversarea în râuri, canalizare, etc.


* Pentru siguranţă s-au constituit baraje din materiale absorbante pentru eliminarea oricărui potenţial risc de migrare a produselor în râul Chechişel.


* S-au prelevat probe succesive pe faze de lucrări în vederea determinării concentraţiilor remanente.


Astăzi, 22 august 2011, domnul Călin Crişan, comisarul şef al Comisariatul Judeţean Maramureş din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu a verificat la faţa locului implementarea acestor măsuri şi s-a declarat mulţumit de rezultat, declarând de asemenea că modul în care societatea a cooperat cu autorităţile de mediu este demn de apreciat.

 

UACE doreşte să asigure comunitatea locală şi Garda de Mediu că va lua în continuare toate măsurile necesare pentru ca astfel de incidente să nu se mai repete.

 

Cea de-a doua etapă de lucrări (şi ultima) are ca termen de finalizare data de 20 septembrie, iar UACE doreşte să precizeze ferm că îşi va îndeplini în totalitate obligaţiile asumate.

 

De asemenea, compania doreşte să mulţumească Comisariatului Judeţean din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu şi Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru sprijinul şi îndrumarea pe care ne-au acordat-o în toată această perioadă.

 

alta sursa : www.emaramures.ro

 

 

MATERIAL VIDEO CU POLUAREA DE PE CHECHISEL