Comuna Dumbravita-Maramures - uace dumbravita scandal primarie

UACE DUMBRAVITA

Scandal de proportii la Primarie

Oamenii nu vor topitorie in comuna

01.04.2011

 

 

SCANDAL DE PROPORTII LA PRIMARIA DUMBRAVITA FATA DE INTENTIA FABRICII DE AVIOANE DE A TOPI ALUMINIUL

Fotografiile de mai jos sunt preluate de pe site-ul www.informatia-zilei.ro

 

Scandal de proportii la Primaria Dumbravita. Localitatea este un adevarat vulcan gata sa erupa. Institutia locala a devenit un cazan cu smoala clocotita pentru primarul Felician Ciceu si apropiatii sai.

 

Ieri (31.03.2011), cetatenii din comuna si satele apartinatoare au luat cu asalt institutia locala, profitand de prezenta primarului, a viceprimarului Alexandru Trif si a membrilor Consiliului Local, intruniti in sedinta ordinara.

 

Oamenii revoltati si-au exprimat nemultumirea fata de intentia conducerii Fabricii de Profile Extrudate (firma americana) de a topi aluminiu. Americanii au autorizatie de la primarie numai pentru extrudare (pentru producerea componentelor pentru avioane) si nu pentru topire.

 

Cetatenilor le e frica de faptul ca autoritatile locale ar fi dat mana cu americanii si, dupa ce vor primi avizul de la Mediu, institutia locala le va da unda verde pentru functionarea halei de topire a aluminiului.

 

Specialistii firmei americane au incercat sa-i convinga pe sateni ca nu vor polua, aratand si imagini cu firma din California, in jurul careia se afla multa verdeata si copaci. Nu a tinut. Oameni spuneau ca nu au incredere ca imaginile sunt reale. “Nu credem nimic din tot ce ne spuneti.

 

Cand ati venit aici spuneati ca faceti doar componente pentru avioane, iar acum vreti topitorie. Cum poti sa topesti aluminiu si sa nu faci poluare? Cum poti sa fierbi mazare si sa nu iasa aburi? Nu ne prostiti. Cum poti sa topesti metale sau semimetale si sa nu iasa gaze?

 

Eu nu am incredere ca imaginile prezentate sunt reale. De ce ati facut asa de mare hala? Este evident ca stiati ca o veti folosi si pentru topitorie. Ne-ati pacalit atunci si asa vreti sa faceti si acum. Ne-ati spus una si faceti alta. De ce nu faceti in California turnatoria?”, sunt intrebarile lui Mitrut Sovagau din Rus.

 

“Du-te domnule si cata de vaci”

 

Reprezentantul firmei americane spune ca se vor topi zilnic 19,8 tone de aliaje si se va utiliza un cuptor electric care nu scoate gaze. Se va turna material adus din America, din rebuturi rezultate in proportie de 47% (40% rezulta din tehnologie, iar restul din greseala de prelucrare a muncitorilor). Aici se va topi aluminiu, cupru, magneziu, zinc, titan, zirconiu si altele.

 

Nu exista poluare in opinia specialistului, doctor in metalurgie. Ba mai mult, a spus ca aluminiul este un metal, iritand si mai mult spiritele. “Dumneavoastra nu aveti doctorat in metalurgie si nici pregatirea necesara. Cum puteti sa spuneti ca aluminiul este un metal. Cum nu-i poluare? Du-te domnule si cata de vaci. Nu esti specialist daca spui astfel de prostii”, a spus Mitrut Sovagau.

 

 

“De ce incercati sa ne pacaliti”

Localnicii spun cu suparare ca nu s-au ales cu aproape nimic bun din aceasta investitie. “La fabrica s-au angajat majoritatea oamenilor din Baia Mare si alte sate, iar de la noi sut trei persoane. Noi nu beneficiem de nimic, dar vreti sa ne poluati. Daca  sunteti asa de mari specialisti de ce ati supradimensionat hala? Sa nu ne prostiti ca ati stiut ca veti ajunge sa si topiti si  v-ati pregatit din timp.

 

Oare de ce nu au fost de acord cei din Recea, Grosi sau Tautii Magheraus? Domnule primar, nu mai radeti, ca nu e de glumit. Cine v-a ales, domnule primar? Al cui sunteti? De ce incercati sa ne pacaliti?”, a spus cu nemutumire Juji.

 

Oamenii cer demisia primarului

Reprezentantul firmei americane recunoaste ca oamenii nu au fost informati de la inceput ca se va face si topitorie. Cetatenii din Rus si alte localitati apartinatoare dau vina pe autoritatile locale care nu    s-au consultat cu ei si au luat o asemenea hotarare. Cetatenii ameninta conducerea societatii americane ca nu vor turna nimic la Dumbravita, iar primarului Felician Ciceu i s-a transmis sa-si dea demisia. “Suntem ca in perioada cand s-a facut colectivizarea.

 

Atunci  s-a facut gripa, iar acum topitura face cancer. Eu aveam 19 ani atunci si nu aveam curajul sa ma opun si nici nu stiam ce sa fac. Va vor blestema urmasii nostri, iar acum aruncati-ne la caini, daca puteti. Ati vazut in ultimul an fluturi, libelule sau ati auzit broastele oracaind?”, a intrebat cu naduf Mitrut Sovagau. “Am scapat de un combinat si de aceea nu mai au oamenii incredere”, a spus Vasile Chici.

 

Se vrea referendum

“Noi acum ne spunem o parere tardiva. Au depus la Mediu pentru a se face un studiu de impact in doua luni. Dupa aceea vom fi in cunostinta de cauza, vom face un dialog. Cei de la Mediu vor organiza o adunare cetateneasca in care putem sa ne spunem parerea.

 

Vom face un referendum pe aceasta tema. In momentul de fata nu aveti ce face. Daca se dovedeste ca va fi un lucru rau, va asigur ca nu vor face nimic acolo”, spune primarul Felician Ciceu.

Aluminiul este foarte toxic

Pentru informarea cetatenilor vom prezenta cateva aspecte legate de proprietatile aluminiului. Pezent in alimente, aer si apa, aluminiul este un element chimic neurotoxic, responsabil de aparitia dementei Alzheimer. La nivel european s-a dat alarma cu privire la prezenta in exces a aluminiului in alimentatie.

 

In ultima vreme, produsele pe care le consumam, de la alimente, la medicamente, apa si chiar obiectele inconjuratoare, ne pun in contact cu o supradoza din acest semimetal toxic. Efectele sunt dintre cele mai devastatoare< boli ale sistemului nervos, printre care si Alzheimer. Aluminiul este un nemetal omniprezent pe Terra.

 

Efecte nefaste

Persoanele supraexpuse la aluminiu pot sa prezinte encefalopatie, o forma de dementa caracterizata de convulsii, tremuraturi, psihoza si diferite schimbari la nivelul vorbirii si al comportamentului. Encefalopatia, ca efect al expunerii la aluminiu in exces, se intalneste mai ales la bolnavii care fac dializa. Absorbtia mare de aluminiu poate provoca anemie, osteomalacie (oasele moi sau sfaramicioase, din cauza tulburarilor profunde in metabolismul fosforului si al calciului din masa osoasa), infarcte.

 

Aluminiul este asociat si altor boli serioase care afecteaza sistemul nervos, precum maladiile Lou Gehrig si Parkinson. Dar cele mai de temut sunt dementa presenila, tulburarile mentale, imbatranirea precoce si Alzheimer. Desi industria farmaceutica a mediatizat exagerat progresul inregistrat in prevenirea si tratarea acestei boli, in realitate progresul este nesemnificativ.

 

Primele simptome care se recunosc la aceasta boala, si care indica inceputul unei deteriorari mintale progresive, sunt pierderile de memorie, dezorientarea si depresia. Aluminiul este cel mai raspandit nemetal din natura.

 

Vasile Gherman (informatia-zilei)

 

sursa informatiei si fotografiile : www.informatia-zilei.ro