Comuna Dumbravita-Maramures - uace dumbravita topitorie deta

UACE DUMBRAVITA

Topitoria de aluminiu de la Deta (Timisoara)

Material www.dumbravita.nvn.ro

27.10.2011

 

 

In data de 21.10.2011, UACE Dumbravita a organizat o excursie in orasul Deta (jud.Timis) pentru a vedea topitoria de aluminiu al firmei Alu Metal Guss (AMG), o firmă elvețiană, care a deschis in decembrie 2010, la Deta, în județul Timiș, cea mai mare turnătorie de aluminiu din România.

 

AMG a luat ființă în 1903, fiind cea mai veche turnătorie de aluminiu din lume. În prezent, firma produce piese de aluminiu din domeniu energetic, motoare pentru tancuri, piese pentru aparate din sistemul medical, dar și componente ale trenurilor de mare viteză, una din ele fiind o traversă de aluminiu, dintr-o singură bucată, care cântărește aproape 400 de kilograme.

 

Din comuna Dumbravita au participat primarul comunei, viceprimarul, consilieri, locuitori din toate localitatile comunei. La Deta dl Vasile Cristian ne-a prezentat ce inseamna o topitorie de aluminiu, cum au fost primiti de comunitatea locala din Deta, de primaria locala Deta, cum au primit aprobarile de la mediu, etc.

 

 

 

Dintre informatiile importante pe care dl Vasile Cristian (inginer metalurg) le-a prezentat enumeram cateva (a mai fost prezenta si o persoana de la Agentia de Protectie a Mediului Timisoara) :

 1. amplasarea topitoriei este la 500 m de limita orasului Deta

 2. in 2010 a inceput construirea halei si in 6 luni a fost ridicata

 3. 21.12.2010 inaugurarea oficiala

 4. in acest moment este o hala si urmeaza sa se faca alte 6 hale

 5. in octombrie erau 70 angajati, pana in decembrie aproape 90

 6. procedeul tehnologic : se cumpara lingouri de aluminiu, se topesc in cuptoare cu gaz, se aduce aliajul in stare lichida, intre timp se fac formele in care se toarna acest aliaj, la aceste forme se foloseste nisipul, ulterior aceste forme de nisip se sparg si ramane aliajul din care se alege forma finita, iar restul din aliaj se va retopi. Dupa ce se sfarseste acest proces se adauga sare (durifiant, care are rolul sa curete acel aliaj lichid), zgura care ramane se colecteaza si se valorifica.

 7. Ce turnam noi aici este un tip de aluminiu iar ceea ce turnati la Dumbravita este un alt tip de alumini

 8. Noi nu am putea turna piese pentru industria aviatica pentru ca acest tip de aliaj nu confera proprietati atat de bune

 9. Ambele tipuri de aliaje (cel de aici si cel de la Dumbravita) sunt la fel de curate si inofensive din punct de vedere al mediului

 10. Tipul de aliaj turnat la Dumbravita este de n ori mai curata decat turnarea de aici pentru ca in special in industria de avioane se folosesc cele mai bune materiale.

 11. Prin ce difera substantial ceea ce aveti dvs la Dumbravita cu ceea ce este aici : la Dumbravita nu se va folosi nisip ci forme metalice, nu va exista sursa de praf cum e la noi.

 12. Emisiile de noxe, deseuri, impactul asupra solului si apelor, ne incadram in limitele pe care ni le impune legea (Ag.Mediu, Garda de Mediu,etc)

 13. In vecinatatea fabricii oamenii au livada, pescarie, crescatorie de albine

 14. Tot ce iese afara din hala , este eliberata in atmosfera in conditiile legal

 15. Nu folosim ape in procesul tehnologic

Intrebare : Masuratorile din cat in cat le faceti (perioada)
Raspuns (Mediu) : Monitorizarile vor fi pe emisiile care rezulta din hala de productie, in hala de productie exista sistem de exhaustare , dupa acest sistem avem un filtru si monitorizarile vor fi dupa acel filtru, frecventa va fi trimestriala, vor fi monitorizate apele uzate semestrial si se va impune o monitorizare pe sol anuala.

 

Intrebare : Aceste monitorizari vor fi publicate undeva ?
Raspuns (Mediu) : pe site ul agentiei de protectia mediului

 

Intrebare : La dezbaterea publica privind autorizatia de mediu, publicul ca si parte participanta in procesul de autorizare si a exprimat un punct de vedere, pozitiv sau negativ ?
Raspuns (ing.) : exista in faza de avizare si intalniri cu publicul, 2 sau 3, am avut cu cei interesati, intalnire in care le-am explicat ce vrem sa facem iar in urma discutiilor pe care le-am avut cu oamenii nu am avut pareri contra acestui proiect.
Raspuns (mediu) : Decizia de emitere a autorizatiei se afiseaza pe site ul agentiei de mediu unde sta 30 de zile lucratoare iar dupa aceste 45 de zile, daca nu sunt comentarii, intrebari din partea populatiei atunci se emite autorizatia de mediu.
Raspuns (ing.) : nu se face nimic la intamplare, am fost vizitati de toate autoritatile care ne-au autorizat. Mai suntem vizitati de Garda de Mediu, Pompieri, ITM, Sanatate,

Intrebare : intre topirea care se face aici, cu gaz respectiv prin inductie, cum va fi la Dumbravita, este vreo diferenta ?
Raspuns (ing) : Foarte mare. Pentru ca prin procedeul electric de topire (Dumbravita) nu se arde gazul, nu sunt emisii in aer cum este aici (Deta), la D-vita nu o sa fie cosuri, astfel ca procedeul de topire prin inductie e cel mai curat posibil.

 

Intrebare : De ce folositi gazul ?
Raspuns (ing) : e mai ieftin, cuptoarele pe gaz fiind mai ieftine. Nu oricine isi permite procedeul de topire electric.
Orice investitie straina aduce alte investitie. Noi am fost primii aici si urmeaza sa mai vina si alte firme in zona deoarece primaria a declarat aceasta zona, industriala.

 

Intrebare : Instalatiile de filtrare sunt expre pt topire sau pt matritele pe care le folositi ?
Raspuns (ing) : in special pt partea de nisip, pt ca la partea de topire chiar daca se da aer cald afara nu e nevoie de filtru.

 

Intrebare : De ce se simte un miros mai deosebit ?
Raspuns (ing) : este de la formele de nisip cu rasina, iar prin arderea acelei rasini se simte acel miros.

 

Intrebare : ce ne puteti spune de clorul care se adauga ?
Raspuns : clorul este o cantitate atat de mica

 

Intrebare : daca in timp o sa afecteze muncitorii ?
Raspuns: cantitatile sunt cu atatea zerouri incat limita impusa de lege e bine stabilita iar fata de aceasta limita e foarte jos.
 
Intrebare : cata sare (durifiant) puneti la o topire ?
Raspuns : la 700kg se pune 1-1,2 kg.

 

Intrebare : in decurs de 4-5 ani va afecta solul din jurul fabricii ?
Raspusn : nu are ce, cu atat mai mult la cuptoare electrice, conditiile de mediu de lucru in hala vor fi cu mult mai bune la D-vita. Aici este praf dar la dvs nu o sa fie asa ceva in hala.

 

Intrebare : cat de mult va afecta clorul gazos?
Raspuns : continutul de clor din sarea respectiva este extrem de mic, iar continutul de clor care se degaja este limitat de lege, nu se poate comercializa un produs daca nu se incadreaza in standardele impuse de lege. Filtrele pe care le avem sunt pentru aerul din hala
Iulian Gheorghe : In loc de sare noi vom folosi un amestec de argon si clor in proportie de maxim 5%. Rolul clorulului este ca el sa se combine cu aluminiul si sa se formeze zgura. Ajunge in atmosfera doar o proportie foarte mica care nu se combina cu aluminiul, adica mai putin de 1% din acel 5 % ajunge in atmosfera.

 

Intrebare : ce contine formele de rasina si ce fel de substanta este aceasta rasina ?
Raspuns : este o rasina fenolica pentru ca nu are voie sa contina fenol. Se obtine prin polimerizarea acidului sulfuric si policondensare care se foloseste in procesul tehnologic iar mirosul din hala este de la uree, adica prin arderea ei emana un fel de uree.

 

Intrebare : Care este cantitatea de aluminiu pe care o topiti intr o zi ?
Raspuns : Intr o zi topim 3-4 tone , dar in mod normal trebuia sa topim 7-8.
Nimeni sa nu si imagineze ca un proces tehnologic este 100% curat dar prezenta si concentratia acelor elemente care intra in compozitie este reglementata prin lege, Acesti parametrii si valori sunt publice

 

Intrebare : La ora actuala turnati 5-7 tone pe zi, daca ar fi sa turnati 25 tone pe zi credeti ca ar fi o tehnologie poluanta ?
Raspuns : Se poate turna 19 tone pe zi, iar aceasta valoare (25) intra in alta categorie de autorizare. Nu exista relatia directa intre marimea activitatii care se desfasoara si limitele legale impuse de lege

 

Intrebare : Care i diferenta dintre sub 20 si peste 20 tone/zi ?
Raspuns (mediu) : Aceasta societate a mers pe autorizatie simpla, daca va avea capacitate mult mai mare intra pe alta directiva iar atunci erau alte limite si norme impuse. La orice modificare in cantitate se va lua de la capat procedura pana la avizarea acesteia.

 

Intrebare : La noi in zona (Baia Mare) au fost poluati foarte mult de diverse societati mari iar acum cine s-a fript cu ciorba sufla si in iaurt
Raspuns : Vreau sa va felicit pt aceasta atitudine a dvs pt ca asta denota o constiinta civica dezvoltata si grija fata de familie, de copii dvs si e f bine ca v-ati pus astfel de intrebari. In primul rand nu exista activitate care sa nu aiba impact asupra mediului, inclusiv mersul cu autobuzul are un impact asupra mediului

 

Intrebare : exista posibilitatea ca avand autorizare pentru 19 t/zi sa se ajunga la 25 ? mai concret cum poate fi controlata ?
Raspuns : Toata lumea stii ca se fac raportari, semestrial se face un bilant iar intr un bilant se vede din punct de vedere valoric ceea ce ai produs si exista modalitatea de control al unei agentii de mediu , de ex, care impune ca in fiecare an sa i dai bilantul de materiale, tot ce a intrat materiale intr o fabrica exista o schema din care sa se vada ce iese, sub forma de produs, deseuri, astfel ca dupa materialul tehnic depus se poate vedea daca acea fabrica poate face maxim x tone pe zi. Am avut o cooperare foarte buna cu autoritatile locale (Deta), am avut zilele portilor deschise in care oricine din zona a putut sa ne viziteze sa vada ce facem noi aici si care sunt conditiile. N am avut probleme cu autoritatile de mediu, cu cele locale sau cu vreun cetatean din zona

Intrebare : In procedura de autorizatie de mediu au fost persoane care au depus contestatii, reclamatii privind activitatea societatii ?
Raspuns (mediu) : nu au fost astfel de cazuri

Autoritatile locale au promis ca vor fi prezente la aceasta intalnire, de altfel viceprimarul orasului a fost pe la fabrica dar ora tarzie in care delegatia din com Dumbravita a ajuns la Deta si faptul ca era vineri a facut sa nu ne mai intalnim cu ei. Noi am venit la Deta pentru mai multi ani, iar de la anul vrem sa colaboram cu o scoala profesionala ca crestem tineri care sa lucreze la noi, sa facem o clasa de turnatori. Esenta unei societati nu sunt fiarele ci oamenii, fiecare firma are interesul sa si pregateasca oamenii sa fie calificati. Daca sunt probleme noi va asteptam cu drag la Deta.

 

Iulian Gheorghe : Am inteles aluzia, dar noi ca si dvs am venit la Dumbravita sa stam 100 de ani, vrem sa investim in prelucrare prin aschiere, e important faptul ca am reusit sa vedem o topitorie care e foarte asemanatoare cu ceea ce avem noi , nu este un mediu poluant , nu afecteaza oamenii care lucreaza si nicidecum mediu sau oamenii din mediul inconjurator si ca o comunitate agricola ca aici, poate coexista cu o industrie.

 

Primar Ciceu Felician : Ma adresez grupului de la Dumbravita care am venit aici, sa mediatizeze ce au vazut, indiferent daca este pozitiv sau negativ, ce impresie si-a creat fiecare , in toate satele componente si sa ducem acest mesaj mai departe pentru ca lumea sa fie in cunostiinta de cauza. Mutumesc

 

Am ales acest mod de a scrie articolul de mai sus pentru a va da seama mai bine si ce intrebari s-au pus inginerului care ne-a prezentat aceasta fabrica si persoanei care a reprezentat Agentia de Mediu Timis, la raspusnurile pe care le vedeti mai sus. A fost o informare utila din care oamenii pot sa si faca o idee despre o topitorie.