Comuna Dumbravita-Maramures - uace dumbravita zilele portilor deschise 2012

UACE DUMBRAVITA

Ziua porţilor deschise la UACE

Excursie asigurata de UACE in 28.08.2012

29.08.2012

 

 

În satele maramureşene, o vizită în gospodărie şi-n casă e semn de bună- vecinătate, încredere şi onestitate. De-a lungul vremii, reprezentanţii UACE au trecut pragul multor dumbrăviţeni. Le-au vizitat casele, instituţiile publice, şcolile. Acum a venit rândul localnicilor să fie oaspeţii UACE şi să vadă cu ochii lor cu ce se ocupă “fabrica de avioane”.

 

Din bătrâni, se spune că atunci când primeşti pe cineva în casă, nu-i acorzi numai ospitalitate şi omenie, ci, implicit, îi acorzi încrederea şi prietenia ta. Aşa cum gospodăria este cartea de vizită a oricărui maramureşean, fabrica, hala de producţie este cartea de vizită a oricărei societăţi comerciale. De aceea, Universal Alloy Corporation Europe, o companie care s-a arătat întotdeauna deschisă către problemele comunităţii, a decis să-şi deschidă porţile la propriu şi să invite, pe rând, locuitorii comunei, la o vizită în fabrică

 

Prima acţiune de acest fel a avut în 28 august, când, locuitorii satelor Dumbrăviţa şi Cărnunar au fost fost invitaţi, după Sfânta Liturghie, la un tur al fabricii. Reacţia comunităţii a fost deosebit de pozitivă, răspunzând invitaţie circa 100 de persoane, de toate vârstele: de la copiii curioţi să vadă unde lucrează părinţii lor, la părinţi mândri că fii lor au un loc de muncă modern, la cetăţeni interesaţi de investiţia din comuna lor.

Vizita a început cu o scurtă prezentare a companiei făcută de Iulian Gheorghe, director ethnic UACE. Apoi, vizitatorii s-au împărţit în grupe de câte 7-10 persoane, fiecare grup fiind ghidat de un angajat din satul lor. Localnicii au putut să vadă întreaga tehnologie şi să pargurgă întregul flux de producţie. Conducerea companiei nu a impus niciun fel de restricţii, nici în ceea ce priveşte accesul în unele zone, nici măcar atingerea produselor.

Singurele măsuri oarecum restrictive s-au referit la siguranţa vizitatorilor, compania aplicând acest principiu în cazul tuturor celor care intră în fabrică. La finalul turului, vizitatorii au avut la dispoziţie un formular în care şi-au putut nota impresiile şi au putut adresa întrebări pentru companie, la care vor afla răspunsurile în numerele viitoare ale GAZETEI de Dumbrăviţa.

Cei mai mulţi s-au declarat uimiţi şi încântaţi de curăţenia din fabrică şi au apreciat gestul UACE. De asemenea, o vizitatoare şi-a amintit că dealul pe care este astăzi amplasată fabrică era un simplu camp şi, în trecut sătenii păşteau aici animalele: “n- am crezut niciodată că va fi o fabrică atât de mare aici”. Sătenii s-au bucurat de oportunitatea de a vizita fabrica, mărturisind că erau cu toţii curioşi de investiţia din satul lor. Mai mult, au apreciat transparenţa UACE şi faptul că nu li s-a ascuns nimic în interiorul fabricii. Mai mult, au constatat singuri că UACE aplică norme tehologice şi de protecţie înalte.

După două săptămâni, a fost rândul celor din Rus s viziteze fabrica şi să stea de vorbă cu conducerea UAC, având posibilitatea de a-l cunoaşte inclusive pe preşedintele John Ball. Şi de această dată numărul vizitatorilor a fost mare, circa 20 de persoane, de toate vârstele, în frunte cu preotul din Rus, Vasile Tarţa şi familia acestuia.

Şi localnicii din Rus s-au arătat încântaţi de condiţiile din fabrică, iar cei mai în vârstă au spus nostalgici că le pare rău că nu au putut munci şi ei în asemenea condiţii. De asemenea, o bătrânică a ţinut să le transmită “americanilor” că fiul său lucrează în SUA şi că, poate, dacă fabrica se deschidea mai devreme, îl avea alături de ea la bătrâneţe. În săptămânile care urmează, şi restul satelor vor avea posibilitatea să viziteze fabrica, iar conducerea companiei a promis că astfel de acţiuni vor deveni tradiţie.