Comuna Dumbravita-Maramures - unguras - sfintire loc lumanari

UNGURAS

Sfintirea unui loc pentru aprinderea lumanarilor

Eveniment petrecut in 21.08.2011

Material Ioana Roman

22.08.2011

 

 

Parohia Unguras se bucura de un loc special amenajat pentru aprinderea lumanarilor si de un altar de vara


Deoarece fiecare biserica are un loc special amenajat pentru aprinderea lumanarilor spre a ne ajuta în satisfacerea nevoilor noastre spirituale si buna desfasurare a cultului ortodox, in parohia Unguras s-a construit un asemenea loc.

 

Mesterii constructori sunt dintre enoriasi: Filipan Andrita si Breban Nicolae. Duminica, 28 august, va avea loc sfintirea acetuia. Totodata, parohia Unguras se va bucura in scurt timp si de un altar de vara, a carei constructie se apropie de sfarsit.

 

Din cuvantul de invatatura al pr. paroh Claudiu Pop de duminica, 21.08.2011
In cuvantul sau de invatatura, pr. paroh Claudiu Pop s-a referit la importanta rugaciunii, precum si la datoria parintilor fata de copii lor.

 

Acestea sunt de ordin trupesc, dar si de ordin educational: sustinerea studiilor, ce implica anumite eforturi financiare. Acestea le indeplinesc toti parintii, si cei crestini si cei necrestini. Insa educatia religioasa este o datorie foarte mare a parintelui crestin.

 

Importanta lumanarilor in cultul ortodox
Ca si semnul Sfintei Cruci, lumanarea este un semn distinct al crestinului. Aprinzand o lumanare, credinciosul se roaga lui Dumnezeu, ii multumeste pentru marea Lui bunatate si ocrotire si da expresie credintei lui în Dumnezeu.

 

De fiecare data, cand credinciosul se întalneste cu Dumnezeu, fie la rugăciune, fie la diferite ocazii: botez, cununie, înmormantare, el aprinde lumanari.

 


De aceea, însotim rugăciunile noastre pentru cei vii si pentru cei morti, de aprinderea lumanarilor în biserica, în casele noastre sau la mormintele celor dragi.

 


Pentru cei care sunt în viata, lumanarea este o marturisire a faptului ca omul a ales calea luminii, nu pe cea întunericului, a ales faptele care se savarsesc la lumina nu la întuneric. Pentru ca Dumnezeu este Lumina, mergem la Dumnezeu cu lumina si El ne va rasplati noua.

 


Iar pentru cei care sunt decedati, lumanarea este calauza sufletului pe calea vesniciei, risipind întunericul mortii si apropiindu-se de Hristos, Care a spus: "Eu sunt Lumina lumii: cel ce Imi urmeaza Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vietii." (Ioan 8, 12).
(sursa: www.crestinortodox.ro)

 

 

Ioana Roman