Comuna Dumbravita-Maramures - unguras - sfintire troita 2010

UNGURAS

Sfintirea troitei de langa biserica

Eveniment petrecut in 08.11.2010

09.11.2010

 

 

In data de 8 noiembrie 2010, la Unguras, s-a sfintit troita bisericeasca inchinata celor  zece localnici care si-au pierdut viata in cele doua razboaie mondiale si preotilor slujitori ai acestui sfant lacas de cult trecuti in lumea celor vesnici. Tot in aceasta zi a fost si Hramul bisericii Sf. Mihail si Gavril.

 

La acest eveniment religios au participat aproximativ 300 de credinciosi, oficialitati locale, in frunte cu primarul Felician Ciceu, Calin Matei, vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures,etc.

 

Alaturi de Claudiu Pop, parohul Bisericii ortodoxe din Unguras, au fost prezenti 11 preoti de la bisericile din imprejurimi :

 

prof. lect. univ. dr. Teofil STAN (pr. II, la biserica "Sf. Ilie", Baia Mare)

pr. conf. univ. dr. Adrian PAUL (pr. paroh la biserica "Sf. Imparati Constantin si Elena", Baia Sprie)

prof. Petru COSTEA (pr. paroh, Carbunar)

pr. prof. drd. Petroniu Aurelian Covaciu (Catedrala Episcopala "Sf. Treime", Baia Mare)

pr. Vasile BOTIS (Catedrala Episcopala "Sf. Treime", Baia Mare)

pr. Octavian ANDREICA (pr. paroh, SISESTI)

pr. Vasile TARTA (pr. paroh RUS)

pr. Dan BABUT (Schitul Izvoare)

pr. Bogdan CIOCOTISAN (pr. paroh Dumbravita)

pr. Danut SASARAN (pr. paroh Sindresti)

pr. Darius COLTAN (pr. paroh Baita Baii)

 

Mai jos va prezint cateva fotografii trimise site ului de preotul paroh Claudiu Pop caruia ii multumesc dar si fotografii preluate din www.informatia-zilei.ro

 

 

Traditia bisericeasca in localitate este pastrata din strabuni, in special datorita oamenilor cu suflet mare si de vrednica credinta. Printre acestia se afla Nicolae Bele, primcuratorul Consiliului Parohial Unguras, care de mai bine de 14 ani ocupa aceasta functie si se ingrijeste de bunul mers al activitatii, alaturi de preotii parohi pe care i-a avut in decursul anilor.

 

Nicolae Bele este nepotul fostului primcurator Gavril Bele, sub tutela caruia, intre anii 1904 si 1906, s-a construit aceasta biserica impunatoare din localitate. Acum Nicolae calca pe urmele bunicului, avand grija de inaintasii vremurilor pentru a trai vesnic in amintirea cetatenilor din sat. Initiatorul construirii acestei troite a declarat : “Am vrut sa se ridice acest monument pentru ca au fost 10 eroi din sat, in frunte cu tatal meu, Horea, care au murit in cele doua razboaie mondiale.

 

Nu stie nimeni unde si cand au murit si vreau sa fie astfel pe veci pomeniti. Totodata, s-a ridicat aceasta troita in amintirea preotilor slujitori trecuti in lumea celor vesnici (Vasile Lucaciu, Epa Milonda, Iuliu Surani si Gheorghe Andreica). Vrem sa fie in amintirea satenilor acesti preoti minunati care au slujit cu demnitate in biserica noastra”, a declarat Nicolae Bele pentru informatia zilei.