Comuna Dumbravita-Maramures - video -dezbatere publica topitorie

  UACE

  Dezbaterea publica topitorie

  In presa maramureseana

  29.11.2011

   

   

   

  Agenția Județeană de Mediu, Primăria Dumbrăvița și firma americană Universal Alloy Corporation (UAC) au organizat luni, 28 noiembrie a.c., o dezbatere publică pentru a afla care este poziția cetățenilor în legătură cu iminenta intrare în funcțiune a unei topitorii de aluminiu, parte a actualei fabrici de componente de aviație.

   

  Problema nu este nouă, intenția americanilor fiind făcută public imediat după intrarea în funcțiune a fabricii. La dezbaterea desfășurată în Căminul Cultural au ținut să participe peste o sută de cetățeni din toată comuna. Sigur că e greu de știut cât înțelege un necunoscător al tehnologiei din această poveste, dar cred că s-a mers pe principiu ”hai să fim mulți și să urlăm cât mai tare, chiar dacă habar n-avem despre ce e vorba”.

   

  Lăsând gluma la o parte, credem că responsabilitatea deciziei de a se elibera autorizațiile de mediu necesare, aparține în totalitate Agenției de Mediu. Acolo există specialiști care pot discerne (au obligația legală) dacă viitoarea topitorie va polua sau nu mediul înconjurător, cu efecte nocive asupra sănătății oamenilor, faunei și florei. În cadrul discuțiilor (dezbateri este prea mult spus), cei de la UAC au venit cu explicațiile necesare, dar evident că n-au fost convingători pentru că auditoriul nu putea pricepe aproape nimic din toată povestea.

   

  E ușor să vociferezi, să-ți dai cu părerea de ”specialist” despre ceea ce nu cunoști și să ceri investitorilor să plece acasă. Chestii de acest gen au fost și vor mai fi. Repet, responsabilitatea trebuie asumată de către cei care vor elibera documentele.

   

   

  sursa : www.actualmm.ro